Pavel Novotný
3. června 2014 • 04:58

Berdychův soupeř Gulbis: Sex, drogy a alkohol, to byl můj svět

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

ČTVRTFINÁLE ONLINE 15.30 | Nikdy se nemusel bát, že zůstane bez prostředků. Nikdy neřešil problémy, jak vydělat peníze na svoji tenisovou kariéru. Tomáši Berdychovi se dnes v boji o semifinále Roland Garros postaví rebel Ernests Gulbis, syn třetího nejbohatšího občana Lotyšska. A nejen český tenista, ale i pařížské publikum se má na co těšit.



Hráč s obrovským talentem, ale také pořádně prořízlou pusou a od svých dětských let i s tučným bankovním kontem... Takovou vizitku nosí pětadvacetiletý Ernests Gulbis, který se pyšní křestním jménem po slavném americkém spisovateli.

Nikdy si příliš nekomplikoval život. Nebyl důvod. Jeho rodina patří mezi nejbohatší v zemi, a tak se Gulbis nemusel obávat o svoji budoucnost. Tenis bral spíše jako koníček, často se netajil tím, že si radši dopřeje povyražení v barech než tvrdou dřinu na kurtu.

Noc s prostitutkou

Památný je třeba jeho švédský "úlet", po kterém strávil noc ve vězení. Ve Stockholmu Gulbise v roce 2009 nachytali, jak si na hotel vede prostitutku. Po zaplacení kauce byl sice hned druhý den propuštěn, aféra ale byla na světě.

„Vyrazíte si, potkáte holku a za to vás šoupnou do lochu. To není přeci normální. Když se s některou seznámím, neptám se jí, jestli je kadeřnice nebo něco jiného. O sobě taky neříkám, že jsem tenista,“ divil se tehdy. 

Ani na nějaké přehnané zdvořilostní či naučené fráze Gulbise zkrátka nedostanete. "Federer, Nadal a spol? Jste jen mašiny na vydělávání peněz, jste nudní,   nemáte vlastní názor," několikrát častoval šlechtu bílého sportu Lotyš.

„A Djokovič? Znám ho od dětství, bydleli jsme spolu v Mnichově na pokoji, byl to fajn kluk. Jak ale dosáhl prvních úspěchů, změnil se," schytala svůj díl kritiky i současná světová dvojka.

Cesta za snem

Rodák z Rigy se však na své životní křižovatce rozhodl přehodit výhybku. Hráč s dělovým podáním, netradičním forhendem, vynikajícím bekhendem a  obrovským talentem najel na jasnou kolej, která ho má dovést až na místo mezi absolutní tenisovou elitou.

Nadále sice zastává názor, že ženy by se více než tenisu měly věnovat výchově dětí, nezastírá, že jeho svět se točil okolo sexu, drog a nočního života. To  je však již minulost. „Dnes dřu a dřu. Bez úlevy. To je rozdíl,“ říká sedmnáctý hráč světa.

"Chci tady vyhrát titul," pokračuje dle svého zvyku v otevřenosti tenista, který již letos zvítězil shodou okolností na francouzských turnajích v Marseille a  Nice. Že to myslí naprosto vážně, poznal kromě Radka Štěpánka i Roger Federer, který se před Gulbisem sklonil po pětisetové osmifinálové bitvě.

Rozjetého Lotyše se pokusí umlčet Tomáš Berdych, který vede ve vzájemné bilanci 4:2 na zápasy. Poslední a jedinou grandslamovou konfrontaci ale vítězně zvládl Gulbis, v roce 2012 vyprovodil Berdycha z Wimbledonu 3:0 na sety.

Čtvrtfinálový zápas začne okolo 16:00 na dvorci Suzanne Lenglenové jako druhý v úterním pořadí, sledovat ho můžete na iSport.cz ONLINE.

DALŠÍ GULBISOVY HLÁŠKY

- "Mám rád lidi se silným charakterem, kteří se nezmění jenom proto, že začnou být úspěšní nebo proto, že získají peníze. To je pro mě to největší měřítko při posuzování osobnosti. Hlavní je, jestli člověk zůstane svůj, jestli dokáže ustát úspěch."

- "Pokud mám být upřímný, rád někdy provokuji. Už několikrát jsem o Nadalovi a Chovají se pořád stejně podle zajetých kolejí. Nechci být jako oni, chci být jiný."

- "Špičkoví hráči jsou jen mašiny na vydělávání peněz. Jejich hlavní starostí je, aby neztratili výhodné kontrakty se sponzory, toho se bojí. Pokud začnou hrát nějakou roli, musí v ní pokračovat."

-"Federer? Ten se začal prezentovat jako švýcarský gentleman a musí v té roli pokračovat. Pokud by začal dělat něco jiného, jinak se chovat, nikdo by to nepochopil."

ERNESTS GULBIS
NAROZEN: 30.8.1988 v Rize
NA ŽEBŘÍČKU: 17.
VYHRANÝCH TURNAJŮ: 6
VÝŠKA/VÁHA: 190cm/85kg
HRAJE RUKOU: pravou
PRIZE MONEY 4,2 milonů dolarů

Tomáš Berdych a jeho vítězné gesto po postupu do čtvrtfinále French Open
Tomáš Berdych a jeho vítězné gesto po postupu do čtvrtfinále French Open

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud