21. listopadu 2012 • 13:00

CHAT: Odpovídal tenisový expert deníku Sport Jan Jaroch

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český tenis prožívá v posledním období zlaté časy. Tenisové reprezentantky v čele s Petrou Kvitovou dokázaly obhájit Fed Cup. Dvojice Radek Štěpánek a Tomáš Berdych vybojovala po dlouhých dvaatřiceti letech pro Českou republiku Davis Cup. Co stojí za těmito úspěchy? Na vaše dotazy ohledně zlaté éry českého tenisu vám odpovídal tenisový expert deníku Sport Jan Jaroch.



Všechny jeho odpovědi si můžete projít zde:

Jan Jaroch

Michaela, 21. listopadu 2012
Hrál jste tenis i závodně, nebo rekreačně, nebo o něm jen píšete? :-)
Závodně jsem hrál basket, tenis jen rekreačně.
David, 21. listopadu 2012
Co říkáte na to, že se Roger Federer i po třicítce drží mezi elitní trojkou světa? A jak dlouho bude podle Vás ještě hrát?
Federer je výjimečný a výjimečně chytrý, umí výborně plánovat turnaje a jestli bude chtít, může být další čtyři, pět let klidně v top 10. Z jeho výroků mi přijde, že ho tenis stále strašně baví a nedivil bych se, kdyby hrál ještě hodně dlouho.
Alena, 21. listopadu 2012
Co říkáte na nápad, že by se za dobré podání bralo i to, kdy míč škrtne o pásku? Není to blbost? A jak se Vám u deblů líbí, že se nehraje na výhody a shody?
Jako blbost mi to trochu přijde, ale ať se to vyzkouší, pak můžeme soudit víc. "No ad" systém u deblů mi naopak přijde docela atraktivní.
Pavel, 21. listopadu 2012
Jakou roli podle vas hraje v tenisu doping?
Nemaloval bych si, že doping v tenise není. Především k rychlejší regeneraci je v brutální sezoně určitě velkou pomocí. Ale kdo tenis fakt neumí a nemá na něj hlavu, tomu doping nepomůže.
@pay57, 21. listopadu 2012
Jaka je podle tebe procentualni moznost, ze CZE obhaji DC? Jak to vidis s Nadalem, dokaze se k tomu jeste vratit, nebo uz mu to kolena nedovoli? Dale nemohu opomenout Portland Blazers, jaky vykony od nich ocekavas tudle sezonu? drz se!
Možnost, že Češi obhájí, je při relativně výhodném losu tak 20 procent. Pokud bude Rafa zdravý, bude podle mě zase v top 2, ale těžko říct, co jeho kolena. A letošní bilance Blazers bude 41:41, těsně je mine play off.
David, 21. listopadu 2012
Dobrý den, budou se Fed Cup i Davis Cup hrát stejným systémem i v dalších letech, nebo se chystají nějaké změny? A proč dostávají hráči do žebříčku ATP body za Davis Cup a tenistky za Fed Cup ne?
Dobrý den, vzhledem k pružnosti ITF bych řekl, že ještě nějaký čas potrvá, než přijdou změny. FC by slušelo víc než 8 týmů ve Světové skupině I, Davis Cup asi v budoucnu nemine reorganizace na nějaký časově kratší úsek. A hráči za DC dostávají body, jelikož se na tom ITF s ATP dohodla. WTA dohodu nemá, takže holky nemají naprosto nepochopitelně nic. A to třeba loni Petru stálo místo světové jedničky.
Michal Janzelka, 21. listopadu 2012
Dobrý den,vždy jsem obdivoval Ivana Lendla. Měl jste možnost se s ním někdy osobně setkat? Jak na Vás působil, jaký je to v osobní rovině člověk? Děkuji
Dobrý den, s Ivanem Lendlem jsem se potkal již celkem dostkrát a musím říct, že nic není dál pravdě než jeho přezdívka Ivan Hrozný. Je vždy milý, vstřícný a vtipný. Škoda, že o sobě nechce napsat knížku, tu bych si tedy s chutí vážně přečetl.
Vincent Price, 21. listopadu 2012
Jaký je vás názor na kometování pana Svačiny?
Jelikož jsem většinou na místě zápasů, co komentuje, tak úplně stoprocentně nemůžu soudit. Přijde mi, že tenisu rozumí, ale mluví někdy až moc.
pechlátová monika, 21. listopadu 2012
Jaké jsou vztahy mezi tenisovými novináři a hráči? zajdete třeba s někým na pivo?
S hráči ne, to bych spočítal na prstech jedné ruky, kdy jsem s nimi byl na pivu. Spíš s trenéry a lidmi okolo. A s některými novináři je pivo naopak nevyhnutelné, DC a FC v Ostravě jsou vždy staršidelně náročný
Alena, 21. listopadu 2012
S kterým z českých tenistů nebo tenistek se Vám dělají nejlepší rozhovory? Kdo je k novinářům nejvstřícnější a kdo naopak nejméně? A máte raději Federera nebo Nadala?
Na rozhovory jsou skvělí především ti ze starší generace: Ivan Lendl či Petr Korda vždy řeknou hodně zajímavé věci. A sranda bývá s Bárou Strýcovou
Darina, 21. listopadu 2012
Která tenistka česká se vám nejvíc líbí?
Češky patří určitě mezi hezčí: Bára Strýcová, Petra Cetkovská a je jich ještě víc
Hloupý Honza, 21. listopadu 2012
Proč se vlastně tenis tak "podivně" počítá?
Počítání tenisu je naopak hrozně chytrý, zvyšuje psychický tlak na hráče, i když vyhrajete víc míčů, můžete zápas prohrát.
Jan Nedvěd, 21. listopadu 2012
Proč na tribuně plivete?
Protože sedim vedle vás.
Michaela, 21. listopadu 2012
Zdravím, už jste pro Petru vymyslel lepší pojmenování než řeznice z Fulneku? Česká lvice je už docela ohraná :-)
Upřímně řečeno ne, a souhlas s českou lvicí, už to taky radši moc nepoužívám. Budu vděčný za jakýkoliv nápad.
caligula českého tenisu, 21. listopadu 2012
Věříte mi?
Dycinky
Plachta, 21. listopadu 2012
Holdujete rybolovu? Pokud ano, poradíte si i s rozkuráženým sumcem?
Ne, ale oliheň mě nezaskočí.
Mario z Nitry, 21. listopadu 2012
Beriem otázku späť. Pomýlila ma fotka s Petrou Kvitovou :-)
Já ji vymazal, omlouvám se.
Honza, 21. listopadu 2012
Štěpánek s Berdychem vyhráli Davis Cup. Proč někteří lidé a redaktoři místo toho aby oslavovali rozebírají, že příště to už nevyjde a bude doba bez titulů.
Líbilo se mi, co řekl v pondělí Petr Korda o Štěpcovi: že vyhrál Davis Cup už je historie, teď musí dál makat. Naší prací není jen oslavovat (a věřte, že to umíme náramně), ale taky dát lidem určitou perspektivu. A ta není v DC na příští roky zase tak úplně růžová. To je prostě realita, která se musí zmínit.
Plachta, 21. listopadu 2012
Strašidelně si vás vážím. Údajně jste hrál obstojně vybíjenou, je to pravda?
S člověkem, který si nenasazuje hráče do Fantasy NBA, se nebavim, pane Plachta. Co vám říká výsledek 2:7?
Andrea, 21. listopadu 2012
Bylo super vidět kluky v O2Aréně slavit a bylo super slyšet diváky v O2Aréně pískat na toho namachrovanýho hrocha Kaderku, říkající si ho prezident svazu, který sice vede tenisový svaz, ale tenisty hráče skoro nenávidí ... jak on říká, není to úsměvné ? Nezaložíme nějakou Iniciativu za odvolání Kaderky ?
Jiný prezident by svazu určitě slušel, ale přijde mi, že Kaderka má tak málo vlivu na nejvyšší úrovni českého tenisu, že je to snad jedno.
Bari68, 21. listopadu 2012
Ahoj Honzo, nemyslíš si, že už je nejvyšší čas, pro další ročníky nasadil do hry i Rosola(né ho hrát jen za rozhodnutého stavu)jako nastúpce nové generace, než ho pak nasadit hned do rozjetého vlaku?
Myslím, že Rosi je rozený hráč pro Davis Cup, blázen v dobrém slova smyslu, který ve velké atmosféře hraje nejlépe. Pamatuji se, jak loni na French Open porazil Melzera a to byla fakt velká show. Na druhou stranu je jasné, že pokud bude Radek zdravý a nebude ho čekat skoro nehratelný souppeř typu Ferrera, tak je zatím nesmysl, aby místo něj hrál někdo jiný.
Pavel Kumpošt, 21. listopadu 2012
Dobrý den. Tomáš Berdych byl letos nejlepším Čechem v DavisCupu a zaslouží poklonu,je historicky třetím naším nejlepším tenistou v DC. Vyhrál 38 zápasů z 51. To je číslo ! Před ním je jen Jarda Drobný a Jirka Novák. Tomáš teď vyhrál i DAVISŮV POHÁR ! Co myslíte vězí za neustálou kritikou na něho od legendy Tomáše Šmída. Vždy mě byl sympatický, ale tohle už přehání, prý měl porazit Ferrera ! Berďa je na 6.místě ATP, byl ve finále GrandSlamu a 2x v semifinále, oproti Šmídovi, ketrý to dotáhl max. na 11.místo ATP a jeho maximem na GrandSlamu jsou 2 čtvrtfinále ? Nechápu, co furt má ? Štve mě. Buďme rádi za Berďu !
Dobrý den, já trochu chápu, odkud se bere kritika na Berďovou adresu. On je prostě tak dobrý hráč s takovým potenciálem, že ho hodně lidí vidí ještě výš ( i když on sám tyhle řeči úplně nenávidí). Navíc se na kurtu moc emotivně neprojevuje, což někdy může budit mylné zdání, že se zrovna nepřetrhne. S Tomášem Šmídem někdy souhlasím, někdy ne. Na druhou stranu Berďovi stejně jako nám všem ostatním kritika neuškodí, poplácáváním po zádech se ještě nikdo nezlepšil.
koscheen z Rumburka, 21. listopadu 2012
Myslíte, že je možný opët vyhrát Davis cup?
Tak možné je všechno, ale ve dvou je to tak strašně nevyzpytatelné, že bych to příští rok považoval za zázrak.
Pavel Sara Melbourne letiste, 21. listopadu 2012
Ahoj Honzo, chtel jsem ti uprimne podekovat za tve fundovane komentare, jenz nemaji ani naznak ceskeho zkresleneho pohledu na realitu. Kdo dle tebe vyhraje Australii, letos bohuzel beze me-:)
Ahoj Pavle, obávám se, že vyhraje opět Djokovič.
Franta Kriz, 21. listopadu 2012
U některých tenistů je známo, že se nemají moc rádi? Jak spolu vycházejí kluci z českého mužstva?
Jsou to kolegové, dvě individuality. Jejich vztah je korektní, abych tak řekl. Ale společné týdny v Davis Cupu a společné zážitky je spojují víc dohromady. V mnoha zemích jsou vztahy mezi nejlepšími mnohem horší.
zdeněk pohořelice, 21. listopadu 2012
při takových výkonech našich skvělých tenistů, bychom si je zasloužili vidět na nějakám prestižním turnaji u nás. Je naděje, že se bude u nás konat turnaj ATP nebo WTA?
Obávám se, že tahle šance je na příštích deset let skoro nulová. Takový větší turnaj se musí nejdřív od někoho koupit, pořádání stojí také hrozně peněz, které jsou v současné době v našem prostředí nenávratné. Do takového byznysu asi nikdo v dohledné době nepůjde.
hynek zidle, 21. listopadu 2012
Dobrý den pane Jaroch. Také jste si všiml, že Radek často používá slovo strašidelné? Je něco, co často říká Tomáš a další hráči?
Dobrý den pane Židle, myslím, že po finále Štěpec v jedné kratší odpovědi použil slovo strašidelně třikrát, což je možná rekord. Berďa zase míval frázi "může bejt".
Pavel K., 21. listopadu 2012
Dobrý den p.Jaroch, jak se díváte na prezidenta ČST Kaderku ? Měl místečko hned u kurtu, jen jak se fotilo s pohárem, nemohl chybět ... je mě z něj špatně. Na finále si pozve Topolánka, Langera, Kalouska ... ale P.Složila, J.Kodeše, T.Šmída a I.Lendla nepozve, hájil se svýma kecama, prý je ITF atd ... To je taková ostuda tenisu, že nechápu jak ho můžou znovu zvolit do funkce ... Co si o něm v deníku Sport myslíte ? Díky.
Dobrý den, s panem Kaderkou se nemáme rádi, to nemá smysl zastírat. Velmi kritický je k němu celý náš deník. Je na tenisovém hnutím, aby zvážilo, zda mu víc neškodí, než dává.
Karel, 21. listopadu 2012
Prožíváme zlaté časy. Umíte ale odhadnout kolik našich tenistů/tenistek bude mezi TOP 20 za 10 let?
