Stanislav Hrabě
4. října 2012 • 17:05

Další jméno z Křetínského tašky: Michal Káník, předseda Strakonic

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Magnetická střelka Křetínského kufříku, která má odhalovat zkorumpované lotry českého fotbalu, nadále míří jihozápadním směrem. K trojici už přetřásaných jmen (Mysliveček, Rogoz a Svoboda) se přidává další – Michal Kaník, předseda SK Strakonice 1908.



Vstřícné vztahy s Romanem Berbrem, umění zajistit pro klub finance a výsledky, direktivní řízení, pocit nepostižitelnosti – to jsou podle lidí, kteří ho znají, jeho hlavní povahové znaky.

Strakonice, které jsou oficiální farmou Českých Budějovic, pod jeho vedením postoupily po šesti letech do ČFL. Mnozí soupeři si stěžovali, že je přejely nejen fotbalovou kvalitou, ale i zákulisními tahy.

„Má kontroverzní pověst, ale možná jen tím, že je schopný,“ uvádí člověk znalý místních poměrů, jenž si však nepřeje být jmenován. „Celá kauza mi čím dál víc připadá jako účelová a vykonstruovaná a nerad bych ublížil někomu jen proto, že někomu jinému vadí,“ vysvětluje.

Káník, bývalý prvoligový fotbalista, jenž v ročníku 2003/2004 nastoupil za Plzeň ve dvou zápasech dohromady na 20 minut, má potíže se zákonem. V dubnu ho okresní soud odsoudil na 2,5 roku s podmínkou na 4,5 roku s dohledem za krácení daně ve výši 520 tisíc korun za zápočet dvou milionů korun za fiktivní práci, čehož se měl dopustit jako nejvyšší muž strakonického klubu.

„Nejsem si vědom, že bych něco spáchal. Možná jsem byl jen naivní,“ hájil se u soudu a nabídl se dluh uhradit. Proti rozsudku se odvolal a není tudíž ještě pravomocný.

Povídá se rovněž, že dluží, na koho se podívá, včetně bývalých fotbalistů strakonického klubu. Ale nedělá si s tím hlavu, jelikož na to nejsou doklady.

„Ve fotbalovém prostředí se pohybují lidé, kteří nepožívají velké důvěry. Připadá mi ovšem podivné, že by se vyskytovali pouze v Jihočeském a Západočeském kraji,“ pozastavuje se nad údajně profláknutými jmény z Křetínského balíčku zkušený funkcionář, jenž už nevěří, že jde o čestný pokus pročistit český fotbal.

Šéf FAČR Miroslav Pelta svěřil kauzu vyvolanou dokumenty od šéfa fotbalové Sparty Daniela Křetínského policii
Šéf FAČR Miroslav Pelta svěřil kauzu vyvolanou dokumenty od šéfa fotbalové Sparty Daniela Křetínského policii

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud