13. února 2010 • 21:18

Otec sáňkaře: Viděl syna umírat v přímém přenosu

Autor: pla
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Speciál ŽIVĚ s fanoušky: Žluté ohrožení? Priske teď už nikoho šetřit nebude
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Seděl schoulený v kožené bundě před svým neomítnutým domem, smutek ho trhal na kusy. Právě Dato Kumaratišvili přivedl kdysi svého syna Nodara k sáňkařskému sportu. Teď ho viděl umírat. Hrozné – stalo se to v ledovém korytu, do kterého ho kdysi sám postrčil.



Pan Dato na tyhle dny nikdy nezapomene. Na dveře rodiny Kumaratišviliů klepalo snad celé městečko Bakuriani. “Upřímnou soustrast, je nám to moc líto.”

Obrázky osudové nehody gruzínského závodníkaFoto Profimedia.cz
Český sáňkař o tragédii: Šokovalo mě to »
Nepomohlo nic. Gruzínský sáňkař definitivně odešel...Foto ČTK/AP
Tragédie! Před zahájením zemřel sáňkař »


Tady, zrovna v tomhle příbytku žil 21letý Nodar, nadšený sáňkař, který se nedávno kvalifikoval na olympiádu ve Vancouveru. A který se při tréninku těsně před začátkem Her zabil.

Gruzii jeho smrt naprosto zdrtila. Tragédie opařila hlavně tradiční lyžařské středisko Bakuriani, kde znal nadějného sportovce téměř každý.

Gruzínská výprava přišla na zahajovací ceremoniál s černými páskami
Gruzínská výprava přišla na zahajovací ceremoniál s černými páskami


“Je to strašné. Nodar byl mladý kluk plný života. Mládenec k světu, možná trochu plachý,” řekl kanadským novinářům přítel sáňkařovy rodiny Giorgij Gavva.

Obrázky ze smrtelné nehody gruzínského sáňkaře jsou strašlivé.
Video se připravuje ...


V beznaději se teď topí především jeho dlouholetý kamarád Dato Kumaratišvili, otec nebohého sportovce. Šedovlasý muž do Kanady se synem neletěl, na osudný závod se spolu s manželkou a dcerou díval v televizi.

Kluka z rodiny doprovázel jen otcův bratranec Selix, který je zároveň jeho trenérem a šéfem gruzínské sáňkařské federace. Snad snil o nečekaném úspěchu, snad jen o důstojné jízdě. Místo gratulací se však dočkal kondolencí.

Lidé ve Whisleru uctili památku zesnulého sáňkařeFoto ČTK/AP


Přišli s nimi i gruzínský prezident Michail Saakašvili a ministr sportu Nicholas Rurua. “Ztratili jsme váženého mladého sportovce,” smutnil Saakašvili.

Přes slova útěchy z celého světa je teď jeho země říší slz. Podle agentury AFP se stačí projít po ulicích tamních měst, aby to člověk poznal. “Všichni jsme z toho na dně,” řekl pro AFP Levan Gagua z Tbilisi. “V nás všech je hodně bolesti. Snad naši další sportovci na jeho počest něco vyhrají.”

Vstoupit do diskuse
5
Články odjinud


Články odjinud