11. září 2011 • 15:09

Nedávno bojovala Williamsová o život, teď na US Open o titul

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před půl rokem bojovala americká tenistka Serena Williamsová kvůli plicní embolii o život, teď bude hrát na US Open o titul. Zápas s Australankou Samanthou Stosurovou se navíc bude hrát na den přesně deset let po teroristických útocích v New Yorku, při kterých zemřely téměř tři tisíce lidí.



"Mám velkou radost, hlavně díky 11. září," řekla Williamsová po semifinálové výhře 6:2, 6:4 nad světovou jedničkou Caroline Wozniackou z Dánska. "Opravdu to pro mě hodně znamená, že tady budu jako Američanka v tak významný den pro USA hrát," uvedla devětadvacetiletá tenistka.

V neděli se původně mělo hrát finále dvouhry mužů, ve které americký tenis nemá zastoupení. Kvůli dvoudenní pauze zaviněné deštěm se však program posledního grandslamu změnil.

"Myslím, že každého, kdo žije v Americe, 11. září zasáhlo," přidala Williamsová.

"Já jsem tehdy byla ve Washingtonu a pamatuji si hrozně moc armádních náklaďáků... Ani se mi nechce věřit, že už to je deset let. Ale je dobře, že jsme se potom trochu sblížili a New York a Newyorčané ukázali velkou sílu," prohlásila.

"Atmosféra bude asi hodně smutná. Na druhou stranu je to skvělý den pro finále," uvedla Stosurová. "Je dobré připomenout si, co se stalo. Musíme se s tím vyrovnat a odehrát dobrý zápas," dodala sedmadvacetiletá Australanka.

Serena Williamsová
Serena Williamsová

Williamsová bude útočit na čtvrtý triumf z US Open a 14. grandslamový titul v kariéře, už sám postup do finále ale považuje za obrovský úspěch. Kvůli zranění po loňském Wimbledonu a následných zdravotních potížích totiž téměř rok nehrála. Musela na dvě operace a plicní embolii u ní lékaři podle agentury AP objevili na poslední chvíli.

"Myslím, že nemám co ztratit. Už jsem v podstatě vyhrála," řekla Williamsová. "Před půl rokem jsem byla v nemocnici, takže bez ohledu na výsledek finále jsem něco dokázala a byla inspirací pro všechny, kteří bojují s nepřízní osudu," prohlásila.

Stosurová ještě nikdy grandslam nevyhrála, už si ale zahrála ve finále loňského Roland Garros. V Paříži ve čtvrtfinále proti Williamsové odvrátila mečbol, ale ve finále pak nestačila na Italku Francesku Schiavoneovou. "Ráda si zase zahraju o titul," řekla Stosurová. "Vím, že to bude těžké, ale mám tyhle situace ráda," dodala.

Williamsová si loňský zápas se Stosurovou pamatuje. "Byla jsem pěkně naštvaná. Zahodila jsem mečbol a taková prohra pak hodně bolí," řekla vítězka US Open z let 1999, 2002 a 2008. "Sam je velká bojovnice a hodně jsem se tehdy poučila. Díky porážce s ní jsem potom vyhrála Wimbledon," prohlásila.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud