Pavel Novotný
13. listopadu 2015 • 04:57

Berdychova pekelná výzva. Bilance se soupeři na Masters? 9:37!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ať by Tomáš Berdych dostal během čtvrtečního losu Turnaje mistrů kohokoliv, bylo jasné, že jeho bilance bude negativní. Česká jednička nemá se žádným z hráčů na Masters kladnou bilanci. Trio Djokovič, Federer a Nišikori, které na rodáka z Valašského Meziříčí čeká, není výjimkou. V součtu vyhrál nad svými rivaly ve skupině 9 utkání, v 37 odešel poražen.



Pošesté za sebou bude Tomáš Berdych bojovat na podniku pro nejlepších osm hráčů planety. Jen v jediném případě se mu povedlo postoupit ze základní skupiny do semifinálového boje. Stalo se tak v roce 2011. A ani teď nebude jeho pozice o nic lehčí. Spíše naopak.

Pokud bude chtít Tomáš Berdych prolomit postupové prokletí a nespoléhat přitom na šťastnou shodu náhod, bude muset ve skupině zdolat hned dva soupeře. Relativně nejschůdnější cesta by mohla vést přes japonského tenisu Keie Nišikoriho, který se v posledních týdnech potýká s nestálými výkony.

Na Tomáše Berdycha čeká i Kei NišikoriFoto ČTK

V Paříži skončil ve třetím kole na Chardym, v Šanghaji také hned na druhém soupeři Kevinu Andersonovi. Letos získal osmý tenista světa tři tituly - ve Washingtonu, Barceloně a Memphisu.

Na grandslamech došel v Austrálii a v Paříži do čtvrtfinále, ve Wimbledonu skončil ve druhém kole na Bolellim, na US open pak jako finalista z loňského roku dokonce hned v kole prvním.

S Berdychem má japonský tenista bilanci 3:1, naposledy se však oba hráči spolu potkali v roce 2012 v Tokiu, kde vyhrál Nišikori 7:5, 6:4.

V cestě stojí velikáni

O mnoho těžší pozici bude mít Tomáš Berdych s Rogerem Federerem. I když třetímu hráči světa nevyšlo Masters v Paříži, na Turnaji mistrů hodlá znovu zaútočit na pozice nejvyšší.

A navíc, na Berdycha umí. Z dvaceti vzájemných zápasů vyhrál čtrnáct, v posledních třech zápasech na něj český tenista uhrál jediný set. Poslední Berdychovo vítězství nad sedmnáctinásobným grandslamovým šampionem se datuje do roku 2013, kdy česká jednička vyřadila Švýcara v semifinále turnaje v Dubaji.

Novak Djokovič s trofejí pro vítěze turnaje Masters v PařížiFoto ČTK/AP

A to nejlepší nakonec. 22 zápasů v řadě neporažený Novak Djokovič marně hledá v současném tenisovém světě konkurenci.

V Paříži získal rekordní šestý titul z letošních turnajů Masters, ovládl tři grandslamy, jeho letošní bilance je 78 výher a pouhých 5 porážek.

A statistika s Berdychem? Z dvaceti dvou setkání odcházel rodák z Bělehradu jako poražený jen dvakrát! Naposledy se mu taková nepříjmnost s českým hráčem přihodila ve čtvrtfinále turnaje v Římě v roce 2013, od té doby drží šňůru sedmi výher v řadě. Naposledy zdolal českou jedničku na nedávno skončeném turnaji v Paříži, když ve čtvrtfinále turnaje vydřel výhru ve dvou tiebreacích.

A že by srbský šampion na posledním turnaji roku polevil? "Není žádný důvod, abych ubral na tempu tréninku či přípravy. Nic neberu jako samozřejmost. Jediný způsob, jak zůstat úspěšný, je neustále se zlepšovat. Udržovat jen stávající stav by byl krok zpět."

A pro doplnění. Ve druhé skupině Turnaje mistrů na sebe narazí Andy Murray, Stanislas Wawrinka, Rafael Nadal a David Ferrer. Turnaj začíná úvodními zápasy již tutu neděli, finále je na programu o týden později.

Los Turnaje mistrů

Dvouhra:

Skupina Stana Smithe: Djokovič (1-Srb.), Federer (3-Švýc.), Berdych (6-ČR), Nišikori (8-Jap.).

Skupina Ilieho Nastaseho: Murray (2-Brit.), Wawrinka (4-Švýc.), Nadal (5-Šp.), Ferrer (7-Šp.).

Čtyřhra:

Skupina Ashe a Smithe: B. Bryan, M. Bryan (1-USA), J. Murray, Peers (4-Brit./Austr.), Bolelli, Fognini (5-It.), Bopanna, Mergea (8-Ind./Rum.)

Skupina McEnroea a Fleminga: Rojer, Tecau (2-Niz./Rum.), Dodig, Melo (3-Chorv./Braz.), Herbert, Mahut (6-Fr.), Matkowski, Zimonjič (7-Pol./Srb.).

Finalisté turnaje v Paříži, Andy Murray a Novak Djokovič
Finalisté turnaje v Paříži, Andy Murray a Novak Djokovič

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud