Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vévodkyně z Kentu o Novotné (†49): Wimbledon bez ní nebude stejný

Autor: ps

Náhlá smrt wimbledonské vítězky z roku 1998 Jany Novotné (†49) zasáhla celý svět. Dnes se jí dostalo výjimečné a zároveň velmi emotivní pocty. V slzách se s ní rozloučila její královská Výsost vévodkyně z Kentu.

Dlouhých 17 měsíců bojovala Novotná s rakovinou, která jí zasáhla ženské orgány. Svůj špatný zdravotní stav tajila. O tom, jak na tom je, věděli jen její nejbližší. O to víc pak byla nedělní zpráva, že zemřela, drtivější.

Citelně zasáhla i manželku britského prince Edwarda – vévodkyni z Kentu. Ta si Novotnou oblíbila v roce 1993, kdy se poprvé probojovala do finále Wimbledonu. V něm ale padla s Němkou Steffi Grafovou.

Jana tehdy při předávání trofeje pro druhou nejlepší hráčku turnaje plakala vévodkyni na rameno, útěchou jí byla vznešená slova. „Neboj se, Wimbledon jednou vyhraješ,“ šeptala jí členka královské rodiny do ucha. Tenhle moment je dodnes jedním z nejemotivnějších v celé historii britského grandslamu!

Čtyři roky poté se Novotná objevila ve finále podruhé, jenže s  Martinou Hingisovou padla ve třech setech. Sen se jí splnil o rok později. Na trávě v All England Clubu porazila v souboji o titul Francouzku Nathalii Tauziatovou a s vévodkyní se setkala znovu. Stačil jeden pohled a obě věděly…

„Jana Novotná byla odvážná sladká dáma se skvělým smyslem pro humor. Jsem velmi zarmoucena zprávou o její smrti, všechny mé myšlenky směřují k její rodině. Wimbledon bez ní už nikdy nebude stejný,“ pronesla smutná vévodkyně z Kentu.

Na pondělí chystá rodina Novotné poslední rozloučení. Podle informací Blesku se pohřeb uskuteční v brněnském krematoriu, začátek je naplánován na 12:30.

Helena Suková o smrti Jany Novotné: Doufala jsem, že to je pouze fáma, byl to hroznej šok
Video se připravuje ...

Tenisový svět truchlí! Co všechno dokázala Jana Novotná (†49)?
Video se připravuje ...

Zemřela tenistka Jana Novotná (†49): V posledním rozhovoru vzpomínala na vrchol!
Video se připravuje ...

Novotná prohrála své první wimbledonské finále finále.
Novotná prohrála své první wimbledonské finále finále.