Jan Jaroch
7. listopadu 2010 • 15:28

Lendl uchvátil Ostravu. Ivan Hrozný? Ne, sympaťák!

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Za jeho éry bylo pro soupeře znepokojující být mu nablízku v šatně či na druhé straně sítě. Snažil se je zastrašit, na kurtu téměř ponížit a zničit, aby je ovládl strach i v dalším utkání. Proto dostal přezdívku Ivan Hrozný. Světová média ho líčívala jako chladný stroj z komunistické země. Skutečná osobnost Ivana Lendla zůstávala většině lidí skryta. Dnes už ne. Sympatický chlapík se suchým anglickým humorem okouzluje každého, kdo je mu nablízku.



Když skončila páteční exhibice Advantage Tennis a protagonisté odjížděli z haly, Ivan Lendl si ještě povídal se svými rodiči. Když se zjistilo, že si Björn Borg zapomněl v šatně koženou bundu, byl Lendl prvním, kdo po ní sáhl a slíbil ji předat. Malý detail, který hodně ukazuje.

Ivan Hrozný? Ne, sympaťák Když se ho Sport zeptal, jak důležité je pro něj v dnešní „druhé kariéře“ ukázat lidem svou skutečnou tvář sympaťáka, byl viditelně potěšený.


„Díky za kompliment, ale já byl takový vždy. Jen lidé to neměli možnost vidět,“ říkal muž, jehož po emigraci vymazali komunisté pro Čechoslováky ze světa. A když se po revoluci vracel, jeho čeština byla zrezlá jak starý klíč.

Někdo mu proto říkal posměšně „Ajvn“, bralo se to jako důkaz přehlíživosti a odtržení od země, kde se narodil. Omyl snad nemohl být větší… Historek z jeho pobytu v Ostravě je mnoho.

Ivan Lendl je stále ve formě.Foto Jaroslav Legner (Sport)

Když se sešel s muži, jež neviděl možná i 40 let a s nimiž kdysi jako malý kluk s tenisem začínal, vzpomínali na historku, jak si předsevzali, že uběhnou 800 metrů pod dvě minuty. A dokázali to.

„Vidíš, jak jsi mohl být slavný, kdyby ses věnoval atletice,“ rozesmál Lendla jeden z vrstevníků humorem, který má rád - suchým anglickým, v některých případech až brutálně upřímným.

Stejně jako se trefuje do druhých, dokáže Lendl přijmout legraci na svůj účet. Á, tenisti už jsou tady, uslyšel po příjezdu do Ostravy od jednoho z místních podnikatelů. „Vy tady nějakého vidíte?“ kroutil hlavou.

S novináři také vtipkoval. „A zase lehká otázka. Nemáte tam něco těžšího? Ale ono, když se nelže, tak jsou vlastně všechny otázky lehké,“ smál se. Jeho nejčastější odpovědí během ostravské mise prý bylo slovíčko „samozřejmě“.


Ochotný, vstřícný. Po exhibici s Borgem se podepisoval na kurtu snad přes dvacet minut. A také má ohromný přehled o českém sportu. Na čtvrtečním banketu se hned ptal, jak hrála fotbalová Sparta v Lausanne, hodně diskutoval i o hokejové kauze se špatnými registracemi hráčů a vlnou kontumací.

Lendl také ukázal, jak je inteligentní a silnou osobností. Jeho proslovy občas hodně připomínaly Martinu Navrátilovou. Dokáže být motivátorem i inspirací.

Když se v Ostravě setkal s tenisovými dětmi, zeptal se: kdo je tady nejlepší? Tady, ukázala na jednoho z klučinů trenérka.

„A proč to, prosím tě, neřekneš sám,“ povzbuzoval ho. Ivan Hrozný by skutečně zasloužil novou přezdívku: Sympaťák Ivan.

Na dvorci jsou spolu Lendl a Borg.
Na dvorci jsou spolu Lendl a Borg.

Vstoupit do diskuse
0

Aktuální výsledky

Tenis
Články odjinud


Články odjinud