15. července 2023 • 18:20

Vondroušová nadchla Kvitovou, Pavla i Plzeň. Chvála od jedničky: Jsi inspirací

Autor: krm
Vstoupit do diskuse
11
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Wow, to byla jízda! Markéta Vondroušová se po úspěšném finále raduje z wimbledonského titulu a nesmazatelně se zapsala mezi vítězky nejslavnějšího tenisového turnaje světa. Její londýnské výkony nadchly i řadu dalších osobností (nejen) českého sportu. „Velký moment pro tebe a pro český tenis,“ naťukala na Twitter Petra Kvitová. S gratulací přispěchali také prezident Petr Pavel a premiér Petr Fiala.



Vondroušová byla v obou finálových setech o brejk pozadu, Tunisanku Uns Džábirovou ale nakonec porazila dvakrát 6:4, 6:4. A po necelé hodině a půl se mohla radostně svalit na trávu wimbledonského centrkurtu.

Přímo v hledišti sledovala zápas legendární Billie Jean Kingová, majitelka šesti titulů z třetího grandslamu sezony. „Veliká gratulace Markétě Vondroušové! Stala se první nenasazenou hráčkou, která kdy vyhrála Wimbledon,“ napsala bývalá americká tenistka krátce po utkání na sociální sítě.

Dva triumfy (2011 a 2014) v Londýně vybojovala Petra Kvitová, které úspěch krajanky udělal radost. „Gratuluju, Markéto! Velký moment pro tebe a pro český tenis, užij si každý moment tohoto vítězství,“ vzkázala hráčka, která letos ve Wimbledonu skončila v osmifinále.

Vyřadila ji právě poražená finalistka Džábirová, již Kvitová taky nezapomněla pozdravit. „Uns, posílám velké objetí, tvůj čas určitě přijde.“ Tunisanka prohrála i své třetí grandslamové finále.

Výkony české soupeřky zaujaly také světovou jedničku Igu Šwiatekovou. „Úžasný turnaj,“ napsala Polka ke gratulaci. „Tvoje odolnost a návraty po zranění jsou obrovskou inspirací. A ukaž nám trenérovo tetování,“ odkázala s úsměvem na sázku Češky s koučem Janem Hernychem.

Na Instagramu Vondroušovou ocenili i Radek Štěpánek, Lucie Šafářová nebo Barbora Strýcová, kterou v neděli čeká finále čtyřhry. „Neuvěřitelné, obrovská gratulace,“ blahopřál Štěpánek. „Úžasný výkon, píše se další den do české historie sportu,“ smekla Šafářová. Vítězství udělalo radost také hokejistovi Dominiku Kubalíkovi.

S originálním vzkazem přišly fotbalové Pardubice. „Gratulujeme Markétě. Její praděda František nastupoval ve válečných letech na našem stadionu jako ligový brankář SK Pardubice,“ stojí na klubovém účtu na Twitteru. Z klubů FORTUNA:LIGY se přidala také Plzeň, jež sdílela fotku tenistky se šálou Viktorie na zápase ve Štruncových sadech.

A Vondroušová udělala dojem i mimo svět sportu. „Neuvěřitelná cesta k historickému vítězství. Blahopřeji Vám, Markéto. Jsme na Vás pyšní,“ napsal prezident Petr Pavel. „Je obdivuhodné, co Markéta Vondroušová jako nenasazená hráčka dokázala! Skvělá reprezentace českého tenisu a Česka,“ přidal se premiér Petr Fiala.

Britský velvyslanec v Česku Matt Field také vyjádřil uznání. „Šampionka!“ napsal k záběru z televizního přenosu, na kterém se Vondroušová raduje s nejbližšími ve své lóži. Známý textař Michal Horáček zase ocenil bojovnost české hráčky. „Gratulace. A díky za tu inspiraci: svět patří těm, co se neposerou,“ uvedl bývalý prezidentský kandidát.

Vstoupit do diskuse
11
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud