Pavel Novotný
28. listopadu 2012 • 11:30

Kat Nadala Söderling uvažuje o konci: Je mi zle, nevím, co bude

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vzpomínáte si? Píše se rok 2009 a šokovaní diváci na Roland Garros jsou svědky vpravdě nevídaného jevu. Antukový démon Rafael Nadal končí na v té době málo známém Robinu Söderlingovi. Už v osmifinále! Za osm let na French Open jiného přemožitele Španěl nepoznal. Teď však švédský tenista uvažuje o konci kariéry.



Přes rok a půl se bývalý čtvrtý hráč světa na okruhu neukázal. Následky mononukleózy stále nedovolují Söderlingovi vrátit se k tenisu. A ani v nejbližších měsících to na velký comeback nevypadá. Spíše naopak.

Dvojnásobný finalista Roland Garros na tenisovém dvorci většinu svých soupeřů zdolal, se zákeřnou nemocí však stále prohrává. Alespoň prozatím.

"Chvíli to vypadá, že by to mohlo jít, pak se mi udělá znovu špatně a jsem zase na dně. To mě ničí," popsal pro ESPN své pocity zmaru osmadvacetiletý hráč.

Söderling je jediným tenistou, který porazil na Roland Garros NadalFoto ČTK

Nejlepšího Švéda od dob Stefana Edberga trápí špatná funkce štítné žlázy, která ho pronásleduje od loňského léta, kdy prohrál ve třetím kole Wimbledonu s Tomicem.

"Ráno jsem zvracel a měj horečku. Přesto jsem nastoupil, ani nevím proč. Ale byl to Wimbledon a ten se nevzdává," vzpomíná na smutné chvíle tenista.

Poslední turnaj odehrál sympatický Švéd tři týdny po Wimbledonu doma v Bastadu, kde vyhrál. I přes triumf si však moc radosti neužil.

"Hrál jsem fakt dobře, ale cítil jsem, že něco není v pořádku. O pár dní později se to také ukázalo," říká tenista.

Špatná funkce štítné žlázy kromě žaludečních nevolností způsobuje především extrémní únavu, která vylučuje větší fyzickou aktivitu.

"Vždycky věřím, že to bude dobrý a že za pár měsíců se budu moci vrátit na dvorec, protože se cítím dobře, ale pak přijde den, kdy se probudím a je mi špatně," pokračuje vítěz deseti turnajů na okruhu.   

Zdravotní problémy shodou náhod trápí i jeho osudového soupeře Rafaela Nadala, který by se ale po vleklých problémech s kolenem měl a nejbližších týdnech vrátit na dvorce. U Söderlinga je však osud další kariéry velmi nejistý.

Söderling poráží Tomáše BerdychaFoto ČTK

Pro tenisového fanouška by to byla velká ztráta. A pro trápící se celý švédský tenis ještě větší. Oddychl by si snad jen právě Nadal. Vždyť by přišel o jediného soupeře, který ho dokázal v jeho třiapadesáti utkáních na Roland Garros porazit.

Ani přes nekončící zdravotní problémy se však Söderling nevzdává myšlenek na návrat na tenisové kurty. Snad se mu to stejně jako Nadalovi podaří.

ROBIN SÖDERLING
narozen: 14.8.1984 v Tibro (Švédsko)
nejvýše na žebříčku: 4
vyhraných turnajů: 10
Prize Money: 10,5 milionů dolarů
výška/váha: 193 cm/87kg
hraje rukou: pravou

Pětisetová bitva skončila vítězstvím osmého hráče světa.
Pětisetová bitva skončila vítězstvím osmého hráče světa.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud