26. února 2010 • 05:00

Sven Kramer: z krále je velký smolař

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten zlomek vteřiny při váhání ho stál další olympijské zlato. Nikdo nepochybuje o tom, že nizozemský rychlobruslař Sven Kramer je suverénně nejlepším závodníkem na 10 000 metrů, přesto není vítězem. Z hrdiny a nesesaditelného krále se kvůli koučově a svojí chybě stal nešikou Her. Popletl střídání drah a byl diskvalifi kován.



Nizozemský rychlobruslař Sven Kramer je mužskou obdobou Martiny Sáblíkové. „Pan rychlobruslař,“ říkává o něm ona. Lídr Světového poháru na dlouhých tratích, mistr Evropy ve víceboji, světový rekordman, olympijský vítěz na 5000 metrů. Jeho dominance je ještě výraznější než u Češky, narozdíl od ní totiž vyhrál všechny štrekařské závody sezony, do nichž nastoupil.

Až na jediný.

I v cíli olympijského klání na 10 000 metrů zvedl ruce nad hlavu, vždyť zajel čas o čtyři vteřiny lepší než nejbližší soupeř, nový olympijský rekord. Jenže mrazivě ochladlá atmosféra richmondského oválu, soupeř radující se uprostřed a přítelkyně s obličejem zakrytým rukama jej varovali: „Tady se něco podělalo.“

Trenér křičí na svého svěřence.Foto ČTK


Kramer stáhl klukovský obličej do vzteklé grimasy, když za ním přijel kouč Gerard Kemkers s vysvětlením. Vzteky odmrštil brýle, našpulil pusu, nakopl špuntík oddělující dvě rychlobruslařské dráhy. „Ty zatracený kreténe!“ vykřikl údajně třiadvacetiletý závodník.

Rychlobruslaři musejí střídat v každém kole dráhy, aby srovnali výhodu pro toho, kdo jede ve vnitřní. Kramer měl za sebou sedm kilometrů, když už se znovu chystal přejet z vnitřní lajny do vnější. Jenže kouč na něj zakřičel: „Vnitřní dráha.“ A závodník to po maličkém momentu zaváhání udělal, pravou nohu přehodil dovnitř dokonce už přes červený kužel označující konec „střídačky“.

„Obvykle nechci na nikoho nic házet, ale tentokrát nemůžu udělat nic jiného. Chtěl jsem jet do vnější dráhy těsně před kuželem a Gerard zakřičel. Myslel jsem, že má asi pravdu a rychle přeskočil,“ líčil Kramer.

Zklamání a zmar.Foto ČTK
Najednou tak závodil ve stejné lajně jako jeho soupeř Ivan Skobrev. A Kemkers pak žehral: „Můj svět se zhroutil. Tohle je nejhorší moment mé kariéry. Sven měl pravdu, já ne. Beru to na sebe.“

Nevystřídat, to je školácká chyba, kterou si zažila v minulosti třeba sedmnáctiletá Karolína Erbanová. Jak k ní mohlo dojít u tak zkušeného kouče a závodníka? „Trenér Kemkers se asi koukal do své tabulky, a když zvedl oči, viděl Kramera zrovna nohama přejetého ve vnější zatáčce. A tak to pomotal a začal ho hnát do vnitřní,“ míní někdejší rychlobruslař Miroslav Vtípil.

Kramer opravdu zuřil. Když chtěl odejít z plochy a zastavila jej dobrovolnice, obořil se na ni, za což se musel omlouvat. „Zajel jsem jednu ze svých nejlepších desítek, možná nejlepší vůbec. Každý odraz jsem jel na sto procent, vůbec jsem nebyl unavený. To je fakt na nic,“ říkal Kramer. „Je to hodně drahá chyba. Opravdu to stojí za houby.“

Místo něj vystoupil na nejvyšší schod stupňů vítězů korejský závodník I Sung-hun. „Nemůžu uvěřit, že Kramer udělal takovou chybu. Pořád je lepší než já.“ Kramer však později připustil: „Možná by bylo lepší říct, že my jsme to zkazili.“

Galerie nešťastníků


Matt Emmons (Atény 2004, Peking 2008) Díky manželství se střelkyní Kateřinou, za svobodna Kůrkovou, je střelec Emmons nejznámějším olympijským břídilem. V Aténách v roce 2004 vedl, alespoň do doby, než vystřelil do vedlejšího terče.

O čtyři roky v Pekingu chtěl selhání tak moc napravit, že nervozitou zmáčkl spoušť předčasně ještě při míření a úplně minul střed. A znovu přišel o zlato.

Marcel Maxa (Nagano 1998) Sjezdař mohl mít senzační šesté místo v kombinaci z Nagana, ale vystartoval předčasně. Ničím si nepomohl, čas mu stejně jako všem ostatním začal běžet v okamžiku protnutí fotobuňky, podle pravidel byl ale za start mimo stanovený čas diskvalifikován.

Poté, co sekl s lyžováním, se dal na punkovou hudbu a založil kapelu Danse Macabre, v překladu Tanec kostlivců.

Lindsey Jacobellisová (Turín 2006) V Turíně si tahle královna snowboardu před čtyřmi lety jasně jela pro zlato, ale na posledním skoku se rozhodla udělat pro pobavení sebe i diváků trik, který neustála.

Metod Air Jump se jmenuje číslo, po němž následoval pád, ztráta vedení a vyklizení cesty k prvnímu místu. Nakonec se zvedla a dojela druhá.

Květoslav Žalčík (Turín 2006) Zničil naděje běžecké štafety na 4x 10 kilometrů v Turíně, když na lístek napsal chybná jména a místo Šperla nechal finišovat Kožíška, který ještě hodinu před startem o svojí nominaci vůbec nevěděl a nebyl připraven.

Na poslední úsek vybíhal na medailové pozici, v cíli byl devátý. Žalčík se stal veřejným nepřítelem, byl z týmu vyloučen, ale ve Vancouveru už ve stejné roli působí dál.

Leonid Karnějenka (Vancouver 2010) Bělorus svištěl do finiše
semifi nále sprintu dvojic na druhém postupovém místě, v nájezdu do cílové rovinky si ale popletl cestu a místo k časomíře se vydal do stopy dalšího okruhu. Osamocen ještě spurtoval, než si uvědomil svůj omyl.
Zazdil možná medailový závod, místo toho přišla diskvalifikace.

Jane Savillová (Sydney 2000) Australská chodkyně se už připravovala na to, jak na domácích Hrách v roce 2000 převezme zlato. Už na stadionu ji rozhodčí diskvalifikovali za porušení pravidel.

Obě její chodidla v jeden okamžik ztratila kontakt se zemí, což je zakázané. Na otázku, co by potřebovala, pak reagovala zlostně: „Kvér, abych se mohla odprásknout.“


 



Co řekli soupeři


„Je mi Svena svým způsobem líto. Pokud by to bylo možné, rád bych se s ním utkal znovu.“ I SUNG-HUN, vítěz závodu „Není to jen o svalech a formě, ale taky o hlavě. Byl pod velkým tlakem fanoušků a sponzorů a udělal chybu. Lituji ho, ale zároveň je to pro něho dobré, protože bude pořádně makat na olympiádu v Soči. Bude to velká událost a já mu tam zkusím nakopat prdel.“
IVAN SKOBREV, držitel stříbra

„Stalo se něco, co si představujete v těch nejhorších snech. Je to, jako by se špatné sny naplnily a vy se probudíte počuraný.“
BOB DE JONG, bronzový medailista

 

Zklamání a zmar.
Zklamání a zmar.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud