22. listopadu 2010 • 23:57

Tomáši, budíček! Berdych neměl na úvod šanci

Autor: ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Vstup mezi tenisovou elitu dopadl krachem. Tomáš Berdych prohrál svůj první zápas na Turnaji mistrů. Český hráč dnes v Londýně nestačil na Novaka Djokoviče, příliš chyboval a ve skupině A prohrál se srbským soupeřem snadno dvakrát 3:6.



Berdych před vstupem na kurt v zákulisí nervózně přešlapoval a ruce měl svázané i při prvním podání. Začal dvojchybou a stejně o první game i přišel.

Trápení českého tenisty pokračovalo i ve zbytku zápasu. Djokovič vládl hře, za hodinu a půl bylo vymalováno. Berdych odešel z kurtu s jasnou prohrou 3:6, 3:6.

"Tomáš prohrál rozdílem třídy. Není v pohodě, hrál bez důrazu, udělal obrovské množství chyb," hodnotila pro iSport.cz vystoupení českého tenisty Denisa Chládková, čtvrtfinalistka Wimbledonu 1997.

Nejvíc se Berdych trápil na podání. Český tenista kazil spousty servisů, díky čemuž se dostával pod tlak. Legendární fotbalista Diego Maradona tak v hledišti tleskal vstoje pouze Srbovi.

"Tomáš není v pohodě, jeho výsledky z podzimu odpovídají tomu, co proti Djokovičovi předvedl. Nevěřím tomu, že se to v dalších zápasech na turnaji změní. I když v tenise nikdy nevíte," myslí si Chládková.

Berdych sice ve třetí hře odvrátil čtyři brejkboly a alespoň při svém podání se dostal do hry. Djokovičův servis ovšem český hráč vůbec neohrozil a podání i set ztratil v deváté hře.

Obrat nepřinesl ani druhý set

Před zraky rodičů i přítelkyně tenistky Lucie Šafářové se Berdychovi nepodařilo v druhé sadě přeřadit na vyšší rychlostní stupeň, aby byl schopen Srba rozhodit. Z obávaného forhendu Berdych zkazil přes 15 úderů."

Novak Djokovič s Berdychem problémy neměl.Foto Reuters

Berdych nesmí v této fázi utkání dávat Djokovičovi tolik dárků," komentoval bývalý britský tenista Tim Henman pro BBC 2 zmar českého hráče.

Berdych se ale míčů mimo lajny a do sítě nevyvaroval, celkem udělal 28 chyb.

Nutil ho k nim ale i výborný Srb gazelím pohybem.Pětadvacetiletý Berdych rychle prohrával v druhé sadě 0:3.

Za celé utkání si nevypracoval ani jeden brejkbol a prohrál za hodinu a 28 minut.

"Není to ten Tomáš, který vyhrával na jaře. Přála bych si, aby se znovu dostal do formy. Ale proti nejlepším hráčům světa to půjde hodně složitě," uzavřela Chládková.

Už ve středu od 15:15 čeká Berdycha další těžký soupeř. Český tenista vyzve amerického bijce Andy Roddicka. Berdych musí přidat, pokud chce pomýšlet na postup ze skupiny. Takže Tomáši, budíček!

Obzvlášť, když Američan předvedl ve druhém dnešním duelu skvělý výkon a málem sahal po skalpu světové jedničky Rafaela Nadala. Roddick vyhrál první set, ale druhou sadu prohrál v tie-breaku a na cenný skalp nakonec nedosáhl.

Dvouhra - skupina A:

Djokovič (3-Srb.) - Berdych (6-ČR) 6:3, 6:3, Nadal (1-Šp.) - Roddick (8-USA) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4.

Čtyřhra - skupina B:

Bhúpathí, Mirnyj (3-Indie/Běl.) - Kubot, Marach (5-Pol./Rak.) 7:6 (7:2), 6:4, Nestor, Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Moodie, Norman (8-JAR/Belg.) 6:1, 6:2

Novak Djokovič s Berdychem problémy neměl.
Novak Djokovič s Berdychem problémy neměl.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud