28. srpna 2019 • 15:45

Češi už jsou v dějišti MS! Chystají se na zápas pro miliardu lidí proti USA

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští basketbalisté se dnes přesunuli ze Soulu do dějiště mistrovství světa Číny. V Šanghaji se ubytovali v hotelu Ritz-Carlton a vydali se na společnou večeři do Bohemia Original Beer Restaurantu, který bude během vrcholného turnaje sloužit jako Český dům. Reprezentantům už zbývá posledních pár dní do očekávané řežby s Američany. Tento duel po celém světě uvidí pravděpodobně až miliarda lidí. 



Do šampionátu vstoupí Češi v neděli zápasem proti Spojeným státům americkým. "Tenhle zápas bude podle mě hodně náročný po mentální stránce - jak se vám podaří v něm udržet a jak na tom budete po něm, v dalším průběhu turnaje. Bude to úplně jiný zápas a je dobře, že je budeme mít za sebou už na začátku šampionátu a ne až budou v nejlepším herním rytmu," řekl lídr českého týmu Tomáš Satoranský .

Jiný zápas to bude především kvůli obřímu zájmu. Takový téměř nikdo z českého výběru ve své kariéře nezažil. Díky hvězdnému soupeři bude na výběr kouče Ronena Ginzburga hledět doslova celý svět. „Naše utkání s USA bude sledovat více jak miliarda lidí na planetě,“ tvrdil s jistotou v rozhovoru pro E15 přeseda České basketbalové federace Miroslav Jansta.

Ve Státech je totiž o basketbal obří zájem. Raketově roste jeho popularita také v hostitelské Číně, kde se dá počítat s tím, že přenosy budou hltat statisíce lidí u obrazovek. A samozřejmě takto výjimečné střetnutí bude velkým tématem i v českých domácnostech. 

Po superzápasu s Dream Teamem nastoupí reprezentace v úterý proti Japonsku a ve čtvrtek proti Turecku.

Na kolik basketbalovou federaci celé mistrovství vyjde a co chystá pro fanoušky? Čtěte ZDE >>

Češi odcestovali do Asie už před týdnem a v Soulu absolvovali turnajovou generálku, na které porazili v sobotu Angolu a v neděli Koreu, v úterý pak podlehli na závěr těsně Litvě. Dnes je čekal přesun o jedno časové pásmo do Šanghaje, kde je přivítalo třicetistupňové vedro s osmdesátiprocentní vlhkostí vzduchu.

Na střídání teplot mezi venkovním pobytem a hotelem i halou se Češi chystali už v Soulu. "Aklimatizace probíhá fajn i tady v tomhle. Když jsme odjížděli z Čech, tak se to tam blížilo už lehce k podzimnímu počasí. Teď jsme znovu do toho spadli. Myslím, že venkovní teplo nám nevadí. Po venku se přeci jen tolik nepohybujeme. V hale to znát nebylo," řekl kapitán Pavel Pumprla.

"Horší jsou, a některým lidem udělaly problémy, přechody mezi teplem venku a až extrémně klimatizovanými prostory v hotelu, kde se to pocitově pohybuje kolem 15 nebo 16 stupňů. Snad nebude ještě větší extrém," doplnil Pumprla.

Ve čtvrtek od 18:00 (10:00 SELČ) si basketbalisté premiérově otestují halu Oriental Sports Center. Po první tréninku v Šanghaji trenér Ginzburg oznámí konečnou dvanáctičlennou nominaci, do které se nevejdou dva hráči. Ti budou mít na výběr možnost na turnaji s týmem zůstat až do konce i přesto, že už nebudou mít šanci do něj zasáhnout.

Velký průvodce MS v basketbale 2019 v pátečním Sport Magazínu Plus

Velký průvodce MS v basketbale 2019 v pátečním Sport Magazínu Plus Velký průvodce MS v basketbale 2019 v pátečním Sport Magazínu PlusFoto Sport Magazín

Vstoupit do diskuse
0
Skupina K
Články odjinud


Články odjinud