Pavel Novotný
19. června 2009 • 12:15

Největší překvapení wimbledonské historie

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Svátek tenisu. Takové přirovnání si zaslouží Wimbledon. Slavný turnaj již nabídl celou řadu bitev, na které se nezapomene. Ale i zápasy, kdy vysocí favorité odcházeli z kurtu jako smutní poražení. Podívejte se na přehled pěti největších překvapení historie londýnského turnaje.



Richard Krajicek versus Pete Sampras

303233:gallery:true:true

Píše se rok 1996 a na centrální dvorec přicházejí ke svému čtvrtfinálovému utkání rodák s českými předky Nizozemec Richard Krajicek a proti němu se staví tenista, který ovládl předcházející tři ročníky. Pete Sampras. Favorit je jasně dán, řeší se jen výše skóre. A nebo ne?

Šokované londýnské publikum překvapeně sleduje, jak Sampras marně hledá na vytáhlého čahouna s dělovým podáním zbraň. Že zápas skončí po třech setech se celkem očekávalo, ale že na jeho konci bude mít ruce nad hlavou Holanďan, tak to nepředpokládal asi ani jeho největší příznivec. Rozjetý Krajicek nakonec celý turnaj vyhrál a radoval se ze svého životního úspěchu.

"Když je Richard na podání, je nesmírně obtížné udělat brejk. Navíc má skvělý return a tím na soupeře vyvíjí obrovský tlak. Cítil jsem, že to nepůjde, že dnes nezvítězím," hledal po utkání těžce slova Sampras.

Američanova porážka s Krajickem byla jedinou z jeho posledních 26 odehraných zápasech, které v té době odehrál, nebo-li premiérová od semifinálové porážky s Goranem Ivaniševičem v roce 1992!



Ivo Karlovič versus Lleyton Hewitt

Ivo KarlovičFoto ČTK/AP

Rok 2003 a k utkání prvního kola nastupuje Australan Lleyton Hewitt proti v té době neznámému čtyřiadvacetiletému vytáhlému tenistovi a jasnému outsiderovi Ivo Karlovičovi.

Chorvatskému čahounovi totiž patří na světovém žebříčku až 202 pozice, takže na rozehrání poměrně přijatelný soupeř. Hewitt navíc obhajuje wimbledonský triumf z minulého roku. Ale v roce 2003 se zapíše do historie znovu. Tentokrát způsobem, který se mu však určitě nelíbil. Stal se totiž od roku 1967 prvním obhájcem titulu, který se pakoval již v prvním kole.

Chorvat vyprovodil svého favorizovaného soupeře po setech 1:6, 7:6, 6:3, 6:4. A jak překvapivý vývoj událostí popsal britský deník Daily Telegraph?

"Neznámý kvalifikant, pro kterého byl již velký úspěch, že se probil do hlavní soutěže, šokoval tenisový svět. Nejvíce však samotného obhájce titulu Lleytona Hewitta. Bez nervů hrající Chorvat svého soupeře zničil především drtivým servisem a postaral se o první velkou senzaci ve Wimbledonu," píše londýnský tisk.



Peter Doohan versus Boris Becker


350126:gallery:true:true


Že vám jméno Petera Doohana moc neříká? Tak to rozhodně nebudete sami. Australský rodák si v roce 1987 vyšlápl ve druhém kole Wimbledonu na obhájce titulu a vítěze posledních dvou ročníků Borise Beckera. "Na centrálním dvorci se cítím jako doma ve svém obývacím pokoji," prohlásil jednou německý tenista. Tentokrát si na něm však připadal spíše jako v pekle.

Útok na hattrick německé legendě překazil málo známý a podceňovaný Australan. Pravda, tenisté od protinožců se cítí na travnatých dvorcích jako doma, ale tohle se opravdu nečekalo. Zvláště když se v Doohanově statistice účastí ve Wimbledonu vyjímaly tři porážky a žádné vítězství.

Oba borci se navíc střetli již o pár dní dříve na turnaji v Queen's clubu, kde Němec neměl se svým soupeřem žádnou větší práci. Možná škoda pro něj.

"Porazit Beckera ve Wimbledonu je bezpochyby vrchol v mé kariéře. Nikdy se mi nic podobného nepovedlo. Lidé si mě už navždy budou pamatovat jako tenistu, který dokázal porazit Borise Beckera ve Wimbledonu," řekl po utkání dojatý vítěz.

Pro pořádek. Australan se se svým favorizovaným soupeřem vypořádal ve čtyřech setech v poměru 7:6, 4:6, 6:2, 6:4.



Roger Taylor versus Rod Laver

350162:gallery:true:true


Čtyři wimbledonské tituly měl na svém kontě fenomenální Australan Rod Laver. Navíc poslední dva ročníky také patřily také této legendě světového tenisu. Na řadě bylo zkusit završit hattrick a připsat si svůj pátý londýnský titul.

Pochopení pro plány slavného tenisty však neměl v roce 1970 ve čtvrtém kole Brit Roger Taylor, který se s tenisovou legendou vypořádal až překvapivě snadno po setech 4:6, 6:4, 6:2, 6:1.

Do té doby vyhrál Rod Laver na travnatém pažitu 31 utkání v řadě. Tenis prožíval svojí otevřenou éru teprve dva roky, ale porážka Lavera znamenal jedno z největších překvapení dosavadní historie. O rok dříve se slavný Australan stal prvním tenistou, který získal grandslam již v otevřené éře. A zatím také jediným.



Kevin Curren versus John McEnroe

350182:gallery:true:true

V letech 1983 a 1984 předávala britská královna pohár pro vítěze mužské dvouhry jedinému muži. Jeho jméno? John McEnroe. Fenomenální Američan směřoval za svým třetím triumfem v řadě a výraznější překážkou mu neměl být ve čtvrtfinále ani Jihoafričan Kevin Curren. Ale stejně jako jeho kolegové, ani tady legenda bílého sportu na tížené třetí vítězství v řadě nedosáhla.

Curren se s populárním Johnem nepotkal na světovém okruhu zdaleka poprvé. V předcházejících sedmi zápasech se však Jihoafričan příliš nepředvedl. Na světové jedničce získal jediný set. Vše si však vynahradil ve wimbledonském čtvrtfinále 1985. Šokovaného Američana doslova zdemoloval neskutečným výsledkem 6:2, 6:2, 6:3!

Drtivá porážka se zapsala ve statistice Johna McEnroa na první místo. Větší výprask neutrpěl sebevědomý Američan od roku 1981, kdy se stal světovou jedničkou. Jednoznačný debakl se zároveň stal jeho suverénně nejhorším výsledkem ve Wimbledonu vůbec.


Letošní ročník opět slibuje dramatickou podívanou od prvního kola. Favorité jsou jasní. Roger Federer bude chtít navázat na své představení z Roland Garros, překazit plány se mu bude snažit především domácí naděje Andy Murray, Srb Novak Djokovič a samozřejmě pokud se stihne dát dohromady, tak i úřadující světová jednička Rafael Nadal.

Tenisové galapředstavení začíná již 22. června. A jedno je již teď jisté. Rozhodně se bude na co dívat.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud