Štěpán Filípek
25. srpna 2014 • 20:21

Tichošlápek z Edenu. Hrdinou Slavie je vloni nenáviděný Zmrhal

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to asi nejmíň očekávaný hrdina obrozené Slavie. A možná dokonce i celého startu ligy. Nikdo jiný ze záložníků nemá tolik gólů jako on. Jeho tři zásahy byly navíc pokaždé vítězné. Ještě na jaře byl přitom záložník Jaromír Zmrhal (21) terčem vlastních fanoušků, patřil mezi nejneoblíbenější hráče povadlého týmu. Teď ho berou na milost...



Josef Hušbauer, mazák ze Sparty? Nebo snad Franci Litsingi, konžské eso Teplic? Ale kdeže. Čerstvě jednadvacetiletý chasník Jaromír Zmrhal je nejobávanější „killer“ mezi ligovými záložníky. „Zatím je to moje nejlepší střelecké období,“ culí se skromně. „Je to jako pohádka,“ říká o skvělém slávistickém začátku podzimu.

Malé summary, pro jistotu. Ve druhém kole si při brejku do obrany Baníku vyměnil míč s útočníkem Milanem Škodou a skóroval poprvé. V dalším domácím utkání proti Liberci nasprintoval zleva do šestnáctky a krásnou ranou se trefil podruhé. Vedl si jako harcovník, přitom měl osm dní po narozeninách, kdy se jeho věk překulil přes dvacítku. Tehdy tvrdil, že by je takhle nejraději slavil pokaždé. „Ale v Teplicích to pak nevyšlo,“ připomíná. „Hráli jsme venku, takže to vypadá, že slavím jen doma,“ usměje se.

Ano, další úder si zase nechal do Edenu. A zatím nejslavnější. V srpnové sobotní noci, rozpálené euforií nadšených tribun, položil nejsilnějšího soupeře, Plzeň. Třetí zásah v pátém zápase, potřetí na vlastním hřišti, a do třetice vítězný. A taky nejpřekvapivější, vždyť padl po rohu hlavou. „Já moc gólů nestřílím, ze standardky už vůbec ne. A hlavou jsem v životě žádný nedal, ani v žácích.“

Přesto to byl nacvičený signál. Slávisté se nejprve natlačili do brány a zablokovali gólmana Matúše Kozáčika. „Měli jsme nacvičené, že tam nalezeme a pak jakoby odskočíme,“ popisuje. Všichni se pohnuli pár kroků od brány, Zmrhal jich ale udělal nejvíc a rychle se zase vracel pro balon na zadní tyč. Jeho strážce Marek Bakoš už to nestačil - 1:0!

Slavia - Plzeň: Gól domácího Zmrhala na 1:0
Video se připravuje ...

Těžké chvíle v minulé sezoně

Kdo by to do toho kluka ze Žatce, ale odmala slávisty, ještě nedávno řekl? Do áčka povýšil už v létě 2012, jenže v minulé sezoně prožíval těžké chvíle. Nebylo to ono, trpěl tím, že za trenérů Miroslava Koubka i Alexe Pastoora neměl jasně danou roli. Jeho jméno symbolizovalo potácení tradičního klubu... Nejhorší chvíle? Debakl 1:5 v Olomouci, kdy ho Koubek z nouze postavil na levého beka. V Edenu z toho bylo pozdvižení. Právě to, že Zmrhalův talent nedokáže využít, přispělo k trenérovu pádu. Slavia navíc potřebovala některou z mladých nadějí zpeněžit.

O víkendu se oba aktéři setkali znovu - a Zmrhal Koubka rozesmutnil vítězným gólem. Satisfakce? Žádná špatná slova na trenérovu adresu Zmrhal nevypustí. „Nebyl tady tak dlouho, nic specifického,“ špitne. A Koubek? Jen slova chvály. „Jeho progres je logický, moc mu to přeju,“ tvrdí. „Je to mimořádně pracovitý hráč a disciplinovaný člověk. Jen mu chybělo sebevědomí,“ míní.

Zmrhal je svůj, nenápadný, trochu tichošlápek. „Jsem tichý typ,“ souhlasí hned. Vždyť taky mimo fotbal nejraději chodí na ryby a relaxuje na chatě daleko, kde mobil stůně na nedostatek signálu. Ani teď nemachruje, uznává starší spoluhráče. „Furt jsem takový tišší, když se vede, i když se nedaří,“ říká o svém neokázalém chování.

KOMPLETNÍ SESTŘIH: Slavia Praha - Viktoria Plzeň 1:0
Video se připravuje ...

Zmrhal si na hřišti už věří

Přesto je znát, jak si nyní na hřišti věří. Klasický levák střílí góly, posílá rychlé pasy za obranu protivníků. Pod koučem Miroslavem Beránkem rozkvetl - byť ten se ke svému podílu nehlásí. „Na jeho vzestupu odvedli obrovskou práci moji kolegové. Víc bych to nechtěl komentovat,“ praví trochu záhadně. Přitom by klidně mohl jmenovat: asistenti Aleš Křeček a Pavel Trávník si záložníka vzali speciálně do parády s cílem zapracovat na jeho hlavě. Výsledek? „Je to úplně jiný člověk,“ zní dnes Vršovicemi.

Zmrhalovi prospělo i to, že jasně ví, co se od něho čeká. Dostal rozkaz tlačit se dopředu, fotbalovou „licence to kill“. „Trenéři mě nutí chodit do koncovky, i na tréninku. Úplně mě tlačí hrát hodně dopředu,“ líčí. „Trošku jsem se to naučil. Jsem za to strašně rád, užívám si to.“

HVĚZDA A DŘEVÁK 5. kola: Hrubeš chytal za Slavii jako bůh
Video se připravuje ...

Vloni nenáviděný, letos milovaný

A nejen co do střílení gólů. Obrovská proměna nastala i v tom, jak na něho pohlížejí fanoušci. V předchozí sezoně dostával špatné výkony „sežrat“ snad nejvíc. A on to cítil, mezi zápasy i při tradičních děkovačkách, které se změnily v obžalobu odevzdaného mužstva. Pozoroval na tribunách tváře rozšklebené hněvem, do uší ho bušil křik. „Vím, že ke mně neměli vřelý vztah. Bylo to znát, vnímal jsem to. A míval s tím problémy,“ přiznává. V té době ho nejvíc podrželi kamarádi, červenobílé víře oddaná rodina a přítelkyně. „Ta mi pomohla opravdu hodně,“ netají vděk.

I v tomhle směru je vše jinak. Rázem je za hrdinu, jehož jméno fanoušci vyvolávají. „Doufám, že už mě budou podporovat pořád,“ zasní se. „Takhle nás táhnout, to je něco úžasného,“ pochvaluje si.

Kdo ví, zda už brzo nebude dokonce vyvoleným, jenž se po utkání postaví před pověstnou Tribunu Sever a předříká slova děkovačky. Po Plzni to bravurně obstaral výtečný brankář Karel Hrubeš. Až se toho jednou ujme Zmrhal, bude to pikantní pointa jeho příběhu. „Asi bych si to taky přál někdy zkusit,“ zamyslí se. „Až se trošku rozmluvím...“

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud