5. listopadu 2010 • 17:34

Lendl smáznul při exhibici v Ostravě Borga

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

ÄKTUALIZOVÁNO - Tenista Ivan Lendl se vrátil do rodné Ostravy vítězně. Někdejší první hráč světa porazil v dnešní exhibici Advantage Tennis III v Ostravě Švéda Björna Borga 6:4 a 7:6.



Padesátiletý Lendl se letos objevil na kurtu po šestnáctileté pauze a první výhry se po pěti prohrách a remíze dočkal až v Ostravě.

"Slavit nebudu, ale říkají, že šťastná je třináctka, teď možná i sedmička. Samozřejmě, že jsme se trošku naběhali, ale taky jsme se na kurtu pobavili a věřím, že diváci také," řekl Lendl v rozhovoru na kurtu, zatímco obecenstvo ocenilo legendárního hráče potleskem vstoje. "Měl jsem šance, ale Ivan hrál moc dobře. Prohrál jsem, ale svět se nezboří. Hodně jsem si to tady celé užil," říkal Borg.

Před začátkem utkání nechtěl Lendl tipovat výsledek a hlavně si přál, aby se divákům tenis líbil. A asi šest tisíc diváků v hledišti mohlo být spokojeno. Po prvních dvou testovacích gamech se obě bývalé světové jedničky do sebe pustily zostra a nic si nedarovaly.

Legenda světového tenisu v OstravěFoto ČTk


Když si diváci odmysleli pochopitelně horší pohyb, tak cit pro míč a úderová jistota oba hráče zdobila skoro jako v dobách jejich slávy. Borg ukazoval svůj ladný obouručný bekhend, chodil i k síti a Lendl se mohl spoléhal na servis a perfektní forhend. První velký potlesk si vysloužil Borg po dlouhé výměně, ale jediný brejk úvodní sady získal Lendl. Při prohozu a return zaúřadoval jeho forhend.

"Má to nostalgický nádech, ale už jsem pár zápasů hrál a nejsem víc nervózní než jindy," řekl Lendl mezi prvním a druhým setem.

Hráči na sebe mezi výměnami nemluvili. Zachovávali kamennou tvář a plnou soustředěnost. "To je moc dobré," zaznělo z úst Lendla po vítězném úderu Borga. Švéd pak hodil raketou o zem a tleskal, když český hráč před zraky svých rodičů doběhl skvěle kraťas.

Lendl s Nováčkem odpočívají mezi gamy.Foto Jaroslav Legner (Sport)


Před koncem druhé sady Lendl prohrával 4:5 a ztěžka na lavičce oddechoval. "Chytám dech, ale hraje se mi moc dobře," ujišťoval moderátora a svá slova doložil - při podání dal tři esa. O sadě i zápasu rozhodl tie-break, v kterém byl Lendl přesnější.

Hráče ještě čekala čtyřhra. "Jsme starý dědci, ale myslím, že to ještě vydržíme," vtipkoval Lendl. S Karlem Nováčkem v ní prohrávali s Borgem a Matsem Wilandererm 4:5 a pak došlo ke změně rozložení sil na dvorci. Borg dohrával s Lendlem a proti nim stáli "mladíci" Wilander s Nováčkem. To už nešlo o výsledek, i když tie-break vyzněl pro zkušené - Borga s Lendlem, ale hlavně o finesy a pobavení.

Usměvavá švédská legenda.
Usměvavá švédská legenda.


Lendl si vzal poslední slovo. "Chtěl bych za všechny hráče poděkovat za návštěvu, fantastické publikem a doufám, že se nám to povede někdy znovu," řekl Lendl, který pak dostal jako překvapení jeho originální starou raketu. Lendl hravě uhádl i kvíz, kdy s raketou hrál. "To byl rok osmdesát tři až osmdesát pět," řekl.

Ostravská exhibice byla posledním vystoupením Lendla v letošním roce. Na ten příští má v plánu zatím jet do New Yorku 28. února, kde by se měl střetnout s domácím bouřlivákem Johnem McEnroem.

První zápas ostravské exhibice se nesl v lehkém tónu a Wilander v něm porazil Nováčka poměrem 6:3. Švéd tak zopakoval svoji výhru z loňského roku, kdy porazil Nováčka na exhibici v Praze 6:4.

"Já jsem byl jistý, zatímco Nováček vypadal nervózně. Bylo pro něj těžké hrát před českým publikem," řekl Wilander v televizi.

V dlouhých výměnách chtěl Nováček jednou využít Jestřábí oko, které ovšem technicky v hale chybělo. A tak ho imitoval na druhé straně Wilander pohybem své ruky a ukázal dobrý míč. Nováček zas svého soka po zkaženém returnu poučoval, že musí hrát středem rakety.

Nováček předal na jednu výměnu raketu sběrači a sám přijal jeho roli. "Bylo to lepší než na kurtu," řekl Nováček. Švéd při pinkání se sběračem imitoval Španěla Rafaela Nadala a když vyhrál, tak udělal na chlapce dlouhý nos. Na moment vzal raketu do ruky rovněž Miloslav Mečíř, ten měl hrát původně s Wilanderem, ale bolí ho koleno.

Před exhibicí navštívili Lendl, Nováček a Slovák Mečíř nejmenší pacienty ve Vítkovické nemocnici. Dětem předali drobné dárky, vymalovávali panáčky a uspořádali autogramiádu.

 

 

 

 

 

 

 

Vstoupit do diskuse
1

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud