Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Oštěpařka Špotáková si zkusila novou roli: K čemu ji krize donutila?

Autor: tad

Už v pondělí se na 173 stadionech po celé zemi rozjedou atletické soutěže. S oštěpem v ruce nebude chybět ani Barbora Špotáková (38), která si během koronavirové pandemie zkusila netradiční roli.

Zatímco v tretrách a na tartanu si oštěpařka připadá jako doma, být učitelkou nikdy neplánovala. A přece se jí nikdy nevyřčené přání splnilo. Zavřené školy se dotkly také Bářina syna Janka a česká hvězda musela oprášit bichle.

„Čas s dětmi jsem si opravdu užívala, nakonec nebylo úplně špatné ani to učení. Sice to nebylo pořád zalité sluncem, ale jednou ještě budeme vzpomínat, jak jsme se doma učili,“ usmívá se Špotáková . „Myslím, že jsme karanténu zvládli velmi dobře. Hrozně důležité bylo nenechat si zdecimovat psychické zdraví,“ dodává dvojnásobná olympijská vítězka.

Oštěpařka Bára Špotáková se synem Jankem
Oštěpařka Bára Špotáková se synem Jankem

Čerstvě sedmiletý Janek už nyní může na oblíbenou gymnastiku, v omezeném režimu i do lavic (ani ne dvouletý Darek má na učení ještě čas), a Bára se tak může zase soustředit na házení. Spolu s dalšími hvězdami si poprvé zazávodí už v pondělí.

Projekt Spolu na startu propojí mládež s reprezentanty a všem atletům dá možnost konečně vyniknout. „Naposled jsem závodila v říjnu na MS v Dauhá v den, kdy umřel Karel Gott. Tehdy jsem nehodila ani 60 metrů, v pondělí chci být lepší,“ hecuje se Špotáková.