Pavel Novotný
28. června 2009 • 14:50

Schyluje se k českému čtvrtfinále?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z takového pohledu se český fanoušek už dlouho těšit nemohl. Hned dva čeští tenisté si zahrají osmifinále wimbledonského turnaje. Postarali se o to Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem. Pokud oba postoupí i přes další kolo, uvidíme exklusivní čtvrtfinálovou bitvu v českém podání.



Radek Štěpánek se dal po nepříjemném zranění kotníku do pořádku opravdu bleskově a navíc skěle. Po přesvědčivém vítězství v prvním kole nad Kolumbijcem Fallou absolvoval dvě vítězné pětisetové bitvy nejprve s italským tenistou Staracem, posléze i se šestnáctým nasazeným Davidem Ferrerem.

"Jsem rád, že můj kotník vydržel, snad to tak bude i nadále," prohlásil po své první pětisetové bitvě proti Staracemu karvinský rodák. Kotník sice vydržel, opět se ale ozvalo levé koleno, se kterým měl třiadvacátý hráč světa problémy už několikrát. "Nevěděl jsem, jestli se mi povede zápas dohrát. Nemohl jsem se do nohy pořádně opřít," neskrýval starosti po utkání Štěpánek.

ŠtěpánekFoto ČTK



A to ho ve čtvrtém kole čeká další pořádná šichta. Wimbledonský vítěz z roku 2002 a bývalá světová jednička Llyeton Hewitt. Australan byl mnohými tenisovými fanoušky brán jako "vyhaslá" hvězda, která již nemá moc co nabídnout. Opak je pravdou. Osmadvacetiletý hráč na letošním Wimbledonu ukazuje, že ještě zdaleka neřekl poslední slovo.

Zastavit rodáka z Adelaide připomíná bláhovou snahu snažit se zpomalit rozjetý parní válec. Posuďte sami: V prvním kole Američan Ginepri, je druhém pátý hráč světa Del Potro, ve třetím Němec Petzschner. Ti všichni neuhráli na bývalou světovou jedničku ani set!

"Má nejrychlejší nohy na okruhu," řekl o něm jednou americký tenista a legenda světa bílého sportu Pete Sampras.

Štěpánek s Hewittem změří své síly potřetí. Dosavadní dva duely jsou však již staršího data. Oba se odehrály v roce 2003, oba na tvrdém povrchu, oba na grandslamových turnajích (Australian Open, US Open) a v obou dominoval australský tenista. A potřetí?

Potvrdí Berdych formu i proti Roddickovi?

Jako by si vzal příklad z Hewitta! Tak si počíná během letošního Wimbledonu Tomáš Berdych. Shoda je naprosto zřejmá. Tři soupeři = tři vítězství 3:0. Marně hledali proti českému hráči svojí šanci na úspěch domácí Bogdanovič, Francouz Mathieu či naposledy Rus Davyděnko. Rodák z Valašského Meziřící ničil své soupeře silou nevídanou.

Nejen že vyhrál všech devět setů, navíc největší problémy měl, když soupeři přenechal v sadě čtyři gamy! Víc na něj zatím nikdo uhrát nedokázal. Fantastická bilance!

Nyní ho však čeká překážka nejtěžší. Andy Roddick se drží na šestém místě světového žebříčku a i na letošním Wimbledonu vypadá skvěle. Na rozdíl od svého nadcházejícího soupeře se však na postup přes Chardyho, Kunitsyna a Melzera nadřel podstatně více.S každým z nich musel sehrát čtyřsetový zápas, než se radoval z vítězství.

Tomáš BerdychFoto ČTK/AP


S Tomášem Berdychem prozatím sehrál čtyři duely s vyrovnanou bilancí 2:2. V roce 2006 se na madridské antuce radoval český hráč, o rok později se rodák z Omahy pomstil v rámci Davisova poháru, své vítězství zopakoval v témže roce na US Open. Zatím poslední duel obou tenistů se uskutečnil minulý rok, kdy v Tokiu slavil vítězství Berdych.

Osmifinálové duely začínají v pondělí. Nezbývá, než držet našim hráčům palce. A když se přikloní i kousek štěstí, možná se opravdu tolik vytouženého čtvrtfinálového duelu českých barev dočkáme.

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud