Jiří Punčochář
6. června 2010 • 13:45

Lendl bavil Česko. Berdych za ním letěl speciálem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenisový velikán Ivan Lendl musel po 21 letech opět čelit podání spodem. Nebylo to už na Roland Garros a proti němu nestál Michael Chang, takže i Lendl to vzal mnohem veseleji než tehdy. Servis spodem proti němu zahrál Jiří Novák při exhibici v Prostějově, bavili se oba hráči i narvané hlediště a byla to jedna z legrácek, kterou oba předvedli. Lendl při svém pobytu na Moravě fanoušky doslova pobláznil.



Všechna parkoviště kolem areálu obsazená a uvnitř na centru diváci na schodech, na střeše, za zábradlím, v uličkách. Další diváci tlačení vzdali a spokojili se s místy před velkoplošnou obrazovkou nedaleko.

Všichni byli zvědaví na Ivana Lendla, který hrál dvouhru v Česku poprvé po dvaceti letech. Dorazilo zhruba 1300 diváků, mezi nimi také bývalí tenisté Karel Nováček nebo Nicole Vaidišová.

„Dávej pozor na to obočí! Mně vždycky dorostlo, ale nevím jak tobě,“ volal Lendl na Nováka, který si před jedním z podání najednou začal škubat chlupy nad očima. To Lendl dělal velice často, asi jako si Rafael Nadal popotahuje šortky.


„Koukal jsem jako kluk na televizi a říkal jsem si, co to tam ten Ivan pořád dělá? Pamatuju si to jako dnes, tak jsem to napodobil,“ smál se Novák. Nacvičil si i další kousek, podání spodem.

V roce 1989 ho na Roland Garros na Lendla vytáhl Američan Michael Chang a soupeře tak rozhodil, že ten nebyl schopen zápas vyhrát. V Prostějově, po víc než dvaceti letech, dostal Lendl z tohoto servisu eso.

Ivan Lendl v exhibičním zápase proti Jiřímu Novákovi
Ivan Lendl v exhibičním zápase proti Jiřímu Novákovi


„Nebylo to regulérní, rozhodčí neznal pravidla,“ čílil se. Ale jen naoko. Ještě nikdy nebylo v Prostějově na centru tolik lidí jako včera, když dorazil jeden z nejslavnějších tenistů historie.

Podobné to bude i 5. listopadu v Ostravě, kde se Lendl utká se svým bývalým obrovským rivalem Björnem Borgem. Karel Tejkal z pořádající agentury potvrdil, že už předběžný zájem o vstupenky je značný.

Není se co divit. Lendl v minulých dnech zanechal na Moravě výborný dojem. Usměvavý, vstřícný, ochotný k fanouškům. „S takovým účesem se s vámi fotit nebudu. Vy máte mnohem víc vlasů než já,“ kázal jednomu z fanoušků s fotoaparátem. Pak zapózoval a fotku bez potíží udělal.

Zahrál si golf, předal charitativní šeky, odehrál tenisový zápas. Odjížděl s tím, že se už teď těší zpět. Do Česka by se po listopadu měl vrátit zase příští rok na Zlatou tretru.

Tomáš Berdych, Ivan Lendl a Jiří NovákFoto Pavel Mazáč (Sport)


„Letos slavil padesátku Ivan, za rok má padesát Zlatá tretra. Chceme ho tam uvítat,“ uvedl Miroslav Černošek, majitel společnosti TK Plus. Lendlovi už s předstihem předal tričko s Boltovým podpisem.

„Toho si moc vážím, Bolt je borec. Sleduju ho. Jsem zvědavý, jak se vyrovná se čtyřstovkou, a kdy a s jakým výsledkem ji poběží poprvé,“ prokázal Lendl široké znalosti.

Sám také odjede z Moravy spokojený. Nejen z přijetí, kterého se mu dostalo, ale také z výsledku. Ctižádostivý veterán si totiž předsevzal, že Jiřího Nováka chce v součtu pátečního golfu a sobotního tenisu porazit.

„Golf skončil úspěšně. Na to, jaké bylo bláto, nikdo neutopil boty. Nad Jirkou jsem, myslím, o něco vyhrál,“ rekapituloval. Tenisový zápas pak skončil remízou 5:5, kterou navrhl sám Lendl.

Za stavu 5:4 sice podával na vítězství, ale game pokazil. Krátce po něm už se hrnul k síti s napřaženou pravicí. „Jirko, vidím, že už máš roky a už nemůžeš. Navrhuji ti remízu,“ hlaholil. Novák přijal a ruku v ruce oba opustili kurt.

Berdych letěl speciálem

Jako král se vracel domů z Paříže semifinalista Roland Garros Tomáš Berdych. Původně měl letět běžnou linkou dopoledne do Vídně, ale manažer Miroslav Černošek pro něj za odměnu za skvělý výsledek poslal do Francie speciál.
Na exhibici Novák - Lendl se dorazil podívat i semifinalista Roland Garros Tomáš BerdychFoto Pavel Mazáč (Sport)


Berdych se brzo ráno vypravil, kolem půl desáté přistál v Brně a za hodinu už mával divákům na centru v Prostějově, kde mu fanoušci připravili nadšené ovace vestoje.

V jednu chvíli se na kurtu sešel průřez tenisovou historií. Ivan Lendl, Jiří Novák a Tomáš Berdych, z nichž vždy ten mladší vzhlížel ke staršímu kolegovi jako ke svému vzoru.

„Tomáši, doufám, že až tady budu příští rok, tak ty tady nebudeš. Budeš hrát ještě v Paříži a my se tady pěkně v neděli podíváme na finále v televizi,“ přivítal Berdycha Lendl.

Rozesmátý mládenec v riflích a tričku poklonu s radostí přijal. „Teď je hodně pěkných okamžiků za sebou, je čest být tady na kurtu s vámi a vůbec bych se nezlobil, kdybych se takhle vracel z turnaje častěji,“ povídal.

Černošek se netajil tím, že těžko skrývá svoje emoce. Berdychovi předal dárky a pogratuloval mu. „Je to patnáct let, co to spolu táhneme. Jsem rád, že jsme došli až sem,“ řekl mu.

Cesta osmimístného speciálu, který měl Berdych jen pro sebe, přijde prý na víc než sto tisíc korun, ale to manažer rád zařídil. „Tomáš si to určitě zaslouží,“ pronesl.
Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud