31. května 2011 • 17:56

Doživotní stop pro rakouského tenistu Köllerera

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rakouský tenista Daniel Köllerer jako první hráč v historii dostal za ovlivňování zápasů doživotní zákaz činnosti. Aktuálně 385. hráč světového žebříčku musí zároveň zaplatit pokutu 70 tisíc eur (asi 1,7 milionu korun) a nebude moci ani vykonávat funkci trenéra na profesionální úrovni. Trest dnes oznámil tenisový antikorupční orgán TIU.



"Doživotní zákaz je účinný s okamžitou platností. Znamená to, že pan Köllerer se nemůže účastnit žádných profesionálních turnajů a soutěží," stojí v prohlášení TIU.

Köllerer byl půl roku vyšetřován a obviněn z toho, že mezi říjnem 2009 a červencem 2010 zmanipuloval tři své zápasy. Proti doživotnímu trestu se může odvolat k CAS.

"Je to pro mě obrovský šok. Byl jsem obviněn, že jsem jiné hráče žádal, aby prohráli své zápasy. To je přeci nesmysl," prohlásil pro rozhlasovou stanici ORF Oe3 sedmadvacetiletý Köllerer, který byl v říjnu 2009 dokonce 55. hráčem světa.

"Bláznivý Dani", jak se mu přezdívá, však více proslul svou kontroverzní povahou. Dvakrát byl ATP suspendován za chování na kurtu. V roce 2006 dokonce dostal trest na půl roku. Brazilce Júlia Silvu rasisticky urážel, Stefan Koubek byl ve vzájemném utkání při mistrovství Rakouska diskvalifikován poté, co Köllerera chytil pod krkem.

Loni v srpnu dostal Köllerer a jeho manažer Manfred Nareyka tříměsíční trest s dvouletou podmínkou za napomáhání k sázení na tenis. Na osobních Köllerových internetových stránkách se totiž objevily kurzy na zápasy a odkazy na sázkařské weby.

Poslední akcí, na které se Köllerer představil, byl květnový turnaj kategorie Futures ITF v Mostě, kde slavil vítězství. "Chci být v Top 50. Co nejrychleji to půjde," citoval Rakušana po triumfu v Mostu deník MF Dnes.

Mezi hráči potrestanými ATP za sázení na zápasy je pět Italů Potito Starace, Daniele Bracciali, Alessio Di Mauro, Giorgio Galimberti a Federico Luzzi, kteří dostali tresty v rozmezí od šesti týdnů do devíti měsíců. Francouz Mathieu Montcourt nesměl hrát dva měsíce.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud