Pavel Novotný
5. října 2013 • 14:45

Strach ze tmy, i náletů stíhaček...Co nevíte o hvězdách tenisu?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Píše se o nich prakticky denně, přesto jsou věci, které tak známy nejsou. Tenisové hvězdy mají stejně jako ostatní smrtelníci svou třináctou komnatu, o které jen neradi mluví. Zajímá vás, čeho se bojí Rafael Nadal, jak vzpomíná na své dětství Novak Djokovič, či  s čím má problém půvabná Šarapovová?



I oni mají své slabé stránky. Na kurtu i v soukromém životě. O svých slabostech se často nevyjadřují, někteří se naopak médiím se svými problémy svěří. Podívejte se na netradiční profily největších hvězd světového tenisu.

Novak Djkokovič

Je druhým nejlepším tenistou na planetě, přesto i on si své místo na slunci musel těžce vybojovat. Otec, strýc i teta byli profesionálními lyžaři a chtěli, aby je malý Novak v jejich disciplíně následoval, případně aby si vybral fotbal. Nestalo se. V Bělehradě se 22.5. 1987 narodil budoucí král bílého sportu.

Dětství Djokoviče však mělo do ideálu hodně daleko. Mizerné tréninkové podmínky dovedla k "dokonalosti" občasná válka, která zemi řadu dlouhých měsíců sužovala.

Novak se i s rodinou musel často schovávat před nálety stíhaček do krytů. Přesto, nebo právě proto, si vypracoval nezdolnou vůli, která mu pomohla překonat všechny překážky. "Díky tomu je Novak tak silný," prohlásil o něm jeho současný kouč, Slovák Marián Vajda.

VIDEO: Djokovičova cesta na vrchol byla mimořádně těžká

Za všechno mluví i vyprávění jeho bývalé trenérky Jeleny Genčičové. "Nikdy nezapomenu na chvíli, kdy do mého kempu přišel čtyřletý chlapec s úhledně zabaleným bagem jako na profesionální trénink. Když jsem se ho zeptala, čím chce být, až vyroste, odpověděl bez váhání - světovou jedničkou."

Pětadvacetiletý Srb se známý i svou libůstkou v parodování chování svých konkurentů na kurtu. Jeho pozornosti neunikl Rafael Nadal, Maria Šarapovová, Lleyton Hewitt i další hvězdy.


Rafael Nadal

Historie tenisu nikdy nepoznala a nepozná lepšího hráče na antukovém povrchu, než je Rafael Nadal. Právě zdánlivě nezranitelný borec má své povaze celou řadu vlastností, které vás možná překvapí.

Jako malý kluk se stejně jako většina jeho vrstevníků bál bouřky, blesků a tmy. U Rafy však tyto pocity převládají i v dospělosti. Na noc musí mít rozsvícenou alespoň stolní lampičku, bez ní neusne.

Oč suverénněji si počíná na dvorci, o to nejjistější je v soukromém životě. "Je hrozně opatrný až nejistý. Ať je pak kdekoliv, nejméně třikrát za večer volá, jestli jsem například dobře uhasila oheň v krbu,“ říká o Nadalovi jeho matka Ana Maria Parerová.

A to zdaleka není vše. Nadala rozhodně nedonutíte vydat se do hluboké vody, ta ho skutečně děsí. Jeho silnou stránkou není ani přílišná spolehlivost.

VIDEO: Nadalova kariéra i přes zdravotní potíže pokračuje



Zatímco na dvorci dovádí k zoufalství celý tenisový svět, v soukromém životě velmi často zapomíná na své úkoly.

Je velmi závislý na své rodině. Rozchod rodičů po třicetiletém manželství zanechal v duši antukového krále obrovskou jizvu. Právě tato událost hrála důležitou roli v Rafově porážce na Roland Garros od Söderlinga v roce 2009.

Byla to jeho jediná porážka na turnaji vůbec. Roland Garros vyhrál v neuvěřitelných osmi ročnících z devíti, kterých se zúčastnil. "Byl jsem myšlenkami jinde, rozchod rodičů mě ničil," vzpomíná na těžké období Nadal.

Rodák z Mallorky je i v zajetí celé řady rituálů. Tvář si během výměn utírá vždy levou rukou, jeho dvě láhve s občerstvením musí mít vždy stejnou pozici, napít se z nich musí ve stejném pořadí, etikety jsou pokaždé otočeny do směru, kde právě jedenáctinásobný grandslamový šampion hraje.

Navíc Nadala neuvidíte stejně jako řadu jiných tenistů mezi výměnami nikdy stoupat na čáry, jeho postup úpravy vlasů a spodního prádla jsou již otřepanou říkankou.


Roger Federer

Klidný a vyrovnaný Roger Federer? Hráč, kterého prakticky není možné psychicky rozhodit? Tenista, jenž si za každé situace udrží nadhled? Omyl! Mladí tenisového génia bylo zcela jiné.

Roger Federer byl coby mladík známý svým impulsivním chováním. Raketa v rukou tenisového mága měla životnost jepice. Trenéři měli s mladým Švýcarem plné ruce práce, porážky pro něj byly něco hrozného.

"Byl jsem velmi impulsivní, ale postupem času jsem zjistil, že to mojí hře vůbec neprospívá, že mi to ubírá na koncentraci," vzpomíná na své začátky tenisový král.

Postupem času si Federer vypracoval pověst gentlemana s kamennou tváří, což je podle některých psychologů paradoxně až na škodu. Výsledky tenisového šampiona však vypovídají o něčem jiném.

VIDEO: Neskutečná kariéra Rogera Federera



Roger Federer pochází ze smíšeného manželství. Otec je Jihoafričan, matka Švýcarka. Jednatřicetiletá legenda má o dva roky starší sestru, k jeho oblíbeným činnostem patří kromě tenisu i karty a ping-pong.

Z jazyků se domluví kromě rodné němčiny plynně anglicky a francouzsky, nepřijdete si na něj ani s italštinou či švédštinou.

I ve všech směrech úspěšný Fedex má ve svých vzpomínkách ty, které by nejraději vymazal. Prvního srpna roku 2002 při automobilové nehodě zahynul jeho kouč Peter Carter. "Byl to jeden z nejhorších dnů mého života," vzpomíná Roger.

V srpnu roku 2009 si vzal za ženu slovenskou rodačku a bývalou profesionální tenistku Mirku Vavrinecovou, s kterou vychovává dvě holčičky.

Andy Murray

Dlouho nemohl přijít na to, jak vyhrát grandslam. Umění nepoznaného ho naučil až legendární Ivan Lendl, který se během své aktivní kariéry tímto problémem dlouho zabýval. Čtyřikrát v řadě musel ostravský rodák prohrtá ve finále turnajů velké čtyřky, než si připsal první velký titul.

Na chlup stejně na tom byl Andy Murray. Skot angažováním české ikony udělal jeden z nejlepších kroků své kariéry. Jeho tenisová kariéra však musela bojovat s tvrdou konkurencí - fotbalem.

VIDEO: Murray získal pod Ivanem Lendlem grandslamový titul



Hrdý Skot totiž do kulatého nesmyslu výborně kopal, dokonce tak výborně, že ještě jako mladík dostal nabídku od slavných Glasgow Rangers.

A že by byl Murray suchar? Na to zapomeňte! "Má originální vtipy, někdy sice trvá, než si uvědomíte, o co jde, ale pak se smějete jako blázen," říká dcera Ivana Lenda Marika, která se přes otce s britským tenistou  a jeho přítelkyní dobře zná.


Goran Ivaniševič

V roce 2001 si zahrál Wimbledon jen díky divoké kartě od pořadatelů. Goran Ivaniševič se však postaral o jednu z největších senzací londýnského turnaje.

V době, kdy už s ním jako s neperspektivním tenistou nikdo nepočítal, dokázal celý turnaj vyhrát.  Předtím si paradoxně ve finále nejslavnějšího turnaje světa zahrál hned třikrát, vyšlo to až počtvrté v jeho třiceti letech.

VIDEO: Slavné vítězství chorvatského tenisty ve Wimbledonu

K slavnému vítězství mu údajně pomohlo dodržování hned několik rituálů: každé ráno sledoval dětský hit Teetubbies; vždy měl stejnou snídani; věci na zápas si připravoval pokaždé ve stejný čas; parkovací místo ve Wimbledonu muselo být vždy stejné ;každý den naopak střídal toalety; vždy se však myl ve stejné sprše.

A na dvorci samotném? Při vyhraném bodu si vzal vždy ten samý míč, i on se vyhýbal šlápnutí na čáru, musel to být vždy on, kdo jako první vstal po přestávce mezi gamy ze židle...


I u hvězd ženského tenisu bychom našli celou řadu zajímavostí. Stejně jako Nadal, i krásky a bývalé světové jedničky Ana Ivanovičová a Maria Šarapovová se jako čert kříži vyhýbají v přestávkách mezi výměnami šlápnutí na čáru.

Serena Williamsová si pro změnu zavazuje tkaničky vždy stejným způsobem, před každou výměnou při svém podání uhodí chlupatou koulí pětkrát o zem. Patnáctinásobná grandslamová šampionka navíc údajně nemění z pověrčivosti během turnaje ponožky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud