Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kladenské hokejové legendy se loučily s koučem Proškem (†83): Bohoušku, poprvé jsi nás zklamal

Autor: as, ps

Nový, Pospíšil, Kaberle, Sýkora, Neliba... Jedna legenda kladenského hokeje vedle druhé. Přišly se naposledy rozloučit se svým »trenérským tátou« Bohumilem Proškem (†83).

Byli dojatí, utírali slzy. „Pan Prošek byl přísnej trenér, ale férovej,“ vzpomínali na něj před kladenskou obřadní síní. „Zařadil mě do mužstva coby mladého hráče, to od něj jsem dostal šanci naskočit do velkého hokeje. Rád na něj vzpomínám, pro náš hokej udělal hodně,“ polkl nasucho Milan Nový, nejlepší střelec historie českého hokeje.

Prošek reprezentoval na olympiádě, má tři medaile z mistrovství světa. Ještě v brněnské Rudé hvězdě pobral čtyři mistrovské tituly, další získal hned po návratu do Kladna. Jako trenér dovedl v roce 1979 »poldovku« k památnému triumfu v Poháru mistrů evropských zemí.

„To byla bomba! Malý Kladno porazilo slavný Spartak Moskva! Pan Prošek byl ale dobrý psycholog, v mužstvu měl pořádek,“ řekl Nový, jenž stejně jako kdysi on hrával s číslem 6. „To měli na Kladně samí dobří hráči,“ usmál se.

Všichni včera vzpomínali na Proškovu zlatou povahu a lidskost. „Bohoušku, to je poprvé, co jsi nás zklamal,“ uzavřel svoji smuteční řeč nad rakví jeho kamarád Oldřich Svojanovský, hvězdný veslař.

Bohumil Prošek odešel do hokejových nebes ve věku 83 let.
Bohumil Prošek odešel do hokejových nebes ve věku 83 let.