3. července 2009 • 19:50

Británie v slzách, Murray končí

Autor: jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE, AKTUALIZOVÁNO - Sen o finále se rozplynul. Celá Británie stála za Andy Murrym, na postup do finále to však nestačilo. Třetí hráč světa podlehl v semifinále Andy Roddickovi 1:3 na sety a na Wimbledonu skončil. Roddicka ve finále vyzve Švýcar Federer.



Zatímco Roddick slavil postup do finále, Andy Murray v koutku na schodech oplakával svou prohru. On i celá Británie budou muset čekat další rok, než se znovu pokusí naplnit společný sen o turnajovém vavřínu...

BRITSKÝ SEN O TRIUMFU PŘEKAZIL RODDICK


Na centrkurtu All England Clubu diváci viděli skvělý tenis. Andy Murray s Američanem Roddickem předváděli vyrovnanou bitvu plnou dlouhých výměn, dva sety rozhodovaly tiebreaky. Za kratší konec nakonec tahal Brit Murray.

Příští rok budu silnější, slibuje Murray »

Roddick začal druhé semifinále pátečního programu Wimbledonu lépe. Na konci prvního setu vzal Murrymu podání a získal první sadu v poměru 6:4. Stejným výsledkem dopadla druhá sada pro Murryho a stav byl srovnaný.

Úžasné představení pokračovalo i v dalším průběhu hry. Třetí i čtvrtý set musely rozhodnout tiebreaky. Rozhodující moment přišel ve třetím setu.

Andy Murray a jeho vítězné gestoFoto ČTK

Murray ze stavu 2:5 dokázal set dotáhnout do tiebreaku, ale v něm zvítězil Roddick. Američan ovládl zkrácenou hru i v závěrečné sadě a díky vítězství 6:4, 4:6, 7:6 a 7:6 postoupil do nedělního finále.

Murray po utkání neskrýval obrovské zklamání, přesto uznal kvality svého soupeře.

"Myslím, že jsem hrál skvělý tenis. Dal jsem více vítězných míčů, nastřílel víc es a udělal méně nevynucených chyb. Dnešní zápas rozhodlo pár balonů, které vyhrál Andy."

Andy Roddick odehrál patrně nejlepší zápas své kariéry. Opět se mohl opřít o skvělý první servis s úspěšností 75%, nechyboval na základní čáře a jistotou oplýval i na síti.

"Nenechte se zmást, Murray byl letos mnohem lepší než já. Ale v tomhle utkání jsem předváděl skvělý tenis. Lidé mi moc šancí nedávali. Věděl jsem, že pokud budu hrát svou hru, mám šanci uspět," pochvaloval si po utkání Roddick.

V boji o turnajový triumf ho vyzve Roger Federer, přemožitel Němce Haase. Oba se ve finále Wimbledonu potkali již v letech 2004 a 2005. V obou dvou případech byl úspěšnější švýcarský tenista, který bude favoritem i letos.

 

FEDERER SI POSEDMÉ ZAHRAJE FINÁLE

Předpoklady se naplnily. Světová dvojka Roger Federer v úvodním mužském semifinále Wimbledonu porazil Tommyho Haase 3:0 na sety a bez problémů postoupil do finále.

Jako dobře promazaný stroj působil na kurtu Roger Federer. Švýcarský tenista nedal Tommymu Haasovi v boji o wimbledonské finále nejmenší šanci a za necelé dvě hodiny bylo dobojováno.

Federer v každém setu zvládl lépe koncovky. První set vyhrál po tiebreaku 7:6, druhý 7:5.

Turnajová třiadvacítka Haas se nechytl ani ve třetí sadě. Za stavu 4:3 Federer prolomil podání německého tenisty, vzápětí potvrdil break a bylo hotovo. Celé utkání Federer symbolicky zakončil nechytatelnou smečí.

Haas s Federerem po skončení utkáníFoto ČTK

"Tommy hrál skvěle, věděl jsem , že bude dnes nebezpečný. Já jsem šťastný, že jsem předvedl skvělý výkon a vyhrál. Je neuvěřitelné, že jsem postoupil do dalšího finále," prohlásil Federer bezprostředně po skončení utkání.

"Poslední léta je na mě obrovský tlak. Vím, že ve finále to bude znovu těžké. Jsem ale připraven sehrát další skvělý zápas a zapsat se do historie," věří si Federer.

Nad Haasem vyhrál basilejský rodák podesáté z dvanácti duelů. Zápas ničím nepřipomínal nedávný dramatický duel z osmifinále Roland Garros, kde jednatřicetiletý Němec vedl nad favoritem 2:0 na sety, ale nakonec prohrál až v pěti sadách.

Na trávě All England Clubu nečelil Federer ani jednomu brejkbolu a při svém servisu ztratil jen 11 míčků z 83.


Osmadvacetiletý tenista může získat svůj patnáctý grandslam kariéry a překonat Peta Samprase, se kterým drží rekord v počtu grandslamových titulů.

Díky dnešnímu vítězství se stal Federer podle agentury Reuters prvním mužem od roku 1922, kdy byl zrušen takzvaný vyzývací systém, jenž si zahraje o titul posedmé za sebou. Do začátku 30. let minulého století byl obhájce titulu nasazen přímo do finále.

Fenomenální Švýcar může překonat ještě jeden rekord. Pokud v neděli zvítězí, stane se po Samprasovi a Britu Williamu Renshawovi třetím mužem, jenž získá alespoň šest wimbledonských titulů. Sampras a slavný hráč 19. století Renshaw vyhráli na londýnské trávě sedmkrát.

"Není to jediný důvod, proč hraju tenis, protože to hlavní je, že mě to baví a užívám si to. Ale to, co mě může potkat v neděli, je docela mimořádné," uvedl Federer.

Wimbledon, dvouhra semifinále muži:
Federer (1-Švýc.) - Haas (24-Něm.) 7:6 (7:3), 7:5, 6:3.
Roddick (6-USA) - Murray (3-Brit.) 6:4, 4:6, 7:6 (9:7), 7:6 (7:5).



Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud