Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hitlerova pochodeň z nacistické olympiády se draží v Česku. Dá se na ní zbohatnout!

Autor: pv

Olympijské hry? Spíše politické! V Berlíně se v roce 1936 uskutečnil pompézní svátek sportu. Nebyla to ale pouhá oslava fantastických výkonů, ale především nacistického totalitního režimu. Z tribuny vše včetně slavnostního zahájení a zapálení ohně sledoval i vůdce Adolf Hitler. Právě pochodeň z nechvalně proslulé olympiády se nyní draží v Česku!

Je to historická relikvie. Pochodeň z nerezové oceli se zbytkem hořčíkové náplně, se bude 5. března dražit v elektronické aukci. Vyvolávací cena startuje na 70 tisících korunách. Přihazovat mohou lidé z celého světa, ale nejdříve musí složit dražební jistotu ve výši 5 tisíc korun.

Pokud si bude chtít někdo pochodeň osobně prohlédnout, má šanci 26. února od 13:00 do 14:00 hodin na Kladně v sídle exekutorského úřadu. Olympijské hry v Berlíně byly první, kdy se běžela štafeta s hořícím ohněm. Celkem se na cestě z řecké Olympie přes Prahu až do Berlína vystřídalo 3400 běžců a každý dostal pochodeň i s písemním věnováním.

Celkem se vyrobilo 3500 kusů a jeden z nich se právě prodává v Česku. Na zahraničních aukčních internetových stránkách se stejný kus, ale bez původní hořčíkové náplně vydražil za 8 tisíc dolarů (183 tisíc korun). Před osmi lety se dokonce vydražila v Karlových Varech za půl milionu korun. Pokud nyní majitel získá pochodeň za rozumnou cenu do 100 tisíc korun, tak na ní může vydělat minimálně jednou tolik.

Témata:  hitleraukcepochodeňolympijské hryVIPsport