Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Špaček a další hráči o kritice Hadamczika: V Turíně to úplně neklapalo

Autor: Jan Uhlík, Tomáš Pokorný

Nominace na olympiádu v Soči vyvolala zlou krev mezi fanoušky, agenty i samotnými hráči. Alois Hadamczik (61) čelí kritice ze všech stran! Slova Jana Hejdy, který se ostře vyjádřil vůči českému trenérovi, komentují další hokejisté, kteří pod Hadamczikem hráli na olympiádě v Turíně.

Nevzal Hudlera, Poláka, Hejdu, trnem v oku je všem, že nominoval do obrany svého zeťáka Michala Barinku. Spoustě lidí v týmu chybí aktuálně nejlepší český bek v NHL Jan Hejda (35). Ten se na konto Hadamczika v deníku Sport vyjádřil jasně: „Neumím si představit, že bych pod ním reprezentoval.“

Proč? Na loňském MS ve Stockholmu neměl podle něj trenér žádný systém. „Chtěl jsem, aby mi někdo vysvětlil, co budeme hrát. Jeho systém je spíš jen okrajový,“ vysvětloval Hejda.

„Já bez systému neumím hrát. Nechci ze sebe v pětatřiceti dělat pitomce, a potom to ještě odnášet za někoho, kdo dělá něco špatně a neřekne, jak hrát...“ dodal obránce Colorada.

Nabral zkušenosti?

„Honza má výbornou sezonu, možná nejlepší v kariéře. Je to překvapení,“ postavil se za nedávného spoluhráče jeden z nejlepších střelců českého hokeje Milan Hejduk. „Já nechci Lojzu kritizovat, vlastně jsem ho zažil jen na olympiádě v Turíně. Od tý doby snad nabral zkušenosti, ne?“ položil Hejduk řečnickou otázku.

Hadamczik nominoval tým pro Soči. Nedvěda bere, Hudlera ne
Video se připravuje ...

Bronz je dílo hráčů

Proslýchá se, že v Turíně si bronz hráči uhráli sami. Tedy k Hadamczikovu systému. Na jeho první olympiádě to moc neklapalo.

„To je pravda. Pak se z toho udělala bronzová medaile. To už bylo bez pana Hadamczika. Hráči se dali sami dohromady,“ vzpomněl někdejší skvělý obránce Jaroslav Špaček. „V Turíně začínal. Ne, že by si to hráči řídili sami, ale měli na to velký vliv. Zkušení trenéři si do toho nenechaj kecat,“ podotkl Hejduk.

Od Turína uběhla spousta vody, osm let. Ovšem podle vyjádření Hejdy se možná tolik nezměnilo. Věřme, že to není pravda a hokejový nároďák pod Hadamczikem v Soči zazáří. Že dokáže postavit systém, který povede k medaili. „Hráčům to přeju. Budu jim držet palce,“ vzkázal Hejda, aktuálně nejlepší český bek v NHL.

Co řekli bývalí reprezentanté o Hadamczikovi

"Já bych se do toho teď nevrtal, nechal bych to být. Radši. Ale v Turíně to úplně neklapalo, ale pak se udělal bronz. To už bylo bez pana Hadamczika. Hráči se dali sami dohromady. Asi tak.“ Jaroslav Špaček

„Turín byl jeho první akcí. Nebyl moc známej trenér, nepřišlo mi, že měl takovej respekt. Ne že bychom si to uhráli sami, ale hráči na to měli velký vliv. Dopadlo to bronzem, medaile byla, takže v pořádku.“ Milan Hejduk

Asi proti mně má něco i lidsky. Dobrý trenér dokáže postavit systém podle toho, koho má v sestavě. Ten špatný nutí hráče předvádět systém, který postavil on.“ Aleš Kotalík

„Že nás Hadamczik nekoučoval? Nezlobte se, nebudu to komentovat. Teď je teď, to bylo předtím...“ Martin Ručinský