26. ledna 2012 • 08:29

Česká lvice končí pod vrcholem. Kvitovou vyřadila v semifinále Šarapovová

Autor: iSport.cz, jon, ČTK
Vstoupit do diskuse
19
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

SEMIFINÁLE AUSTRALIAN OPEN | Bojovala, dřela, moc chtěla. Ale na výbornou Rusku tentokrát nestačila. Petra Kvitová na Australian končí v semifinále. Po obrovském boji vypadla se světovou čtyřkou Marií Šarapovovou po setech 2:6, 6:3, 4:6.



Dramatický duel trval více jak dvě hodiny. Kvitová sice ztratila první sadu, v druhém dějství ale stav srovnala.

V druhém setu se Kvitová snažila hrát o krok více v kurtu, aby zrychlila údery, a taktika jí vycházela. Převzala iniciativu, trefovala vítězné míče, dokázala i dobře bránit a rychle vedla 3:0. Další brejkboly v čtvrté a šesté hře Češka nevyužila, ale dál výborné podávala a druhou sadu ukončila sebevědomě esem z druhého servisu.

Vrcholem semifinálového dramatu byla rozhodující třetí sada. Česká tenistka měla k dispozici několik brejkbolů, k proražení servisu jí chyběly centimetry. Šarapovová pokaždé kritické momenty ustála a nakonec slaví postup do finále ona.

Jednadvacetiletá Kvitová v rozhodující sadě vedla po brejku 2:1, ale vzápětí o výhodu po chybách přišla.

Češka soupeřku tlačila, ale nedařilo se jí využít šance na zisk podání; třeba v sedmé hře neuspěla při stavu 40:15. Obě hráčky zvedaly diváky ze sedadel jedním lepším vítězným úderem než druhým i dlouhými výměnami.

Radost Petry Kvitové
Radost Petry Kvitové

Drama rozhodla desátá hra, v které Kvitová při svém podání dvakrát trefila síť. Nabídla Šarapovové dva mečboly a při prvním poslala bekhend do autu.


Poslední českou finalistkou Australian Open tak zůstane Jana Novotná z roku 1991. Z titulu se v Melbourne naposledy radovala Hana Mandlíková v roce 1987.

Po vyřazení v semifinále je jisté, že Petra Kvitová se světovou jedničkou po turnaji nestane. O pozici první hráčky světa si to ve finále Šarapovová rozdá s Běloruskou Azarenkovou, která vyřadila Kim Clijstersovou.

Pokud ve finále Australian Open vyhraje Šarapovová, Kvitová v žebříčku klesne na třetí místo. Naopak v případě úspěchu Azarenkové zůstane světovou hráčkou číslo dvě.

Dvouhra - semifinále:
Šarapovová (4-Rus.) - Kvitová (2-ČR) 6:2, 3:6, 6:4.


Vstoupit do diskuse
19

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud