Květoslav Šimek
14. února 2012 • 04:57

Podívejte se, jak má vypadat zrekonstruovaný stadion na Bazalech!

Vstoupit do diskuse
11
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO + FOTO | Fotbalisté Baníku Ostrava zůstanou na Bazalech. Takové je přání a snaha nových majitelů klubu. Počítají s tím, že do tří let budou Bazaly rekonstruovány. Že podle projektanta Davida Kotka dostanou zajímavý kabátek, aby znovu byly nejen fotbalovou, ale i kulturní dominantou centra Ostravy.



Zachránit Bazaly! To je jedním ze tří hlavních cílů nových majitelů ostravského Baníku. Libor Adámek, který stadion před časem koupil od Tomáše Petery, už zadal projektovému studiu za úkol vymyslet přestavbu stadionu a jeho okolí.

„Využili bychom jedinečného postavení stadionu v kopci, ze zastřešených tribun by byl jedinečný výhled,“ líčí architekt David Kotek, který na projektu pracuje s kolegy Rudolfem Müllerem a Oldřichem Bajgerem.

„Máme za úkol stadion modernizovat, kapacita by vzrostla na dvacet tisíc. Byla by u něj nová parkovací plocha a uvažujeme i o výstavbě menší haly pro míčové sporty.“

Ostravské Bazaly by se měly rekonstruovat
Video se připravuje ...

Kolik by rekonstrukce stála? A bude v silách nových majitelů vše zaplatit? „Kolik bude všechno stát, to se dozvíme po dokončení projektu,“ řekl jeden z nových majitelů Petr Šafarčík. „Ale samozřejmě to bude výrazně levnější, než výstavba úplně nového stadionu, o jakém se uvažovalo ve Svinově.“

Podle Šafarčíka je zřejmé, že bez účasti města by rekonstrukce nebyla možná. „V tomto směru za sebou máme první jednání a máme z toho velmi dobrý pocit. Po rekonstrukci by bylo město samozřejmě majitelem Bazalů, byl by to Městský stadion Bazaly.“

Další otázkou je, jestli se na Bazalech podaří splnit všechny podmínky fotbalové asociace tak, aby na stadionu vůbec mohl hrát Baník první ligu.

Takto mají vypadat nové Bazaly
Takto mají vypadat nové Bazaly

Samozřejmě za předpokladu, že elitní soutěž na jaře udrží. I tímto směrem vedou Adámek s Šafarčíkem jednání se zástupci svazu. „Nerad používám slovo příslib, ale i v tomto případě jej musím použít, že to půjde“ řekl Šafarčík.

Kromě fotbalové tradice je podle projektantů klíčové i strategické postavení stadionu. „Když to přeženu a přijede tady Madonna, tak po koncertě se všichni vyvalí do centra města, na Stodolní. Kdyby to bylo ve Svinově, nebo ve Vítkovicích, tak nemají pořádně kam jít. I toho můžeme do budoucna využít,“ dodal architekt Kotek.

Vstoupit do diskuse
11

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud