Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nejlépe vydělávající basketbalista MS Walker: Bere třikrát víc než Satoranský!

Autor: pv

Oba letos v létě přestoupili v NBA do slavných klubů. Basketbalista Tomáš Satoranský zamířil z Washingtonu do Chicaga a Kemba Walker z Charlotte do Bostonu. Český hráč si za tři roky v Bulls vydělá 30 milionů dolarů. Američan si na tuhle sumu přijde za pouhý rok v dresu Celtics. V neděli se proti sobě střetnou na palubovce během MS (14.30, ČT Sport).

Je nejlépe placeným basketbalistou hrajícím na světovém šampionátu v Číně. Kemba Walker si po přestupu z Charlotte Hornets do Bostonu Celtics přijde za čtyři sezony na 141 milionů dolarů (3,3 miliardy korun)! Odejít do nového týmu pro něj bylo hodně těžké.

V klubu legendárního Michaela Jordana za pět let zapustil kořeny a stal se miláčkem fanoušků i samotného Jordana. „Mít Kembu jako hvězdu v týmu je pro mě velké potěšení, protože jsem vždy věřil, že tento kluk je hvězdou. A on dokázal, že skutečně je. Vždycky jsem si myslel, že na něm je něco speciálního.“

Jenže Hornets nepatří zrovna do špičky NBA a klub kvůli platovému stropu nemohl nabídnout Walkerovi nejlepší smlouvu ze všech konkurentů. Vedení Charlotte v čele s ikonickým Jordanem položilo na stůl před Kembu pětiletou smlouvu na 160 milionů dolarů (3,7 miliardy korun).

Divoká kočka. Kemba Walker má rád sporťáky Jaguar.
Divoká kočka. Kemba Walker má rád sporťáky Jaguar.

On se ale rozhodl jít do Bostonu, kde nahradil odcházejícího Kyrie Irvinga. Původně se čekalo, že Walker zůstane. Vždyť teprve loni si v Charlotte dostavěl luxusní sídlo. S odchodem tehdy tedy vůbec nepočítal. „Doufám, že tady zůstanu na hodně dlouhou dobu,“ přál si před dvěma lety basketbalista.

Klíčové faktory jako lepší plat a šance vyhrát NBA v dresu slavného týmu ho ale nalomily. „Byly to pro mě ku*evsky těžké dny,“ povzdechl si rodák z newyorského Bronxu. „Prostě jsem v Charlotte nedostal takovou nabídku, jakou jsem chtěl.“

V nadcházející sezoně si v Bostonu vydělá 32 740 000 dolarů (763 milionů korun). Nejlépe placený český sportovec Tomáš Satoranský, který se s Walkerem střetne v neděli na palubovce během prvního zápasu základní skupiny MS, si přijde za sezonu na 10 milionů dolarů (233 milionů korun).

Basketbalový INSIDER před MS: Tip na vítěze? Nejsou to Američané. Jak nahradit Veselého
Video se připravuje ...

Američan na rozdíl od některých kolegů z NBA nedává na odiv své velké bohatství. Na sociálních sítích se nechlubí obřím sídlem v Charlotte, u něhož má soukromé jezírko, a neukazuje ani garáž, kde má například zaparkovaný sporťák Jaguar F-Type za 4 miliony korun.

Kromě lukrativní smlouvy v Celtics mu plynou další pěkné příjmy i od sponzorů. Před třemi lety podepsal víceletou smlouvu s Nike a přijde si tak na další desítky milionů dolarů. Peníze pro něj ale nejsou to hlavní. „Mrzí mě každá porážka. Jsem hodně soutěživý, takže chci vždy vyhrát.“ Ideální lídr, který má dovést tým USA ke zlatu na mistrovství světa.

Sport Magaín Plus k MS v basketbalu 2019 objednávejte ZDE na iKiosek>>>

Velký průvodce MS v basketbale 2019 v pátečním Sport Magazínu Plus Velký průvodce MS v basketbale 2019 v pátečním Sport Magazínu PlusFoto Sport Magazín