Jan Jaroch
13. září 2009 • 02:00

Nadal: smutná oběť deště na US Open

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - US Open si po roce zopakuje stejný scénář. Déšť i letos narušil závěrečné dny turnaje tak dramaticky, že se mužské finále odehraje přinejlepším v pondělí. Doplácí na to především Rafael Nadal.



Pokud by Španěl pronikl do titulového boje, musel by nastoupit na kurt tři dny po sobě. A to je velký handicap.

Čtěte více:
US Open komplikuje déšť, mužské finále až v pondělí »
Čtvrtfinále Nadal - Gonzales bylo přerušeno kvůli dešti »


Roger Federer, Novak Djokovič a Juan Martin Del Potro mohli spokojeně už dva dny odpočívat, zatímco nervózní Rafael Nadal trávil tuny času ve Flushing Meadows.

Celý pátek pročekal bezvýsledně na dohrávku čtvrtečního čtvrtfinále s Fernandem Gonzalezem z Chile, dočkal se až v sobotu.

Za pouhou půlhodinu suverénně zvládl tiebreak druhého setu a i celou třetí sadu. Celkově triumfoval 7:6, 7:6, 6:0 a postupem do semifinále si vyrovnal osobní rekord na US Open.

Čtěte více:
Nadal v dohrávce zničil Gonzalese, čeká ho Del Potro »

Jeho dalším sokem bude v neděli Argentinec Del Potro, s nímž má Nadal pozitivní bilanci 4:2, ale poslední dvě utkání, obě hraná na betonu, ztratil.

Kromě vysilujícího programu Španěla nefavorizuje ani zdravotní stav. Zranění břišního svalu, které si během turnaje přivodil, je vážnější, než se zdálo.

Deštěm zkrápěné US Open
Deštěm zkrápěné US Open

„Špatné, moc špatné," hodnotil stav svého svěřence jeho strýc a kouč Toni. Nadal se již odhlásil z daviscupového semifinále Španělů proti Izraeli a podle některých spekulací si bude muset po US Open dát od tenisu znovu na čas pauzu.

Naštvaný musí být šestinásobný grandslamový vítěz na pořadatele US Open. Ti se podvolili tlaku televizních společností a ačkoliv věděli, že čtvrteční večer i celý pátek s největší pravděpodobností proprší, nasadili jeho zápas až jako poslední ve čtvrtečním programu. Tím zapříčinily jeho vysilující trable. Je to neférový přístup vůči tenistovi, kývou hlavou mnozí.

Déšť hnaný od Atlantiku rovněž znovu rozpoutal debatu o tom, že US Open potřebuje střechu. Turnaj, který proslul řadou inovací a zakládá si na tom, že mezi grandslamy udává tón, je totiž v tomto aspektu pozadu.

Australian Open má dva stadiony se zatahovací střechou, Wimbledon od letoška také disponuje střechou a pořadatelé French Open oznámili, že i oni v horizontu několika let střechu postaví.

Jen areál ve Flushing Meadows mlčí. „Je to ostuda," opřel se do turnaje ve svém rodném městě John McEnroe. Ten se nechal slyšet, že již od počátku stavby centrkurtu Artura Ashe, který byl dokončen v roce 1997, loboval za postavení střechy.

„Vypadalo to jako jasná záležitost, ale lidi z USTA (americká tenisová asociace) chtěli mít raději největší kurt na světě, místo toho, aby za stejné náklady postavili o něco málo menší dvorec, který by střechu měl," kroutí hlavou McEnroe.

Déšť na US OpenFoto ČTK

Zatímco v minulých letech se o myšlence vybudování střechy hodně mluvilo, nyní i pod tíhou ekonomické recese organizátoři mlčí.

A tak musejí řešit velké potíže. I kvůli unikátnímu programu svého turnaje. Na žádném jiném grandslamu se totiž v sobotu nehrají mužská semifinále a ženské finále.

Američané tomuto dnu hrdě říkají super-sobota a pravidelně bývá vyprodáno. Jenže takový program také nenechává místo pro rozmary počasí. Pokud zaprší, už se musí velmi hýbat s celým průběhem turnaje. Loni se hrálo mužské finále v pondělí poprvé od roku 1987. Letos se bude situace opakovat.

A bylo jen příznačné, že poté, co Nadal dohrál, opět se spustil déšť a ostatní zápasy byly přerušeny nebo nebyly zahájeny. Týkalo se to i Lukáše Dlouhého, který měl hned po Nadalovi usilovat s Leandrem Paesem o deblový titul proti páru Bhúpathí, Knowles.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud