Jan Jaroch
7. července 2010 • 04:00

Berdych zbohatne. Teď mu potečou miliony

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Šestnáct milionů korun, o které je bankovní konto Tomáše Berdycha po finále Wimbledonu bohatší, je pouhým začátkem. Vpád mezi nejužší tenisovou elitu s sebou nese pro českého hrdinu i další finanční zisky.



Nejzásadnější bonusy pocházejí od firem s oblečením. Čtyřiadvacetiletý borec patří do stáje oregonské firmy Nike, s níž má podepsaný kontrakt až do roku 2013.



Hráči s „fajfkou“ na tričku mají jednu nevýhodu. Firma striktně trvá na tom, že na jejím oblečení nesmí být nášivky jiných reklamních partnerů. „O to je ale zase smlouva s Nike zajímavější, aby jim to nahradili,“ říká tenistův manažer Miroslav Černošek.

„Smlouva je nesmírně zajímavá v bonusové fázi. Je v ní výrazný rozdíl podle postavení na žebříčku a výsledků na grandslamových turnajích a turnajích Masters. Pro Tomáše to znamená poměrně velice atraktivní pobídky,“ naznačuje Černošek. Spekuluje se, že se bonusy pohybují v řádech stovek tisíc dolarů.

Zástupci Nike již tenistův manažerský tým kontaktovali a vyjádřili velkou spokojenost se současnými výsledky.

„Oni Tomášovi hodně věřili. Jeden čas vypověděli Ančiče a rozhodovali se mezi ním a Baghdatisem. Nějakou dobu byli, nechci říct zklamaní, ale pořád čekali, jestli to přijde nebo ne,“ vzpomíná Černošek, šéf úspěšného prostějovského klubu, jenž má ve svém středu i semifinalistku Wimbledonu Petru Kvitovou.

Rodiče Tomáše Berdycha na centrálním kurtu před finále s Nadalem
Rodiče Tomáše Berdycha na centrálním kurtu před finále s Nadalem

Pokud jde o oblečení, má Berdych vše pokryté. V otázce raket ale stále panuje dvojvládí. Tenista sice hraje se značkou Head, zůstává ale nadále smluvně vázán u Dunlopu. „Je to hodně zvláštní situace, kterou budeme ale schopni vyřešit až na konci roku, kdy smlouva s Dunlopem končí,“ přiznává Černošek.

Berdychova skupina již nyní připravuje nový projekt, s jehož pomocí by chtěla českého tenistu zpeněžit i na českém trhu. Představí ho již za několik dní. „Pokusíme se zhodnotit jeho současnou výkonnost,“ říká Černošek s tím, že půjde o podporu firem, které mají špičkové postavení v České republice.

Další přilepšení bude českého tenistu čekat i v běžném tenisovém životě. Pro ředitele turnajů nyní bude velmi zajímavým artiklem. A pokud ho budou chtít získat, budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.

„Tomáš se dnes u garancí pohyboval asi okolo 50 000 eur za turnaj, to se dá dnes podstatněji posunout,“ přitakává Černošek, podle kterého se Berdychova cena zvyšuje i díky atraktivní vizáži tenisty. „Tomáš má poměrně hezkou tvářičku a v rámci mužského tenisu patří k těm, kteří vypadají velice dobře.“

Tomáš Berdych smutně kouká po Rafaelu Nadalovi, který si odnásší pohár po wimbledonského šampiona.Foto Reuters

Startovné v tenise vydělává hvězdám víc než prize money. Takoví Federer s Nadalem inkasují například za akce v arabském světě závratné částky. „Pokud vím, tak garance těchto hráčů pod 500 tisíc eur nejdou a pokud ještě hrají na plachetnicích či udělají jiné sranda mače, je to ještě víc,“ prozrazuje Černošek.

Berdych se tak může těšit na podzimní asijskou sérii, které pravidelně dává přednost před evropskými turnaji i kvůli startovnému.

„Tokio, Šanghaj, tam jsou peníze daleko zajímavější než v Lyonu,“ souhlasí Černošek, podle kterého je Berdychův potenciál, pokud si výsledky udrží či je ještě vylepší, značný. „Davyděnko není svojí vizáží úplně atraktivní. To Tomáš je úplně jiná kategorie.“

Vstoupit do diskuse
2

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud