20. února 2010 • 23:03

Hájek na skvělém sedmém místě, vyhrál Ammann

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český skokan na lyžích Antonín Hájek obsadil v olympijském závodu na velkém můstku sedmé místo. Ve Whistleru dnes opět vyhrál Švýcar Simon Ammann před Polákem Adamem Malyszem a Gregorem Schlierenzauerem z Rakouska.



Úplně stejné pořadí bylo před týdnem i na středním můstku. Ammann vstoupil do historie jako první skokan, jenž získal čtyři zlaté olympijské medaile v individuálních závodech. Čtyři zlata má i Fin Matti Nykänen, ale ten jednou triumfoval s družstvem.

Třiadvacetiletý Hájek předvedl vyrovnané skoky dlouhé 128 a 129 metrů a postaral se o nejlepší výsledek českých skokanů na olympiádě v samostatné historii. Dosavadním maximem byla osmá pozice Michala Doležala v Naganu před 12 lety.

"Být v desítce je pokaždé dobré, na olympiádě to je krásný výsledek. Po druhém skoku jsem se sice chytil za hlavu, protože jsem ho prošlápl a mohl jsem být i výš, maximem by ale asi bylo tak páté místo. I tak jsem spokojený," řekl Hájek novinářům.

Další z českých reprezentantů Jakub Janda skočil 126,5 a 121,5 metru a skončil sedmnáctý. Oproti vystoupení na středním můstku si bývalý vítěz Světového poháru pohoršil o tři příčky. Po prvním kole byl dnes Janda dvanáctý.

"Hodně se točil vítr u můstku, je to škoda, ale co nadělám. Jak se říká, s jedním okem nic nenabrečíš. Jsem naštvaný, protože jsem měl šanci být v desítce a teď je po ní. Snad budeme do desítky v družstvech," uvedl Janda.Ammanovi prý vítězství přál.

"Každý mu to přeje. Rakušané měli už tak hodně nepřátel a teď si jich udělali ještě víc," komentoval Janda kauzu, v níž rakouská strana napadla Ammanna, že používá neregulérní typ vázání. "Když Rakušany někdo poráží, tak se jim to nelíbí a pokaždé křičí," dodal Janda.

Roman Koudelka po slabším prvnímu skoku (117,5) zabral a z 29. místa se dostal díky pokusu dlouhému 125 metrů o šest příček výš. Poslední z českých zástupců Martin Cikl, který nahradil Lukáše Hlavu, při své olympijské premiéře nepřekročil práh prvního kola.

Velký kolaps předvedl Fin Matti Hautamäki. Po prvním kole mu patřila třetí pozice, ale pak psychicky selhal a po 108 metrech ve druhém kole klesl až za Koudelku na 26. pozici.

Pro Ammanna jako by byly hry v zámoří zaslíbené. Před osmi lety dvakrát překvapivě triumfoval v americkém Salt Lake City, v Kanadě nyní jako lídr Světového poháru potvrzuje roli velkého favorita. Základ k úspěchu položil v prvním kole, kdy dolétl do vzdálenosti 144 metrů. Ve druhém mu ke zlaté jistotě bohatě stačil i skok o šest metrů kratší.Útok na olympijské zlato naopak zůstává zakletou misí pro Malysze.

Polský skokan vybojoval už třetí stříbro a pokaždé za Ammannem. Navíc má bronz ze Salt Lake City ze středního můstku.Boj o první individuální olympijskou medaili se opět nevydařil Jannemu Ahonenovi. Finský navrátilec byl po prvním skoku až šestnáctý a do druhého kola ani nenastoupil.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud