Pavel Novotný
29. prosince 2009 • 08:00

Rok 2010: Co čeká český tenis v příští sezoně?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE - Je to jen pár dní, co se příznivci bílého sportu rozloučili s tenisovou sezonou roku 2009. Český fanoušek měl tuto přestávku díky účasti našich tenistů ve finále Davis Cupu ještě o nějaký ten týden kratší. A už se může s očekáváním těšit na tu další. Co přinese?



Šestého prosince se naposledy přestavila tenisovému světu Nadalova armáda ve finálovém duelu o salátovou mísu proti českému týmu. A třetího února se již nezastavitelný tenisový kolotoč roztočí v australském Brisbane znovu. O patnáct dní později odstartuje i první grandslamový turnaj roku - Australian Open.

Českého příznivce nepochybně nejvíce zajímá, jak si povedou právě finalisté letošního ročníku Davis Cupu. Nutno si přiznat, že právě končící rok zase až tolik radosti kromě zmíněné finálové účasti v týmové soutěži nepřinesl. Co sezona 2010?

Rok Radka Štěpánka

V pozici české jedničky a dvanáctého hráče světa vstupuje do sezony Radek Štěpánek a čeká ho úvod opravdu pekelný. Hned na již zmiňovaném turnaji v Brisbane totiž obhajuje turnajové vítězství. Na začátku minulého roku na své cestě k triumfu postupně vyklidil z cesty Rusa Kunitsyna, Francouze Llodru, současnou světovou osmičku Švéda Söderlinga, v semifinále poslal ze hry dalšího francouzského tenistu Gasqueta a ve finále si poradil se Španělem Verdaskem.

Rodákovi z Karviné vyšla uplynulá sezona určitě nejlépe ze všech českých hráčů a hráček. "Byla to moje životní sezona," potvrzuje světová dvanáctka. Rok začínal jako světová šestadvacítka, nyní mu patří pozice o čtrnáct míst lepší. Dva ze svých čtyř turnajových triumfů dosáhl právě v končícím roce 2009, k zmiňovanému triumfu z Brisbane přidal další v San Jose. Jako přídavek má na svém kontě u účast ve finále turnaje v Memphisu. To vše ve svých jednatřiceti letech, kdy většina tenistů již má svůj vrchol za sebou.

Jak se povede české daviscupové opoře v nadcházejícím roce? "Radek využívá tak šedesát procent svých možností," prohlásil před nedávnem jeho kouč Petr Korda. Pokud by to byla pravda, má se český fanoušek opravdu na co těšit.

Druhý set je doma.Foto Jaroslav Legner - Sport



Probudí se Tomáš Berdych?


Tomáš Berdych oproti tomu připomíná divokou šelmu připravenou k útoku, ke kterému se však stále nemůže odhodlat. Letošní rok jako by stagnaci rodáka z Valašského Meziříčí jen potvrzoval. Sezonu 2009 začínal jako světová dvacítka. O 365 dní vstupuje do té nové z pozice stejné.

Letos si připsal velice cenné vítězství na turnaji v Mnichově, do dalšího finále se však již nedostal. Na svém kontě má tak čtyři turnajové triumfy, největším úspěchem čtyřiadvacetiletého tenisty na grandslamových turnajích zůstává stejně jako u jeho zkušenějšího daviscupového kolegy čtvrtfinále Wimbledonu.

Z ostatních českých tenistů se v první stovce nevyskytuje již nikdo, upozornit je však třeba na výkony Jana Hájka, který se prokousal na 103. místo na světě. Sezonu přitom začínal na 474. pozici! Jan Hernych ani Ivo Minář na rok 2009 příliš rádi vzpomínat nebudou.

Tomáš Berdych se ve druhém kole US Open pořádně zapotilFoto ČTK/AP


Davis Cup: další výzva

Český tenis čeká v nadcházejícím roce především obhajoba finálové účasti v Davisově poháru. A nutno říct, že los dává našemu týmu docela slušné šance. Konečně, posuďte sami: v prvním kole vyzve letošní finalista tým Belgie, v případě postupu narazí tým vedený Radkem Štěpánkem na vítěze zápasu Chile - Izrael. Pokud postoupí Chile, pojede český tým opět na půdu soupeře, v opačném případě přivítáme doma Izrael.

A český fanoušek může být optimista. Aspoň pro letošní rok. "Chceme reprezentovat i v následujícím roce," netají svá přání obě dvě české opory. "O mísu se popereme i v následujícím roce, " doplnil touhu českých tenistů po úspěchu pro prohraném finále se Španělskem Štěpánek.

Udrží Benešová pozici nejlepší Češky?

Český ženský tenis se sice nemůže pyšnit žádnou hráčkou v elitní dvacítce, na druhou stranu narozdíl od svých mužských protějšků si fanoušek může vybírat hned ze šesti hráček v první stovce.

Na úplném čele se vyhřívá Iveta Benešová, které patří devětatřicátá pozice. V průlomu mezi elitu však rodačce z Mostu brání především nevyrovnané výkony a poněkud slabší psychická odolnost, která se projevuje především v nejistým výkonech ve Fed Cupu.

Naděje našeho tenisu tak směřují k Lucii Šafářové, která se nachází pouhé tři pozice za svou zkušenější kolegyní. V únoru třiadvacetiletá hráčka má na svém kontě čtyři turnajové triumfy, v uplynulém roce se jí však tento počet rozšířit nepodařilo. Její tenisový růst trochu připomíná kariéru jejího přítele Tomáše Berdycha. I ona již poznala, jaké je to končit sezonu na čtyřiadvacátém místě na světě, což se ji povedlo před dvěma lety.

Česká jednička Iveta Benešová.Foto Internet



Největší naděje českého tenisu: Petra Kvitová


Snad největší naděje může po kolapsu Nicole Vaidišové český fanoušek vkládat do rukou stále teprve devatenáctileté rodačky z Bílovce Petry Kvitové. Jednašedesátá hráčka světa se letos dočkala svého prvního titulu na okruhu WTA, když hned na úvod roku 2009 vyhrála svůj první turnaj v roce v Hobartu. Aby toho nebylo málo, tak ve finále porazila českou jedničku Ivetu Benešovou.

Petra KvitováFoto ČTK/AP

Výrazným způsobem na sebe sympatická blondýnka upozornila i na letošním US Open, kde se probila až do čtvrtého kola, když ve třetím kole vyřadila Dinaru Safinovou! Zastavila ji až Belgičanka Wickmayerová. Ta se ji stala osudem i na nadcházejícím turnaji v Linci, kde Češka padla až ve finále.

Levou rukou hrající Petra Kvitová patří právem k největším nadějím českého tenisu od dob Nicole Vaidišové. Bude patřit rok 2010 právě ji, nebo si na svoji cestu na vrchol bude muset ještě počkat?

České tenistky mají stejně jako jejich mužští kolegové ambice v týmové soutěži. Prvním soupeřem bude tým Německa s novou hvězdičkou Sabine Lisickou. Zda bude v týmu i současná česká jednička Iveta Benešová, však jasné není: "Už nebudu ve Fed Cupu hrát. Přenechám místo mladším," řekla po prohraném fedcupovém utkání s Američankou Mattekovou frustrovaná rodačka z Mostu.

Prosadí se Lucie Hradecká?

Zapomínat určitě nemůžeme ani na čtyřiadvacetiletou rodačku z Prahy Lucii Hradeckou, které patří pětašedesátá pozice na světě. Sympatická blondýnka sbírá triumfy prozatím především ve čtyřhrách, kde jich má na svém kontě již sedm, na premiérový singlový prozatím čeká.

Mezi elitní stovku se vejde ještě Barbora Záhlavová-Strýcová, Klára Zakopalová a Sandra Záhlavová. Zda má některá z nich na to atakovat pozice v první světové padesátce, napoví právě nadcházející rok.

Uvidíme, jestli nadcházející měsíce nepřenesou prozření i pro Nicole Vaidišovou, v každém případě českého fanouška čeká opět rok plný skvělého tenisu a věřme, že v něm budou důležitou roli hrát i čeští tenisté a tenistky.

Další vítězství v deblu.
Další vítězství v deblu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud