Pavel Novotný
9. prosince 2013 • 17:20

McEnroe: Čtyřhra nemá cenu, hrají ji jen ti, co na dvouhru nemají

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že současný mužský tenis má málo hráčů, kteří by vnesli do strnulého prostředí trošku vzruchu? Pokud jste podobného názoru, tak vás určitě nezklame sázka na známého bouřliváka Johna McEnroa.



I když má slavný Američan svojí aktivní kariéru dávno za sebou, některá jeho prohlášení i teď vyvolávají řadu diskusí. Naposledy si vzal na paškál tenisty věnující se výhradně čtyřhře. A vůbec je nešetřil.

Přitom dnes čtyřiapadesátiletý McEnroe se během své bohaté tenisové kariéry věnoval deblům s velikou vášní. Osmasedmdesát vyhraných titulů ve čtyřhře o tom vypovídá jasnou řečí.

Jeho názor na deblové borce se však, jak vidno, podstatně změnil. "Čtyřhra se v moderním tenise stává bezcennou," prohlásil sedminásobný grandslamový vítěz ve dvouhře.

Právě John McEnroe však byl jedním z posledních tenistů, který coby světová jednička ve dvouhře proháněl své soupeře i jako deblista. Se stejnou vášní se čtyřhře z pozice světového tenisty věnoval i populární elegán Stefan Edberg.  

"Většina z vás ví, jak miluju čtyřhry. Ale když se teď na to dívám, tak se ptám sám sebe, proč to vlastně hrajete?" řekl McEnroe v rozhovoru pro The Times.

McEnroe však následně pořádně přitvrdil. "Čtyřhry hrají jen tenisté, kteří jsou prostě příliš pomalí na to, aby mohli hrát dvouhry. Vím, že se jich tohle asi dotkne, ale je to tak. Bylo by lepší, kdyby se debly úplně zrušily a peníze se investovaly do hráčů, kteří nemají finanční možnosti, aby se ve světovém tenise prosadili," pokračuje legenda.

Současné nejlepší deblisty světa nešetří ani bývalý parťák McEnroa ve čtyřhře Peter Fleming. Ten pro změnu prohlásil, že bratry Bryanovy nepovažuje za nejlepší deblový pár všech dob navzdory tomu, že americká dvojčata mají na svém kontě rekordních 93 titulů včetně třinácti grandslamových.

McEnroe s Flemingem vyhráli společně sedm grandslamových titulů, ale dle jejich názoru v mnohem silnější konkurenci než jejich současní krajané.

"Že jsou nejlepším párem historie bratři Bryanovi? To opravdu ne. Tohle tvrzení mi přijde opravdu neuvěřitelné," říká Fleming, který na vyšší úroveň řadí Stana Smitha a Johna Newcomba, kteří ve své době vládli světovému tenisu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud