Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nechutný zvyk cyklistů na Tour de France! Proč si čůrají na nohu?

Autor: tad

Cyklisté na Tour de France v sedle svých kol stráví klidně i šest hodin denně. Při pohledu na barevné pojízdné hejno vás určitě napadla jedna otázka: Jak ti chlapi čůrají?

Když do sebe půl dne lijete litry iontových nápojů, příroda zkrátka za čas zavelí. Na Tour tak platí pár nepsaných pravidel. To nejdůležitější říká, že lídr ve žlutém dresu je král.

„Když potřebuje, může vyhlásit čůrací pauzu a zastavit. Někdo se přidá, zbytek peletonu z respektu zpomalí,“ vysvětluje profi jezdec Stephen Hall.

 Pokud si potřebuje ulevit jiný jezdec, může peletonu zkusit poodjet, případně ho musí po vykonání své záležitosti dohnat, jenomže to stojí spoustu sil. Anebo se dá močit rovnou z kola za jízdy…

Na Tour de France není čas odbíhat na záchod! Občas si cyklisté raději počůrají nohu.
Na Tour de France není čas odbíhat na záchod! Občas si cyklisté raději počůrají nohu.

„Je prostě lepší si trochu počůrat nohu než pak všechny pracně dohánět,“ usmívá se Hall. Jezdci si ale musejí dát bacha, aby je při ulevovací pauze nikdo neviděl, jinak riskují trest.

Na letošní Tour dostalo za močení na veřejnosti pokutu 4600 korun pět jezdců jen během prvních šesti etap. Tyhle záchodky vyjdou docela draho…

Tour de France 2019 - vše o závodě zde »