Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak sparťané kráčeli na první trénink pod Kotalem: Kangovo véčko i úsměvy po prohře

Autor: nem

Dveře se na FAČR netrhly! V úterý se ke studiu trenérské licence přihlásilo 263 uchazečů! „Udělám si ji, protože tímhle tempem na mě ve Spartě zákonitě dojde řada za pár let,“ pronesl jeden. Pro někoho fór, pro jiného slzavé údolí. Td, td, td. Pražce zněly v uších Václava Jílka (43), když putoval do rodné Olomouce. Na třídu Milady Horákové už se podívá jen jako turista.

Loni 30. května podepsal unikátní kontrakt na tři sezony s měsíční gáži odhadovanou na 800 000 korun, ale vydržel jen 263 dnů. Letenská katovna se zase dala do díla! Jílek se stal pátým vyhozeným koučem během posledních dvou let!

Přihodilo se mu to tak, že ho nechali udělat celou zimní přípravu a po fiasku v prvním mistráku s Libercem (0:2) jej okamžitě vyhnali. Dává to asi stejný smysl jako stavba eskymáckého iglú na Sahaře. Jestliže před časem ostřelovali rudí sešívané kulometnými dávkami posměchu: „Cirkus Slavia,“ tak teď mají slávisté naládované kanony tříštivou municí na odvetu.

David Lischka a Adam Hložek posloužili jako nosiči balónů, ale dobrou náladu jim to nesebralo
David Lischka a Adam Hložek posloužili jako nosiči balónů, ale dobrou náladu jim to nesebralo

„Nezlobte se, je to všechno moc čerstvé, takže se nechci k ničemu vyjadřovat,“ řekl Blesku Václav Jílek. Ještě v pondělí během dne sháněl stopera, a pak se od majitele klubu Daniela Křetínského dověděl, že má padáka.

Nedal leklému mančaftu herní disciplínu, tvář, šťávu, sebevědomí, systém ani výsledky, byť od loňského 29. září neprohrál mač. Tohle všechno má dodat Václav Kotal (67), který přišel k áčku od třetiligového béčka. „Hráči potřebují poznat chuť vítězství a nesmíme dostávat tolik gólů,“ pravil ten statečný muž před prvním tréninkem.

Plejeři na něj kráčeli zvesela a Kanga dokonce spustil jakýsi minitaneček s prsty do véčka. Kotal je jeho šestý trenér za dva roky ve Spartě a až je bude vyjmenovávat doma v Gabonu, tak tam všichni puknou smíchy.