Ty jo, tak to je hodně těžké říct. Doufám, že alespoň jeden by tam být mohl, možná i víc, kdyby teď český tenis čekal boom dětského zájmu. Jak ale říká Štěpcův táta, na tom musí teď pracovat jiní, dát své děti na tenis a udělat jim zázemí.
Fedor, 21. listopadu 2012
Ahoj Petro jsi vinikajici tenistka a vedle tebe sedi muj spoluzak skvely Honza. Mej te se. Fedor Grundza
čau Fedore, díky
Vojta, 21. listopadu 2012
Byl jste na daviscupu:)?
Byl
Alena, 21. listopadu 2012
Dobrý den, co stavíte vy osobně výš? Vítězství Petry Kvitové ve Wimbledonu nebo triumf českých tenistů v Davis Cupu?
Já osobně víc prožíval vítězství Petry, to jsem i trochu popotahoval. Ale Davis Cup je zase mužský tenis... Fakt nejde moc srovnávat individuální a týmové soutěže.
Smisek, 21. listopadu 2012
Kdes prisel k tomu osloveni tenisovy expert?
Taky nevim. Asi proto, že už o něm devět let píšu a díky našim novinám mám možnost být u důležitých akcí, pohybovat se v tomto prostředí a znát se s hráči i lidmi okolo.
Gooryk, 21. listopadu 2012
Jak jste prožíval tenis přímo v hale? Křičel jste neb jste byl spíše klidný? Jak to prožívali ostatní novináři okolo?
Jelikož se pohár vyhrál dost pozdě večer před uzávěrkami, tak jsme měli všichni spíš stažený zadek, abychom stihli popsat noviny.
Petr N., 21. listopadu 2012
Dobrý den. Zatím píšete články do novin o tenise. Neláká vás zkusit i komentování pro televizi? Třeba teď finále Davis cupu, vás nelákalo odkomentovat v TV?
Dobrý den, jelikož někdy dost mumlám, tak bych se do toho moc nepouštěl. Ale natáčení videí a standupů bude i na našem webu čím dál častější, takže nás všechny určitá televizní práce asi nemine.
ferko12, 21. listopadu 2012
dobry sen,chtel sem se zeptat jaky je vas nazor na pana kaderku? vsiml jsem si ze pri jeho proslovech a predstavovani mu z tymu nikdo nezatleskal a fanousci vypiskali? stale se jen chlubi,ze je to jeho osobni uspech a pritom on na tom ma nulovy podil a nikdo ho nema rad a vsichni dekuji p.Cernoskovi. dekuji a preji pekny den
Dobrý den, pan Kaderka je člověk, který stojí dost mimo tým a troufnu si tvrdit, že ho nikdo příliš nebere.
Julius Nosko, 21. listopadu 2012
Měl by Kaderka odstoupit?
Myslím, že to je úplně jedno. Pan Kaderka už tak degradoval svoji osobu, že ho nikdo moc vážně nebere. Český tenis není o svazu, ale o úplně jiných lidech.
Ivan Muflonovič Muchomůrkov , 21. listopadu 2012
Tykáte si s tenisty? Není to problém, když pak napíšete o nich něco nepěkného?
Tykáme si spolu a problém to podle mě není. Oni se ozvou, když se jim něco nelíbí, já taky.
Poloczek, 21. listopadu 2012
je podle vás lepší časopis Tenis nebo Tenis Arena?
Dycinky Tennis Arena, pane Máslo
varvařovský pavel, 21. listopadu 2012
Dobrý den. Když jezdíte na grandslamové turnaje, setkáváte se s hráči. Jsou Berdych se štěpánkem kamarádi, kolegové?
Dobrý den, stoprocentně jsou víc kolegové než kamarádi. Rozhodně to nejsou borci, kteří by spolu vyrazili na dovolenou. Jejich vztah je na určitých vlnách, někdy lepší, někdy horší. Ale nikdy nebylo tak špatně, aby se úplně rozhádali a nechtěli spolu DC hrát. V DC spolu dobře koexistují i díky jejich povahám: Štěpec je člověk, který je rád vidět, Berďa má zase rád svůj klid.
david, 21. listopadu 2012
Dobrý den, chtěl bych se zeptat z jakého důvodu se síť v tenise mírně svažuje směrem ke středu? Je to kvůli podání?
Dobrý den, tak to po pravdě řečeno netuším. Možná je to dané i historicky, že byla vždy trochu prověšená než skutečně napnutá a platí to dodnes. Ale přesný důvod fakt nevim.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud