30. června 2010 • 16:46

Senzační úspěch! Berdych vyřadil krále Federera

Autor: spo
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O něčem takovém se zdá všem tenistům na světě. Český tenista Tomáš Berdych vyřadil ve čtvrtfinále Wimbledonu místního krále a legendu legend Rogera Federera. Tenhle zápas vzbudil po celé planetě rozruch jako letos žádný jiný. Jestli měl být Federer někde nepřemožitelný, pak na londýnské trávě. Přesto ho Čech porazil 6:4, 3:6, 6:1, 6:4. Tohle je obrovská sláva!



Nenápadná červnová středa roku 2010 je jedním z nejúžasnějších dnů v historii českého tenisu. Tomáš Berdych parádním a jistým výkonem přemohl nejlepšího hráče dějin Rogera Federera.

Roger Federer po porážce od Tomáše Berdycha ve čtvrtfinále WimbledonuFoto Reuters

Berdych se po letošním semifinále Roland Garros dočkal dalšího pozoruhodného výsledku své kariéry, postup na kurtech All England Clubu je ale něco víc. Mezi nejlepší čtyři se dostal díky výhře nad mužem, o kterém se říkalo, že se na wimbledonské trávě snad narodil.

"Tohle pro mě byl skvělý a obrovsky náročný duel," prohlásil Berdych. "Já jsem na centrkurtu nikdy nevyhrál, o to je to pro mě kouzelnější. Musím se dokázat připravit i na další soupeře. Jsem hladový po vítězství."

Tomáš Berdych se raduje z bodu ve čtvrtfinále Wimbledonu proti Rogeru Federerovi
Tomáš Berdych se raduje z bodu ve čtvrtfinále Wimbledonu proti Rogeru Federerovi

V zápase se šestinásobným wimbledonským šampionem ztratil jediný set. Nikdy nikdo nesrazil Federera v londýnském travnatém království výsledkem sady 6:1. Až nyní Berdych.

Federera porazil jako vlasatý mladíček už na olympiádě v Aténách. Švýcar tehdy doplatil na to, že svého českého soupeře vůbec neznal. Podruhé byl přítel Lucie Šafářové blízko k přemožení rodáka z Basileje na Australian Open 2009. Vedl nad Federerem už 2:0 na sety, jenže vlastní rozklepaností utkání ztratil.

Něco takového tentokrát nepřipustil. Berdych hrál velmi odvážný a vyzrálý tenis, hodně se na kurtu hýbal. U sítě kazil daleko více jeho slavnější soupeř. Diváci se museli štípat do tváře, jestli se jim to nezdá - tempo a rytmus určoval Čech, ne světová dvojka!

Po dvou hodinách a 35 minutách bylo jasno, Federer svůj sedmý wimbledonský triumf nepřidá. Dál jde 24letý Berdych, kterého v semifinále vyzve Srb Novak Djokovič. Pro český tenis je to ve dvou dnech další obrovský úspěch, už v úterý totiž do semifinále ženského turnaje prošla i Petra Kvitová.

Wimbledonská dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (12-ČR) - Federer (1-Švýc.) 6:4, 3:6, 6:1, 6:4.

Klíčové momenty zápasu:

Berdych - Federer 6:4, 3:6, 6:1, 6:4

6:4 - Je to tam! Berdych zvládl nervóznější závěr, kurt opouští jako vítěz.
5:4
- Federer je stále v zápase. Ale nehraje nijak famózně, tohle je obrovská šance!
4:3
- Úžasný výkon! Berdych nutí slavného soupeře k chybám, riskuje, vůbec se velké šance nebojí. Je z toho brejk. Teď už jen udržet svůj servis!
1:2 -
Federer už hraje o všechno. Po každém povedeném úderu se hlasitě povzbuzuje.

Adolf Kacovský, první trenér Rogera Federera. Adolf Kacovský, první trenér Rogera Federera.Foto Sport
Adolf Kacovský: „Pořád platí, že Roger nerad prohrává. To je jasné. Ale po narození dvojčat má v životě i jiné priority než tenis. Když dětem rostou zuby, najednou máte jiné starosti. To můžete mít k ruce tisíc chův, ale nějaké procento koncentrace vám to i tak vezme. Třeba právě tohle má vliv na jeho výkony v poslední době.“ .

