2. března 2010 • 05:00

Historická ostuda, hodnotí olympiádu Rusové

Autor: bra
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ruská olympijská výprava si chtěla z Vancouveru odvézt třicet medailí, nakonec byla ráda za polovinu. Sportovní velmoc zažila historický propadák a před příštími zimními Hrami v Soči bije na poplach.



Až jedenácté místo v hodnocení zemí a jen tři zlata, tedy stejně kolik mají Česko a Slovensko dohromady. To je trpká ruská bilance ze ZOH 2010, do kterých země investovala zhruba dvě miliardy korun.

„Je to výprask jako u Cušimi,“ přirovnal list Sport-Express vystoupení olympioniků k porážce ruského námořnictva v roce 1905. „Můžeme si oddychnout – dva týdny ostudy skončily,“ dodaly Novyje izvestija.

Už v polovině olympijských soutěží se sportovní neúspěchy řešily na půdě parlamentu, kde opozice žádala hlavu předsedy olympijského výboru Ťagačova i ministra sportu Mutka. Je pravděpodobné, že tlak na nejvyšší sportovní funkcionáře ještě zesílí.

„Budeme muset vyvodit organizační závěry,“ prohlásil premiér Vladimir Putin. „Ti, kdo nesou odpovědnost za přípravu na olympiádu, musí nést odpovědnost i teď. Zodpovědní funkcionáři musí přijmout odvážná rozhodnutí a napsat žádosti o uvolnění. Jestli to nedokážou, tak jim pomůžeme,“ prohlásil prezident Dmitrij Medveděv, aniž by však konkrétní funkcionáře jmenoval.

Ruské medaile

Calgary 1988 - 29

Albertville 1992 - 23

Lillehammer 1994 - 23

Nagano 1998 - 18

Salt Lake 2002 - 13

Turín 2006 - 22

Vancouver 2010 - 15

Za rok 1988 a 1992 se počítají medaile SSSR, resp. Spojeného týmu

Rusové prohráli ve Vancouveru na více frontách, ale dvě nejtvrdší rány dostali na ledě. Zcela selhali krasobruslaři – poprvé do roku 1960 nepřivezli zlatou medaili. Pokud se to dalo po vystoupeních na posledních šampionátech tak trochu očekávat, s výpadkem hokejistů nepočítal nikdo.

Parta okolo Ovečkina byla po zisku dvou titulů mistrů světa sebevědomá a o ničem jiném než o zlatu nemluvila. O to krutější vystřízlivění přišlo. Porážka v základní skupině se Slovenskem se dala ještě považovat za drobnou provozní nehodu, ale z čtvrtfinálového debaklu 3:7 od Kanady se Rusko bude ještě dlouho vzpamatovávat.

Více se čekalo od biatlonistů a běžkařů. Tady zase Rusko doplatilo na dopingové tresty hvězd v čele s dřívějšími olympijskými šampiony Čepalovovou, Dementěvem či Achatovovou. Kdo přistižen nebyl, jistě si v posledních měsících dával větší pozor a opatrněji dávkoval...

Další z příčin pádu z čelných pozic je fakt, že Rusko nedokázalo zachytit nástup moderních sportů. Ve sjezdovém lyžování ani ve skocích nebyla země nikdy silná, k těmto disciplínám se v posledních letech přidaly i short-track, akrobatické lyžování, skeleton, snowboarding... „Teď můžeme soupeřit jen v 30 z 86 disciplín,“ přiznává Mutko.

Za čtyři roky se koná zimní olympiáda v Soči a podobný debakl se nemůže opakovat. Ruští funkcionáři počítají s tím, že dostanou na přípravu ještě více peněz, a doufají, že se jim podaří ze zahraničí přivést nejlepší trenéry. Kanadský příklad je hodně lákavý.

.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud