Hynek Preisler
4. února 2014 • 14:47

Za Rabušice dostane Liberec jen půlku peněz, vydělá i člen vedení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovan sice inkasuje za útočníka Michaela Rabušice od italského Hellasu Verona zhruba 17 milionů korun, ale samotný klub nedostane sto procent přestupové částky. Úspěšný celek totiž poprvé ve své historii prodal hráče, na kterého podle informací iSport.cz částečně vlastnil práva soukromý investor Pavel Marek, jeden z členů představenstva severočeského celku. 



Ve fotbale je to stále častější praxe. Do klubu přijde hráč, kterého z větší či menší části zainvestuje soukromník. Ten pak zjednodušeně řečeno bere při následném prodeji poměrnou částku k výši svého vkladu.

Stejný model nyní uplatnil i fotbalový Liberec v případě Michaela Rabušice, poprvé ve své historii!

Reprezentační útočník na poslední chvíli přestupního termínu odešel do italského Hellasu Verona. Podle informací iSport.cz za zhruba 17 milionů korun. Do klubové pokladny však podle odhadů přiteče zhruba polovina utržené sumy.

Druhou část by měl podle smlouvy dostat jako investor člen představenstva FC Slovan Liberec Pavel Marek. Přesný poměr zatím nikdo neumí sdělit – jeho výši teprve musí vypočítat právníci.

„Nezlobte se, ale nechci se k tomu vyjadřovat, je to privátní záležitost,“ nechtěl se Pavel Marek k přestupu trojnásobného českého reprezentanta ani k modelu financování žádaného kanonýra vyjadřovat.

Michael RabušicFoto Jaroslav Legner (Sport)
„Udělali jsme to poprvé a musím říci, že se nám to povedlo přesně podle našich představ. Podílely se na tom tři subjekty, investor, Brno i Liberec, a každý dostal své. Dopadlo to přesně tak, jak jsme si představovali. Pokud by to bylo stejně tak pokaždé, bylo by to jen dobře,“ pochvaloval si obchod ředitel Liberce Libor Kleibl.

Určitý díl pak poputuje do Brna, ze kterého „Rambo“ k Nise v roce 2011 přestoupil „v balíčku“ s Josefem Šuralem. Právě příchod Rabušice před necelými třemi lety Pavel Marek finančně podpořil a risk se mu nyní vyplatil. O českého reprezentačního útočníka měli zájem i v Turecku, 24letý kanonýr nakonec zvolil nováčka Serie A.

„Je běžné, že několik procent má i předchozí klub, ale to je různé případ od případu a záleží to hodně na pořizovací ceně hráče. Určitě však nebudu komentovat, kolik procent měl za Rabušice někdo jiný a kolik Slovan,“ pověděl sportovní ředitel Liberce Jan Nezmar.

Stejný princip například využil majitel sousedního Jablonce Miroslav Pelta v případě Tomáše Pekharta, který k „zelenobílým“ přišel v roce 2010 z anglického Tottenhamu a na přestupu se rovněž podíleli soukromí investoři.

„Je to samozřejmě čím dál častější záležitost. Záleží i na tom, jak se na konkrétního hráče podaří sehnat investor. A logicky pak nějaká část z přestupní sumy patří i investorovi, pokaždé je to však jinak,“ uzavřel Jan Nezmar.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud