Pavel Janega
12. května 2015 • 18:01

Chovanec odmítl dvě nabídky, chce se soudit kvůli "zombie"

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Konec ve Slovanu Bratislava nebyl pro Jozefa Chovance příjemný. Považuje ho za nedodržení dohody ze strany vedení klubu. Ještě víc ho ale rozpálil komentář ve slovenském deníku Šport, kvůli kterému se chce soudit. „Jeden novinář potřeboval něco napsat v hodně silném tónu a ani jsem nedostal prostor na vyjádření. Proto musím hledat jiné občansko-právní cesty,“ řekl Chovanec pro deník Sport.



Chovanec byl v ostrém komentáři redaktora Športu Miroslava Hašana označen například za „trenérské zombie, které zajímal víc vlastní golfový handicap namísto moderních tréninkových metod a taktických trendů“.

„Je vyhořelý. Má úplně vybité baterky a problém je, že nejdou dobít. Tým mistra nemůže takto vypadat ani v nejhorším snu v protidrogové léčebně,“ napsal mimo jiné Hašan. A dodal, že mužstvo připraví lépe i student třetího ročníku na fakultě tělesné výchovy a sportu.

Text Chovance pobouřil. Podle jeho slov byl nad rámec sportovní kritiky, se kterou jinak nemá sebemenší problém.

„Ta je normální, beru ji, akceptuji jiné názory. Nikdo se nemůže za nic schovávat, to ani nechci. Ale tohle je za hranou. Byly tam výmysly a věci, které mě poškozují. Předal jsem to právníkovi jako reakci na to, co se stalo. Je to útok na moji osobu i na Horsta Siegla,“ uvedl Chovanec.

Slovenský novinář zaútočil právě i na jeho asistenta se slovy, že „nikdo normální si přece nemůže přivést jako prvního asistenta Siegla – ani pracovitého, ani šikovného. Mírně řečeno“.

Hašan také napsal: „Chovanec s oblibou házel vinu za neúspěchy na své svěřence. Hráči však hráli tak, jak jich vedl trenér. Ten je nevedl, oni nehráli. Mužstvo nemělo systém. Úkoly byly nesprávně rozdělené, mentální nastavení špatné. Chaos v organizaci. Ať přijde v létě kdokoliv, určitě bude lepší než Straka či Chovanec.“

Návrat do Synot ligy nezavrhuje

Komentář vyšel krátce po jeho odvolání z funkce trenéra Slovanu, které považoval za nedodržení dohody. S vedením Slovanu byl totiž domluvený, že jarní část sezony bude především o trpělivosti.

„Bylo to nešťastné. Odešlo třináct hráčů, z toho osm ze základní sestavy. Chtělo to čas, proto jsme měli nastavenou nějakou strategii. V dubnu jsme měli dokonce začít jednat o prodloužení mojí smlouvy. Pak se ale vedení shodlo na tom, že mužstvo potřebuje nový impulz,“ pokrčil rameny Chovanec. „Všude je to stejná písnička. Slovan je v tomto podobný Spartě. Tam se taky mění trenéři.“

V nejvyšší slovenské soutěži zaznamenal šest výher a stejný počet porážek, jednou remizoval. Jako neúspěch bylo vyhodnoceno působení bratislavského celku v Evropské lize, v níž se skóre 1:20 nezískal ani bod.

Co plánuje teď? Nedávno mu přistály na stole dvě nabídky. Ani jedna z české ligy, obě ze zahraničí. Ale na žádnou nekývl. „Nebylo by seriózní prozrazovat, o které kluby šlo. Stejně ještě nejsem připravený, takže jsem obě nabídky odmítl,“ vysvětlil Chovanec.

Nicméně návrat do Česka nezavrhuje, v budoucnu chce v Synot lize působit. Zaujalo ho, že většina tuzemských klubů funguje lépe než celky na Slovensku.

„Mají zázemí, dobrou mládež, až na pár výjimek i stadiony. Takže je vždy na čem stavět. České kluby představují dobrou štaci pro každého trenéra,“ uvědomuje si Chovanec. „Ale nyní zatím nic neplánuji. V trenérské branži se nedá plánovat nic. Víťa Lavička taky plánoval, že se Spartou získá titul a já chtěl dostat Slovan do pohárové Evropy…“

Velký rozhovor s JOZEFEM CHOVANCEM najdete ve středečním Sportu

- Co říká na selhání letenského klubu v boji o titul?

- Kdo ze sparťanů zklamal?

- Proč neschvaluje trenérskou výměnu Ščasný za Lavičku?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud