Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nepochopitelná sebevražda Pavla Pergla (†40). Nezvládl problémy po porodu

Autor: Petr Němec, Ondřej Michálek

Plejer s číslem čtyři býval jedničkou na kraji obrany Sparty. Během dvanácti let na zahraničních štacích sešel z mysli českých fandů a vrátil se do ní tragickým způsobem. Pavel Pergl (†40) se oběsil.

Za necelý rok je to po Františkovi Rajtoralovi (†31) a Davidovi Bystroňovi (†34) třetí český fotbalista, který si vybral tento nenávratný krok z pozemského slzavého údolí. František a David kvůli trablům s psychikou a financemi. Pavel je podle všeho v Německu neměl, a naopak byl plný plánů.

Zdrcující esemeska

Kopal divizi za Velkou Bíteš. Dojížděl na Vysočinu a po trestu za vyloučení se měl vrátit do mistráků. Nevrátil. „Psal jsem mu esemesku, jestli s ním můžeme počítat, ale z jeho telefonu mi odepsala jeho partnerka. Že je mrtvý,“ popsal zdrcující komunikaci Blesku bítýšský manažer a kouč Jiří Mika. „Byl jsem šokovaný, protože Pavlovo chování absolutně nic takového nenaznačovalo. Dojížděl přes pět set kilometrů z Magdeburku, protože měl fotbal pořád strašně rád a měli jsme spolu nachystaný projekt přes fyzioterapii. Udělal si v Německu fitness kurz a moc se na to těšil,“ připojil zarmoucený činovník.

Stáž v megaklubu

Na stejné téma spřádání vizí do budoucnosti a s podobným smutkem hovořil i známý kouč a Perglův velký kamarád MartinPulpit. „Pavel si vyjednal stáž v Bayernu Mnichov. Byli jsme domluvení, že se mnou bude v budoucnu spolupracovat jako fyzioterapeut tady ve Frýdku-Místku, nebo na dalších štacích. Bavilo ho to. Dělal to proto, že fotbal miloval, dal mu všechno včetně životosprávy a nechtěl odejít. Strašně mě zasáhlo to, co udělal,“ pověděl Blesku Pulpit. Bayern! Kdo by o tom nesnil? Jenže Pavel si náhle zvolil místo nabírání znalostí v megaklubu odchod z tohoto světa...

Zesnulý fotbalista Pavel Pergl s přítelkyní Denise a dcerou Zoey
Zesnulý fotbalista Pavel Pergl s přítelkyní Denise a dcerou Zoey

Pulpit: Přiznal mi problémy v rodině

V den, kdy se zamilovaní líbají pod třešní, v úterý 1. května, si Pavel Pergl (†40) vzal život. S německou přítelkyní Denise a roční dcerkou Zoey žili v Sasku.

Na společných snímcích vypadají kouzelně, spokojeně a šťastně. Jenže právě vztah je zřejmě za tragédií. „Byl jsem u začátků Pavlovy kariéry, dodnes jsme byli stále v kontaktu a byl jsem taková jeho vrba. Přiznal mi, že má problémy v rodině,“ pověděl Blesku charismatický trenér Martin Pulpit, dlouholetý kamarád Pavla Pergla.

„Možná se mu zdálo, že se partnerka po porodu věnuje víc dítěti než jemu. Nejsem na tohle žádný odborník, ale říkal jsem mu, že se to určitě časem srovná. A vůbec nikdy, ani na chvilku, nepřišel náznak toho, že by Pavel měl myšlenky na sebevraždu. Kdyby to tak bylo, určitě bych se to pokusil zarazit a jeho přátelé také,“ promítal si trpce poslední společné chvíle kouč.

„Volaly mi jeho sestry i jeho první manželka, jestli jsem z Pavlovy nálady něco nevycítil, a musel jsem jim říct to co vám. Vůbec nedal najevo, že směřuje k této strašné události,“ pozdechl si bolestnou bezmocí Martin Pulpit.

Zesnulý fotbalista Pavel Pergl s přítelkyní Denise a dcerou Zoey
Zesnulý fotbalista Pavel Pergl s přítelkyní Denise a dcerou Zoey

Sparta - Zlín: Odpočívej v pokoji, Pavle! Letná uctila minutou ticha Perglovu památku
Video se připravuje ...