Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Šokující nehoda! Legenda Kobe Bryant (†41) je mrtvý, zahynula i jeho dcera

Autor: iSport.cz, ČTK

Basketbalový svět pláče! Jedna z největších basketbalových legend je mrtvá, při pádu helikoptéry v Kalifornii zahynul Kobe Bryant (†41). S ním zemřela i jeho dcera Gianna Maria (†13). Podle původních zpráv bylo v helikoptéře pět lidí včetně pilota, místní šerif ale informoval o celkem devítí mrtvých - nehodu, za kterou pravděpodobně stálo špatné počasí, nikdo nepřežil.

Bryantova soukromá helikoptéra Sikorsky S-76 se zřítila v neděli v 9:45 dopoledne místního času v mlze v kopcích u Calabasas severozápadně od Los Angeles. Stroj po pádu zachvátil oheň a nikdo na palubě nepřežil. Úřady nakonec potvrdily devět mrtvých, příčiny nehody se vyšetřují.

Svědci prý bezprostředně před pádem slyšeli vynechávání motoru. Poté se helikoptéra zřítila poblíž domu Kourney Kardashian. Počasí bylo v neděli ráno hodně mlhavé a zdá se, že helikoptéra kroužila nad tamní zoologickou zahradou (zhruba šestkrát) a čekala na vhodnější podmínky k přistání.

Vyšetřovatelé na místě tragédie
Vyšetřovatelé na místě tragédie

Podle leteckých dat vrtulník Sikorsky S-76 narazil do strmého srázu v rychlosti kolem 184 kilometrů v hodině a při klesání kolem 1,2 kilometru za minutu. Stroj se při nárazu roztříštil na kusy, které se rozletěly na plochu o velikosti fotbalového hřiště.

Podle TMZ byl Bryant se svou dcerou Giannou, také velice talentovanou basketbalistkou, na cestě do své akademie - Mamba Academy, kde měli mít trénink.

Kdo zemřel v troskách

Podle jiných zdrojů letěli na zápas. Nicméně americká média jako další potvrzené oběti uvádí Johna Altobelliho - baseballového trenéra na Orange Coast College, jeho ženu Keri a dceru Alyssu.

Na palubě byla i mladá basketbalistka Payton Chesterová a její matka Sarah. Zemřela také Christina Mauserová - dívčí basketbalová trenérka, jenž byla vdaná za zpěváka Matta Mausera a pilot Ara Zobayan

Smutné příběhy: S Gigi zemřela kamarádka s rodiči, trenérka i spoluhráčka s maminkou - čtěte zde »

„Mé děti i já jsme úplně zničení. Ztratili jsme úžasnou maminku a ženu. Děkujeme za všechny zprávy, moc pro nás znamenají, ale resepektujte teď, prosím, naše soukromí,“ napsal si Mauser na svůj Facebook.

Olympijský vítěz z Pekingu a Londýna ukončil kariéru v roce 2016 po dvaceti sezonách v NBA, které vesměs strávil v dresu Los Angeles Lakers.

S manželkou Vanessou měl Bryant čtyři dcery, Natalii Diamante (17), Bianku Bellu (3) a Capri Kobe (7 měsíců), která se narodila vloni v červnu. Gianna Maria-Onore (†13) zahynula spolu s tátou...

Pět prstenů, dvě olympijská zlata i Oscar

Bryant je jedním ze sedmi hráčů, kteří během kariéry v NBA pokořili hranici 30 000 bodů. Jeho bilanci 33 643 bodů v sobotu překonal LeBron James a v historickém pořadí ho odsunul na čtvrté místo.

Během kariéry získal Bryant vedle pěti prstenů pro vítěze NBA a zlatých olympijských medailí i dvě ceny pro nejlepšího hráče play off či cenu pro nejužitečnějšího hráče zámořské soutěže.

Ocenění ale sbíral i po ukončení kariéry. V roce 2018 vyhrál za svůj krátký animovaný film „Drahý basketbale“ Oscara a získal i televizní cenu Emmy.

Svět truchlí. Legenda NBA Kobe Bryant tragicky zahynul při pádu vrtulníku
Video se připravuje ...