Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Takhle trpí tělo Ester Ledecké! Je pro ni horší prkno, nebo lyže?

Autor: pv

Dva sporty, dvakrát tak větší zátěž pro tělo. Zimní obojživelnice Ester Ledecká kraluje v alpském lyžování i snowboardingu. Který z těchto sportů je ale pro její tělesnou schránku nebezpečnější, a co vše dvojnásobné olympijské vítězce hrozí za zranění?

Vžila se do role superhrdinky. Ester Ledecká závodí v kombinéze, která vypadá jak z komiksů o nadpřirozených postavách, jež mají superschopnosti. „V těch kombinézách jsem i já superhrdinka dodávají mi energii navíc,“ prozradila nedávno vítězka anktety Sportovec roku 2018. Ledecká je však z masa a kostí, stejně tak zranitelná, jako kdokoliv jiný. Navíc jezdí na prkně i lyžích, což nejsou zrovna nejbezpečnější sporty.

„Oba sporty mají podobné působení na lidské tělo. Je to především zatěžování dolních končetin, které musí tlumit přetížení vzniklé sjezdem a nerovností sjezdovky, a trupu, který se podílí na zpevnění těla a udržení rovnováhy,“ řekla odbornice na pohybové ústrojí MUDr. Michaela Tomanová z Infinity Clinic.

Ester Ledecká na vyhlášení Sportovce roku
Ester Ledecká na vyhlášení Sportovce roku

Podle lékařky je lyžování pro člověka přirozenější. „Je více podobné chůzi, jak směřováním čelem vpřed, tak i pohybem dolních ale i horních končetin. Stejně tak lyže působí velmi dobře na stabilizaci těla a končetin, které musí vyrovnávat zatížení působící na člověka při sjezdu. Na snowboardu se pohybujeme bokem vpřed s pevně připnutýma nohama. To je nefyziologický pohyb nejen u dolních končetin, ale i v oblasti trupu a páteře,“ upozornila Tomanová.

Co se týká bezpečnosti, oba sporty přinášejí rizika především pádů, čímž přichází i nebezpečí jiných zranění, především zlomenin. „Zranění u jednotlivých sportů jsou rozdílná. U snowboardu se jedná nejčastěji o pohmoždění či zlomeniny v oblasti zápěstí, způsobené snahou snowboardisty zbrzdit pád pomocí rukou. U lyžařů se jedná o poranění kolen, která jsou při sjezdu, a především při pádech, silně přetěžována. Častými jsou také úrazy v oblasti ramen v důsledku pádů i střetu s druhým lyžařem. Zde dochází obvykle k pohmožděninám, v horším případě k vykloubení nebo zlomenině,“ varovala Tomanová.

Předejít mnoha zdravotním komplikacím na lyžích či prkně lze důkladným protažením svalstva dolních končetin a trupu.