Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Policie řeší smrt Astoriho (†31) také jako zabití. Než zemřel, hrál videohry

Autor: Jonáš Bartoš

Smutek, který nezná mezí. Tragédie, kterou málokdo chápe. Italským fotbalem v neděli dopoledne zatřásla šílená zpráva. Davide Astori, jednatřicetiletý stoper a kapitán Fiorentiny, náhle zemřel. Ve chvíli, kdy se s mužstvem chystal na duel v Udine, ho nad ránem našli v hotelovém pokoji spoluhráči. Příčinou smrti je s největší pravděpodobností zástava srdce, policie však nevyloučila ani jiné možnosti. Italská asociace zrušila všechny nedělní duely Serie A, směrem do Fiorentiny putovaly stovky smutných kondolencí.

Té zprávě asi málokdo věřil. Mladý, trénovaný sportovec, který náhle zemře v hotelu v noci před výkopem utkání italské Serie A. Davide Astori přitom ještě v sobotu večer hrál se spoluhráčem, gólmanem Marco Sportiellem, videohry. Ráno ale nepřišel na snídani, nereagoval na mobilní telefon ani klepání na dveře svého pokoje. Spoluhráčům se to zdálo divné, tak se rozhodli vyrazit dveře. Tam bohužel našli mrtvého kamaráda, kterému už nebylo pomoci.

„Spal v místnosti sám. Poslední, kdo ho viděl, byl Marco Sportiello. Někteří hráči spí v jednolůžkových pokojích, někteří po dvou,“ popsal smutné chvíle mluvčí Fiorentiny Arturo Mastronardi.

Logicky vyvstala otázka, jak mohlo k úmrtí mladého, trénovaného sportovce dojít. Astori zemřel ve spánku, s největší pravděpodobností nešlo o cizí zavinění. „V tuto chvíli pracujeme s tím, že hráč zemřel přirozenou smrtí bez cizího zavinění na zástavu srdce. Je zvláštní, že se taková věc stala profesionálovi, který je tak pečlivě sledován a nevykazoval žádné varovné signály,“ uvedl v neděli odpoledne v tiskovém prohlášení prokurátor Udine Antonio De Nicolo.

Je tu ještě jedna varianta. Policisté pracují i s verzí zabití. „Zahájili jsme vyšetřování i tímto směrem. Nařídili jsme také pitvu, která proběhne už brzy," řekl bez dalších podrobností Antonio de Nicolo pro La Gazzetta dello Sport.

Na fotbal neměl rázem nikdo v Itálii ani pomyšlení. Zápas Fiorentiny v Udine byl okamžitě zrušen, následovaly i zbylé zápasy nedělního programu. Jednatřicetiletý stoper, který si v letech 2011 až 2017 připsal 14 startů za italskou reprezentaci a vstřelil jednu branku, byl v Itálii velmi váženou osobností, zkušeným borcem, který v Serii A kopal dlouhých deset let.

Zůstala po něm dvouletá dcerka

Po oznámení tragické události sociální sítě plnily kondolenční vzkazy desítek fotbalových osobností i všech možných klubů. „Skvělý hráč, ale ještě více skvělý člověk. Kolik bitev jsme spolu odehráli v Cagliari a pak jsme se znovu sešli v Římě. Stále nemůžu uvěřit,“ napsal na sociální síti bývalý Astoriho spoluhráč, belgický reprezentant Radja Nainggolan.

„Dnes ráno přišla hrozná zpráva. Budu si tě navždy pamatovat, odpočívej v pokoji, Davide, kapitáne,“ uvedl na Twitteru bývalý český reprezentant Tomáš Ujfaluši , který ve Fiorentině rovněž dělal v minulosti kapitána. K soustrastným větám se přidali i kapitán Juventusu Gianluigi Buffon , někdejší reprezentační záložník Andrea Pirlo a mnozí další.

„Muž, co miloval fotbal a vyrostl s námi jako fotbalista. AC Milán je v šoku z úmrtí Davide Astoriho. V ohromném smutku vyjadřujeme nejhlubší soustrast s jeho rodinou, nejbližšími přáteli a ACF Fiorentinou,“ napsal v prohlášení AC Milán, kde italský stoper působil v mládežnických kategoriích.

„Vím, jaké utrpení prožíváte, zažil jsem bohužel to samé s Antoniem Puertou,“ připomněl španělský sportovní ředitel AS Řím Monchi deset a půl roku starou smrt fotbalisty Sevilly přímo při utkání.

Rodina zesnulého fotbalisty požádala prostřednictvím médií o klid. Zpráva o náhlém úmrtí bolí o to víc, že Astori byl otcem dvouleté dcery Vittorie. Uznávaný stoper začínal s fotbalem v AC Milán, působil také v Cagliari a AS Řím. Za Fiorentinu nastupoval od roku 2015.

S Fiorentinou navíc jednal o podepsání nového kontaktu. "Chtěl ukončit kariéru ve Fiorentině. Půvvodně měl podepsat novou smlouvu už ve čtvrtek, ale kvůli chaosu vzniklém ze špatného počasí jsme to posunuli na pondělí. Vůbec nevím, co říct, jsem v šoku," prohlásil s obrovským zármutkem čelní představitel Fiorentiny Andrea Della Valle.

Poslední fotografie Davide Astoriho. Den přes smrtí si s ním udělal selfie jeden z fanoušků Fiorentiny.
Poslední fotografie Davide Astoriho. Den přes smrtí si s ním udělal selfie jeden z fanoušků Fiorentiny.