14. února 2010 • 10:14

Koryto, kde zemřel sáňkař, hrozilo už dřív

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle vyšetřování způsobila smrt gruzínského sáňkaře Nodara Kumaritašviliho jeho jezdecká chyba. Avšak olympijská dráha ve Whistleru budí hrůzu už od roku 2008. Je superrychlá a plná nehod.



Kanadská skeletonistka Mellisa Hollingsworthová tu loni v březnu odnesla trénink otřesem mozku a stehy: „Jezdím čtrnáct let a za tu dobu jsem měla dvě nehody. A pak se potkám s whistlerskou dráhou a nemůžu se dopočítat. Nikdy jsem se tak nebála.“

Rychlostní sáňkařský rekord tu oficiálně drží Němec Felix Loch, protože jde o čas ze závodu. Ovšem výkon 153,937 kilometru v hodině tu byl ve dvou dnech tréninků na Hry překonán pětkrát. Závodníci se však musejí vyrovnávat nejen s rychlostí, ale i obrovským přetížením – na necelém kilometru a půl tu prý překonáte pád z výše 48 pater. „Mým cílem je zůstat naživu a nic si nezlomit,“ nechal se slyšet Guntis Rekis z Lotyšska.

Bobista Steven Holcomb zase pojmenoval jednu ze zatáček padesát na padesát. Během jednoho ze sáňkařských závodů v ní totiž havarovala půlka závodníků.

V trénincích na Hry tu dlouho klouzal v kombinéze po ledě dvojnásobný olympijský vítěz Armin Zöggeler z Itálie. Také Kumaritašvili už jednou před svou nehodou vyletěl ze saní. Tehdy zůstal jen otřesen.

Otec mrtvého sáňkaře David Kumaritašvili (vlevo) a smutní přátelé před jejich domem Bakuariani
Otec mrtvého sáňkaře David Kumaritašvili (vlevo) a smutní přátelé před jejich domem Bakuariani

„Existují lidské hranice. Doufám, že už nebudeme zvyšovat rychlost drah, protože ta whistlerská je právě na limitu,“ řekl Wolfgang Staudinger, kouč Kanaďanů. Ovšem třeba trojnásobný olympijský vítěz Georg Hackl míní: „Podle mě není dráha nebezpečnější než jinde.“ A někdejší kanadský bobista Chris Lori se k němu přidává: „Zrovna tahle pasáž nebývá problematická.“

Trať by tu měla závodníky zbrzdit, jenže to se u Kumaritašviliho nestalo. „Musel zatáčku proletět jako kulka. Je mi to tak líto. Je to hrozná a tragická zpráva. Připravili jsme šest olympijských tratí a nikdo nikdy ze žádné nevyletěl,“ uvedl stavitel Udo Gurgel pro Sport-Bild. Hned navrhoval úpravy. Pro včerejší závod měly vyrůst stěny při výjezdu z dané zatáčky. A chystala se změna profilu ledu.

Také na příští zimní olympiádě v Soči má být velmi rychlá dráha. Zakomponovány do ní však mají být tři také stoupající pasáže, jež mají závodníky zpomalit.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud