Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Řidič u soudu popsal, jak Šural (†28) umíral. Pak padl klíčový verdikt!

Autor: ris

V Turecku proběhl soud s řidičem dodávky, který v dubnu zavinil nehodu, při níž vyhasnul život českého fotbalového reprezentanta Josefa Šurala (†28)! Podle prokuratury mu hrozí dva až patnáct let žaláře, po prvním slyšení byl ale propuštěn na svobodu. Proces bude pokračovat 14. listopadu!

K tragédii došlo o nedělní noci 29. dubna, když se Šural s dalšími šesti spoluhráči vracel z ligového zápasu v Kayseri. Protože byl jejich zpáteční let naplánován až na pondělní ráno, fotbalisté využili služby profesionálního přepravce. Chtěli být u rodin co nejrychleji.

Řidič Esat Altintas ale na konci 570 km dlouhé štreky poslal dodávku bokem do skály tak nešťastně, že z ní český reprezentant vypadl. V nemocnici pak zraněním neslučitelným se životem podlehl.

„Když jsem ho viděl po nehodě, byl ještě naživu,“ řekl před tribunálem šofér, jenž byl bezprostředně po tragédii zadržen a na soudní proces čekal v cele.

Jak podle něho k bouračce došlo? „Při vjezdu do Alanye jsem nad vozem ztratil kontrolu. Auto vjelo do škarpy vpravo vedle silnice. Nemohl jsem se z toho dostat, protože to byla široká díra,“ popsal hororový moment.

Nabouraný mercedes, ve kterém byl těžce zraněn Josef Šural a později v nemocnici zemřel.
Nabouraný mercedes, ve kterém byl těžce zraněn Josef Šural a později v nemocnici zemřel.

Auto se stalo neovladatelným, a tak následovala tvrdá srážka. Jako první mluvil řidič s druhým šoférem, s nímž se během cesty střídal. Toho náraz probudil ze spánku. Ptal se ho, zda je v pořádku. Pak se koukli za sebe do zadní části vozu, kde už Šural nebyl. „Když jsme k němu přiběhli, byl ještě naživu. Položil jsem mu hlavu doleva, aby se nedusil krví a zavolal linku 112, abych přivolal sanitku i policii,“ vzpomínal Alintas.

Soudce zajímalo, co střetu předcházelo a zda obžalovaný netrpí nemocí? „Nic mi nebylo. Nemocný nejsem. Jel jsem podle předpisů. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát. Všechno se seběhlo strašně rychle. Dechová zkouška byla negativní a určitě jsem nespal,“ uvedl muž, který čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti.

Trest by se měl dozvědět při dalším stání v listopadu.