Jan Jaroch
15. června 2011 • 05:00

Serena Williamsová je po roce zpět: A vítězně!

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ležela jsem na smrtelné posteli, expresivně popsala Serena Williamsová své zdravotní trable z posledních dvanácti měsíců. Po téměř roce je ale zpět „mezi živými“ a před obhajobou wimbledonské koruny se rozehrává na trávě v Eastbourne. Návrat byl kostrbatý, s Bulharkou Cvetanou Pironkovovou prohrála první set za 28 minut 1:6, v dalších dvou už však vládla (6:3, 6:4).



V růžových šatičkách mávala divákům. „Doufám, že jste si to, lidi, užili a přijdete mi zase fandit. Potřebuji to,“ žádala Serena, jíž bude v září už třicet let a dá se říci, že včera vstoupila po vleklé pauze do poslední fáze kariéry.

Od loňského července padla v žebříčku z 1. až na 26. místo a její předwimbledonská forma je jeden velký otazník. „Může ten turnaj vyhrát, ale taky skončit hodně brzy,“ prohlásila Martina Navrátilová.

V Eastbourne Serena ukázala, že je schopna obojího. V první sadě s Pironkovovou, výbornou travařkou a loňskou senzační semifinalistkou Wimbledonu, dostala nakládačku, jako již dlouho ne. Rychle prohrávala 0:5, od kanára se ale uchránila.  Postupem času však byla na trávě čím dál jistější.


„Jsem ještě po tom dlouhém čase celá zrezivělá, hraju zápas od zápasu. Uvidíme, jak se budu zítra ráno cítit,“ pravila Serena, jíž v dalším utkání nečeká nikdo jiný než světová trojka Věra Zvonarevová. Půjde o reprízu finále loňského Wimbledonu, kde Američanka jasně dominovala 6:3, 6:2.

Od té doby se ale situace dramaticky změnila. Loni v červenci si při sledování zápasu fotbalového MS v jednom z mnichovských barů Williamsová rozřízla palec na pravé noze, k nápravě potřebovala dvě operace a dvacet týdnů strávila s chodící ortézou. Trpěla malým množstvím pohybu, což ji dostalo pravděpodobně do ještě větších potíží. Špatně se jí dýchalo, cítila se mizerně.

Až její fyzioterapeut ji přemluvil, aby se vydala k lékařům. „Měla jsem ten večer párty a jsem hrozně ráda, že jsem nakonec nešla. Objevili mi krevní sraženiny v obou plicích. Přijít o den či dva později, mohlo to zničit celou moji kariéru. Nebo i víc, vždyť spousta lidí na tohle umře. I já jsem skoro ležela na smrtelné posteli,“ popisovala Serena.

Trénovat začala až v dubnu a je jí jasné, že to, co přijde v příštích týdnech, není zase až tak důležité. „Nepřipravuji se jen na dnešek nebo na Wimbledon. Připravuji se na zbytek své kariéry. Tohle je úplně jiný comeback než ty mé předchozí. Moc dobře si uvědomuji, že jsem se již také nikdy vrátit nemusela,“ říká třináctinásobná grandslamová šampionka.

Hned v 1. kole Eastbourne skončila snaha Lucie Šafářové, nedělní finalistky z halové Kodaně. V letošním premiérovém vystoupení na trávě nevyužila česká dvojka mečbol a podlehla Francouzce Marion Bartoliové 3:6, 6:3, 6:7 (9).

Williamsová na podání
Williamsová na podání



Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud