Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jednoruký baseballista Farkaš hvězdou All Star Game: Homerun přijde příště!

Autor: ps

Chybí mu levé předloktí, přesto trefuje míček baseballovou pálkou a vyrovná se zdravým spoluhráčům. David Farkaš (21) to ukázal na českém All Star Game, kde měl velkou konkurenci. V Praze se totiž porovnal s nejlepšími tuzemskými hráči.

Člen extraligového týmu Olympia Blansko si splnil sen. Poprvé v kariéře se zúčastnil setkání TOP hráčů české nejvyšší soutěže. A zvládl jeden úspěšný odpal! „Na akci byli pozváni ti nejlepší borci. Těší mě, že jsem se dostal na metu,“ odchyl si jednoruký baseballista.

David se narodil bez levého předloktí, ale život bez sportu si neumí představit. Zkoušel fotbal a tenis, jenže se vydal jiným směrem. Uchvátil ho baseball! Dovede házet, chytat, ale i odpálit míč tak, aby ho nikdo nechytil. Jak je to možné?

„Snažím se pálit na levé straně, jako kdybych hrál bekhend jednoruč. Levou rukou si pálku pouze přidržuji, pak švihnu. Hodně mě to baví,“ popisuje Farkaš styl, který si musel vzhledem ke svému hendikepu upravit na míru.

Mezi nejlepšími ukázal, že mu to jde. V Praze odpálil vyšší míč do hřiště a soupeř ho nezachytil. „Velice mě potěšilo, že jsem se prosadil proti TOP polařům v lize. Zároveň to bylo trochu štěstí, ten hráč nebyl od dopadu daleko, míč mu proklouznul,“ popisoval dění na hřišti Farkaš.

V základní části extraligy si připsal celkem osmnáctkrát odpalů do pole. V této statistice se usadil na 56. místě ze 107 baseballistů domácích klubů. „Beru to jako vydařenou sezonu, dal jsem o jeden úspěšný odpal víc než loni,“ pochvaluje si muž týmu Olympie, který má jednu velkou metu. „Chtěl bych odpálit homerun, tedy míč za plot. V baseballu to je nejlepší pocit. Vidět míč, jak letí vysoko, nikdo nemá šanci ho chytit a pak slavnostně oběhnout všechny mety. To bych chtěl někdy zažít,“ přeje si borec, jenž nakonec s výběrem Západu podlehl Východu 0:7.

Farkaš má jednu velkou metu. Odpálit homerun!
Farkaš má jednu velkou metu. Odpálit homerun!