6:1 - Čistá hra potvrzená Jestřábím okem. Berdych evde 2:1 na sety. Je to nadějné, ale mementem zůstává Australian Open 2009. Tam Berdych vedl dokonce 2:0 na sety a stejně padl.
5:1 - Berdych teď vypadá hodně v pohodě, je jistý, psychicky se zdá být nezdolný. Zato Federer začíná nakvašeně pokyvovat hlavou. Jeho soupeř servíruje na vítězství v setu.
4:1 -
Čech sice ztratil vedení 40:0, přesto se nakonec raduje z navýšení náskoku.
3:0 - Skvělý vstup do setu. Poslední game získal daviscupový reprezentant čistou hrou.

Adolf Kacovský, první trenér Rogera Federera. Adolf Kacovský, první trenér Rogera Federera.Foto Sport
Adolf Kacovský: „Tohle je na Federerovi opravdu úžasné. Když se dostane pod největší tlak, je schopný tam vrazit dvě, tři esa. A je z problémů venku.“ .

3:6 - Berdych se sice v závěru setu srdnatě držel, Švýcar si to ale nenechal utéct. Přestože mu na nervy brnkalo Jestřábí oko i Berdychův prohoz.
3:5
- Čech si z trablů pomohl skvělým podáním, kterým dostal Federera do úzkých.
2:5
- Čistá hra švýcarského virtuoza.
2:4
- Super údery Berdycha! V posledním gamu vedl 40:0, pak mu  nevyšlo jedno Jestřábí oko, dlouho připravovaný úder k lajně. Federer měl výhodu, přesto si Berdych skvělým podáním zlepšil pozici a hra byla jeho.
0:3
- Přestože se Čech blýsknul jedním skvělým forhendem na shodu, Federer vybojoval výhodu a vzápětí i game.
0:2 -
K brejku se pro změnu dopracoval Federer. Nádherným úderem nachytal Berdycha číhajícího na síti a rázem vede o dva gamy.

Adolf Kacovský, první trenér Rogera Federera. Adolf Kacovský, první trenér Rogera Federera.Foto Sport
Adolf Kacovský: „Tomáš má dobrou techniku, stejně tak i cit pro balon. Umí dobře číst soupeřovy údery, což je jinak velká Federerova výhoda.“

6:4 - Úžasný start! Berdych si na Federera vypracoval hend dva setboly, využil ten první.
5:3
- Čistá hra Čecha. Poslední servis si sice Federer nechal přezkoumat Jestřábím okem, se svým odhadem se ale mýlil. Berdych je blízko k prvnímu setu.
4:3 -
První brejk se povedl Berdychovi! Švýcarskému fenoménovi se nepovedlo několik servisů, poslední ránu nastřelil po Berdychově aktivní hře do outu.

Adolf Kacovský, první trenér Rogera Federera. Adolf Kacovský, první trenér Rogera Federera.Foto Sport
Adolf Kacovský: „Je stejně zajímavé, že se Rogerovi tolik daří zrovna ve Wimbledonu. Kdyby to byl Australan, tak neřeknu, ti tam nedávno ani jiný povrch než trávu snad ani neměli. Ale ve Švýcarsku? Tam možná žádný travnatý kurt vůbec není. Hodně to má zřejmě společného s Rogerovou výbornou prací nohou. Všichni ti Chilané a Španělé, kteří se na antuce rádi sklouznou, mívají na londýnské trávě dlouho problémy.“ .

3:3 - Berdych byl přes shodu nakonec úspěšný, ve vypjaté chvíli se vytáhnul esem.
2:3
- Jestli má Federer s něčím problémy, pak podání to rozhodně nění. Ale Berdych zatím rozhodně nehraje ustrašeně, vyšlo mu již několik přesných prohozů.
1:2
- Čistá hra Federera.
1:1
- Po šesti minutách hry je skóre srovnané.
0:1
- Přestože se první game natáhl do několik shod, Federer si servis udržel.
0:0
- V Česku je deset minut po 14. hodině, když v Londýně začal Berdychův boj o wimbledonské semifinále.

Adolf Kacovský, první trenér Rogera Federera. Adolf Kacovský, první trenér Rogera Federera.Foto Sport
Adolf Kacovský: "Tomáš se zlepšil. Těžko Federera přetlačí ze základní čáry, ale mohl by Rogera dostat, kdyby chodil víc na síť. Féďa je zvyklý na určitý rytmus, Tomáš by ho z něj snad mohl nějak vyvést," radí Kacovský na dálku Berdychovi, ačkoliv prý sám bude úspěch více přát legendárnímu Švýcarovi.
Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud