Pavel Novotný
18. srpna 2009 • 06:00

Pardubická juniorka: Místo, kde se rodí hvězdy

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Nejlepší start do tenisové kariéry? Vyhrát Orange Bowl. Turnaj, na kterém měří síly nejtalentovanější tenisté a tenistky světa se hraje již od roku 1962. Podstatně delší tradici má však jiná akce. Pardubická juniorka. Ta své brány otevřela poprvé již v roce 1924!



Každý rok se v prosinci scházejí na Floridě největší naděje světového tenisu, aby v kategoriích do dvanácti a čtrnácti let změřily své síly. Za sedmačtyřicetiletou historii trvání turnaje se zde z vítězství radovala celá řada hráčů a hráček, kteří v následujících letech uchvátili svým uměním fanoušky.

Jen namátkou můžeme zmínit Chris Evertovou, Mary Joe Fernandezovou, Moniku Selešovou, Steffi Gráfovou, Jimmyho Connorse, Marcela Riose či Rogera Federera. Vyhrát slavný turnaj je jasná známka velkého talentu a obrovského příslibu do budoucnosti. Zdaleka ne všichni však dokázali překonat těžké období přechodu mezi dospělé a jejich talent se propadl do bažiny zapomnění.

Tomáš BerdychFoto ČTK


Ale i Česká republika má turnaj pro budoucí tenisové hvězdičky. A s mnohem delší tradicí než slavný Orange Bowl. Pardubice jsou v Evropě známé hlavně díky Velké Pardubické či Zlaté přilbě, ale zapomínat by se rozhodně nemělo ani na Pardubickou juniorku.

Poprvé se zde tenisový potěr sešel již v roce 1924, oficiální úvodní ročník se však uskutečnil až o dva roky později. Prvními vítězi se staly mezi chlapci Zaorálek, dívkám pak vládla první čtyři ročníky Červenková.

A stejně jako slavný Orange Bowl, i Pardubická juniorka poslala do světa bílého sportu celou řadu hráčů a hráček, kteří v následujících letech šířili slávu českého a československého tenisu.

Stejně však jako v jakémkoliv jiném sportovním odvětví, se i zde se z vítězství radovali tenisté a tenistky, o kterých v následujících letech svět bílého sportu již nikdy neslyšel.

Kodeš ve WimbledonuFoto ČTK

Přesto se zde zrodila řada hvězd. V roce 1937 se z vítězství na antukových kurtech radoval pozdější vítěz Wimbledonu Jaroslav Drobný, o čtyři ročníky později pak sportovní obojživelník Oldřich Zábrodský, který byl stejně vynikajícím hokejistou.

Tři roky po druhé světové válce nenašel rovného soupeře Jiří Javorský. Píše se rok 1964 a pardubické dvorce ovládá zatím poslední český mužský wimbledonský vítěz z roku 1973 Jan Kodeš. V té době mu bylo osmnáct let.

A další vítězové? Okupační rok 1968 patří Jiřímu Hřebcovi, s dalších jmen zmiňme Tomáše Šmída, Pavla Složila či budoucí superstar tenisu Ivana Lendla, který jako neznámý šestnáctiletý mladík vyhrál v Pardubicích v roce 1976.

Rok 1980 patřil Miloslavu Mečířovi, který o osm let později vyhrál premiérový turnaj na olympiádě v Soulu. Z dalších známějších jmen je dobré zmínit Ctislava Doseděla, Bohdana Ulihracha, Lukáře Zíba, Ivo Mináře, posledního českého mužského vítěze grandslamového turnaje Petra Kordu či Tomáše Berdycha, který zde vyhrál v roce 2001.

Česká legenda na kurtě.Foto ČTK

Z ostatních vítězů se prozatím nikdo mezi tenisovou elitu neprosadil. Jména jako Maršoun, Marek, Kameník, Košler, Blecha a Šátral, kteří vyhráli poslední ročníky slavného turnaje, vám pravděpodobně mnoho neřeknou.

V ženách nelze opomenout mladičkou Martinu Navrátilovou, která zde zvítězila v roce 1972, kdy ji bylo šestnáct let. O pět let později kralovala Hana Madlíková, v roce 1984 pak Jana Novotná, která prozatím zůstává poslední českým hráčem, jenž vyhrál slavný Wimbledon. Stalo se roku 1998.

Velký talent v podobě Daniely Beďánové ukázal svojí sílu v roce 1998, věčná škoda, že obrovské naději českého tenisu nepřálo zdraví. V roce 2000 vyhrála turnaj současná česká jednička Iveta Benešová, o rok později Birnerová, v roce 2006 uspěla na antukových kurtech Petra Kvitová.

355979:gallery:true:true

Stejně jako spousta vítězů Orange Bowl či Pardubické juniorky nezvládla přechod mezi dospělé a nikdy se v tenise výrazněji neprosadili, existuje i řada těch, kteří v městě perníku nikdy nevyhráli a přesto se dostali do absolutní světové špičky. Příklad? Z mužů pro představu Karel Nováček, Radek Štěpánek, u žen třeba Helena Suková.

Vítězi posledního ročníku, který skončil v pátek 14.srpna, se stali Jiří Veselý a Martina Borecká. Uslyšíme o nich i v dalších letech? Český tenis by to moc potřeboval.

Česká legenda na kurtě.
Česká legenda na kurtě.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud