Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Olympijská vítězka obětí reprezentačního doktora: Od třinácti mě »léčil« sexem

Autor: zal

Ten úšklebek ji proslavil. Nikdo ale netušil, že i tu noc, která předcházela olympijskému stříbru gymnastky McKayly Maroney (21), byla sexuálně zneužita. Stejně jako mnohokrát předtím i poté.

Jmenuje se Larry Nassar (53) a téměř třicet let dělal lékaře u americké gymnastické reprezentace. V současné době je ve vězení za držení dětské pornografie a další soudy ho čekají. Spravedlnosti se chce domoci více než dvacítka žen, které měl léta zneužívat. On tomu říkal »léčba« a vykonával ji na svěřenkyních včetně McKaylay, jak teď po letech mlčení přiznala světu.

»Léčil« neustále

„Začalo to, když mi bylo třináct, a neskončilo to, dokud jsem neopustila gymnastiku. Dr. Nassar mi řekl, že dostávám lékařsky potřebnou léčbu, kterou praktikuje na pacientech přes třicet let,“ oznámila ve středu americká hvězda. „Byla jsem »léčena«, kdykoliv a kdekoliv tenhle člověk měl příležitost. Stalo se to na olympiádě v Londýně před soutěží družstev, kterou jsme vyhrály, stalo se to i před mým stříbrným závodem,“ vzpomněla Maroney soutěž v přeskoku, po které následovalo slavné ušklíbnutí na stupních vítězů.

McKayla Maroney zažívala od 13 let sexuální obtěžování.
McKayla Maroney zažívala od 13 let sexuální obtěžování.

Strach ze smrti

Vůbec nejhůř ale bylo gymnastce o rok dříve na světovém šampionátu v Tokiu 2011. „Bylo mi 15 a byla to nejděsivější noc mého života. Dal mi v letadle prášek na spaní a další věc, kterou si pamatuji, je, jak jsem s ním sama na jeho hotelovém pokoji a dostávám »léčbu«,“ popsala děsivou zkušenost McKayla a dodala: „Myslela jsem, že tu noc zemřu.“