Pavel Novotný
26. listopadu 2016 • 16:50

Becker překvapil: Proč se Djokovičovi nedařilo? Chyběl mu Federer i Nadal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Až do French Open to byla sezona snů. Od té doby se rok Novaka Djokoviče proměnil spíše v trápení. Tenisový terminátor se přiznal, že prožívá krizi. "Cítím se vyhořelý, je toho na mě moc," přiznal po semifinálové porážce v Šanghaji s Bautistou Agutem. Jeho kouč, Boris Becker, však přišel i s jiným vysvětlením. "Novakovi ublížila absence Federera i Nadala," říká německá legenda.



Pátého července letošního roku zdvihl Novak Djokovič nad hlavu tolik vytouženou trofej za vítězství na French Open. Triumfem v Paříži zkompletoval svoji grandslamovou sbírku a definitivně se zapsal do historie.

Od té doby se však také začala počítat Srbova krize. I když, krize... Devětadvacetiletý tenista vyhrál turnaj v Torontu, na US Open byl v semifinále, v Šanghaji v semifinále a na Turnaji mistrů si zahrál o titul. Pro každého jiného hráče výsledky snů, ne tak pro rodáka z Bělehradu.

Novak Djokovič (vpravo) gratuluje Andymu Murraymu k triumfu na Turnaji mistrůFoto Reuters

Od začátku roku se totiž mohl pyšnit bilancí 43:3, což je téměř 94% úspěšnost, po French Open už jen 22:6, tedy 78% úspěšnost vítězných duelů. Klesající forma stála Novaka Djokoviče kromě nečekaných porážek i post světové jedničky, který si díky šňůře 26 vyhraných zápasů a 5 turnajových triumfů v řadě přivlastnil Andy Murray .

"Je toho na mě moc. Odehrál jsem v posledních měsících velké množství zápasů, jsem psychicky vyčerpaný a unavený," reagoval na překvapivá selhání Djokovič. A že opravdu v pohodě není, dokázaly i jeho reakce na Turnaji mistrů, kdy se stihl pohádat jak s novináři, tak i s rozhodčími přímo během zápasu. VÍCE ZDE >>>

Becker: Djokovič neměl soupeře

Se zajímavým vysvětlením krize svého svěřence přišel jeho kouč Boris Becker. "Problém byl v tom, že Novak neměl žádné soupeře. Dříve to býval Rafael Nadal a Roger Federer , Andy Murray byl až ten čtvrtý v pořadí. Tím, že Rafa i Roger bojovali se zraněnými a moc toho v sezoně neodehráli, tak tím utrpěla i Novakova hra. Navíc Murray hrál v posledních měsících tenis, který nikdy předtím nepředváděl," řekl pro server CNN šestinásobný grandslamový šampion.

Novak Djokovič si zatím na Turnaji mistrů počíná suverénněFoto Reuters

Roger Federer odehrál v uplynulé sezoně pouhých 28 zápasů, poprvé od roku 2000 ukončil rok bez jediného turnajového triumfu, v červenci navíc po vypadnutí v semifinále Wimbledonu s Raonicem ukončil sezonu kvůli přetrvávajícím problémům s operovaným kolenem.

"Chci hrát tenis ještě řadu let, lékaři mi doporučili, že pokud se chci dát opravdu dohromady, musím si dát delší pauzu. Poslechl jsem je, tenis miluji a hodlám se v nové sezoně vrátit v plné síle," vysvětlil v červenci svůj konec sezony sedmnáctinásobný grandslamový šampion.

Bude sezona 2017 patřit Djokovičovi?

Ani Nadal na tom nebyl o moc lépe. Na rozdíl od Švýcara však vyhrál dva turnaje - v Barceloně a Monte Carlu, i on však bojoval se zdravotními problémy. Kvůli problémům se zápěstím vynechal i Turnaj mistrů a také předčasně ukončil sezonu.

"Rafa se vrátí stejně silný jako dřív. Příští rok bude útočit na svůj desátý titul z French Open," prohlásil nedávno na adresu svého synovce jeho strýc a trenér v jedné osobě Toni Nadal.

Boris Becker o síle svého svěřence nepochybujeFoto profimedia.cz

Boris Becker však nepochybuje, že jeho svěřenec v blížící se nové sezoně znovu zaútočí na post světové jedničky. "Djokovič je v srdci veliký bojovník. Kdybych měl možnost zahrát si během své aktivní kariéry s nějakým hráčem ze současné špičky, byl by to Novak. Moc mu věřím, zase bude silný," měl jasno trojnásobný wimbledonský vítěz.

„Rok 2017 by mohl být sezonou Novaka Djokoviče. Letos utrpěl několik nepříjemných porážek, které ho opravdu ranily. Ale v konečném důsledku mu to může jen pomoci. O to větší motivaci bude mít do dalších zápasů," nepochybuje devětačtyřicetiletá legenda.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud